Εμμανουήλ Λυδάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμμανουήλ Λυδάκης
Εμμανουήλ Γ. Λυδάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1862
Νεάπολη Λασιθίου
Θάνατος1954
Ηράκλειο Κρήτης
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔικηγόρος, Νομάρχης Ηρακλείου
Εν ενεργεία1918-1920 και 1922-1932

Ο Εμμανουήλ Γεωργ. Λυδάκης (1862-1954), με καταγωγή από τις Αρχάνες Ηρακλείου, ήταν Έλληνας πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Νεάπολη Λασιθίου το 1862. Με τη σύζυγό του Ερασμία Ανεμογιάννη απέκτησαν δύο κόρες: τη Μερόπη, σύζυγο του Εμμανουήλ Ματζαπετάκη, ιατρό, και τη Σοφία, σύζυγο Γεωργίου Ρωμανού.

Δικηγορία και πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άσκησε την δικηγορία στον Άγιo Νικόλαο αλλά σύντομα δραστηριοποιήθηκε με την πολιτική. Υπήρξε από 1898 πιστός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου τον οποίο στήριξε στα πρώτα βήματα της πολιτικής του στον Νομό εκπροσωπώντας τον μαζί με άλλους αξιόλογους Λασιθιώτες.

Νομάρχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί κυβερνήσεως Φιλελευθέρων τοποθετήθηκε ως Νομάρχης Ηρακλείου από το 1919 και παρέμεινε μέχρι το 1932. Υπήρξε ο μακροβιότερος Νομάρχης Ηρακλείου (12 ½ έτη). Σημαντικότερα έργα ήταν η μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ομαλή και άρτια ανταλλαγή των χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών, η επέκταση του λιμενοβραχίονα Ηρακλείου[1], η αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων με τη δημιουργία Γεωργικού Επιμελητηρίου[2], Ταμείο Ελαίας, Σταφιδική Επιτροπή - πρόδρομο της ΑΣΟ- , Σταφυλική επιτροπή, φυτοπαθολογικό Σταθμό[1] κ.ά..

Θάνατος και τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών το 1954. Για τη συμβολή του στην αποκατάσταση των προσφύγων τον έχουν τιμήσει 60 χρόνια μετά τον θάνατό του οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι και ο Δήμος Ηρακλείου δίδοντας το όνομα του σε οδό της πόλης[3].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Λυδάκης, Εμμανουήλ (1951). Πώς ήρχισαν και πώς εξελίχθησαν αι σχέσεις μου με τον Βενιζέλον και η δράσις μου ως Νομάρχου Ηρακλείου Κρήτης. Αθήνα: Ν. Αλικιώτης & Υιοι. σελ. 73. 
  2. «Ο νομάρχης Ηρακλείου Εμμανουήλ Λυδάκης και ο ρόλος του στην αποκατάσταση των προσφύγων του μεσοπολέμου». archive.patris.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017. 
  3. «Εκδήλωση με θέμα: «Ο Νομάρχης Ηρακλείου Εμμανουήλ Γεωργίου Λυδάκης και ο ρόλος του στην αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων -1922» | Σεμινάρια-Διαλέξεις-Ομιλίες | Ημερολόγιο Εκδηλώσεων». www.heraklion.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017.