Ενέργεια στην Τανζανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τανζανία παράγεται με αέριο. Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης μια σημαντική πηγή ισχύος. Η Τανζανία έχει χωρητικότητα 1,521 MW, με μόνο το 60% αυτής της ισχύος διαθέσιμο τον περισσότερο καιρό, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις (38% των εγκατεστημένων δυνατοτήτων). Μόνο το 24% των αστικών περιοχών και 7% των αγροτικών περιοχών έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το 65% του πληθυσμού της Τανζανίας ζει σε αυτές τις αγροτικές περιοχές. [1] Αν και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2005 και 2011, μόνο το 20% περίπου των Τανζανών είναι συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μεταβάλλεται, ιδιαίτερα όταν ξηρασίες διαταράσσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια. Για αυτό τον λόγο εφαρμόζονται κυλιόμενες διακοπές ρεύματος όποτε είναι απαραίτητο. Σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται λόγω κακής υποδομής μεταφοράς. Η αναξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχει εμποδίσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας της Τανζανίας. [2]

Το Νταρ ες Σαλάμ είναι κρίσιμη περιοχή στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου σε όλη την Τανζανία, και, ως αναδυόμενη βιομηχανική ζώνη, το λιμάνι του προσελκύει μεγάλες διεθνείς εταιρείες. [3] Ένας σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου στην περιοχή είναι η Dalbit Petroleum που βασίζεται στο λιμάνι ως μέρος των δραστηριοτήτων της και έχει αναπτύξει μια καλά οργανωμένη αλυσίδα εφοδιασμού μέσω του λιμανιού, από την τοπική έναρξη της εταιρείας το 2007. [4]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Agency, Ecofin. «Tanzania aiming to become an energy exporter by 2018». 
  2. Lake, Joseph. "Economy". In Frame, Iain, επιμ. (2013). Africa South of the Sahara 2014. Routledge. σελ. 51. ISBN 978-1857436983. 
  3. «Energy & Petroleum | MeTL». www.metl.net (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017. 
  4. «Dalbit Petroleum Tanzania | About Us». www.dalbitpetroleum.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017.