Ενεργειακή στατιστική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας ανά κάτοικο, 1950-2004

Ενεργειακή στατιστική ονομάζεται οποιαδήποτε στατιστική μέθοδος έρευνας που αναφέρεται στην συλλογή στατιστικών δεδομένων και την επεξεργασία, ανάλυση και παρουσίαση των εξ αυτών στατιστικών στοιχείων που αφορούν βασικά προϊόντα παραγωγής ενέργειας, όπως ο άνθρακας , το πετρέλαιο και παράγωγα αυτού, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια, η πυρηνική ενέργεια, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) (όπως αιολική ή ηλιακή ενέργεια, ενέργεια βιομάζας, γεωθερμική ενέργεια, κ.ά.).

Είναι γεγονός ότι μετά την πετρελαϊκή κρίση που σημειώθηκε το 1973 με την πολλαπλάσια αύξηση της τιμής του πετρελαίου που ακολούθησε η ανάγκη συλλογής ενεργειακών στατιστικών δεδομένων για τα βασικά προϊόντα ενέργειας και παρακολούθησης της όποιας διακύμανσης αυτών εκ της προσφοράς και ζήτησης, κατέστη ιδιαίτερα επιτακτική τόσο από κυβερνητικούς φορείς όσο και από φορείς οικονομίας, εμπορίου και μεταφορών και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο κρατών αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ενεργειακά στατιστικά δεδομένα λαμβάνονται βασικά επί της παραγωγής και της κατανάλωσης κάθε ενεργειακού προϊόντος (παραγόμενου ή εισαγόμενου), επί συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σε κάθε χώρα και γενικευμένα στην παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση αυτών, μετρούμενα σε τόνους, ή λίτρα (π.χ. άνθρακας, πετρέλαιο κ.λπ.) κυβικά μέτρα, (π.χ. αέριο), ή σε χρονοπαροχή, (π.χ. ηλεκτρική ενέργεια) ή άλλες μονάδες ενέργειας, όπου η παρουσία αυτών αποδίδεται στη συνέχεια με τους λεγόμενους ενεργειακούς δείκτες.

Οι Ενεργειακές στατιστικές άρχισαν να λαμβάνουν ευρύτατη εφαρμογή από την αρχή της δεκαετίας του 1980. Μια άλλη επίσης σημαντική προσφορά που παρέχουν, εκ της ανάλυσης αυτών είναι και ο προσδιορισμός μιας γενικότερης εικόνας των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ. ΚΒ΄, σελ. 295 και τομ. Δ΄ (συμπλήρωμα), σελ. 555.
  • ΥΠΕΠΘ - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, συλλογικό έργο των Λεων. Αδαμόπουλο, Χαραλ. Δαμιανού, Ανδ. Σπέρκου "Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής" ΟΕΔΒ - Αθήνα 1999, σελ. 60.

Σχετικές Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]