Εμμανουήλ Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμμανουήλ Βασιλείου
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Άνω Πορόια Σερρών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Εμμανουήλ Βασιλείου, γνωστός και με το ψευδώνυμο καπετάν Μανώλης, ήταν Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από τα Άνω Πορόια Σερρών.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμμανουήλ Βασιλείου γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στα Άνω Πορόια Σερρών. Ανέλαβε ένοπλη δράση από πολύ νωρίς (πριν από το 1904) κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων που δρούσαν στις περιοχές Πετριτσίου, Κερκίνης και Σιντικής. Συγκρότησε αντάρτικο σώμα του οποίου τέθηκε επικεφαλής. Αποτέλεσε το σημαντικότερο προστάτη των Ελληνικών πληθυσμών της περιοχής μαζί με το σώμα του οπλαρχηγού Γεώργιου Κωνσταντίνου ή "καπετάν Τζάμη". Τελικά, δεν κατέστη δυνατή η συνεργασία του καπετάν Μανώλη με τον Γ. Κωνσταντίνου, λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο ανδρών. Η έλλειψη συνεργασίας των δύο αρχηγών περιόρισε τις δυνατότητες της Ελληνικής Άμυνας στην περιοχή και έτσι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της απώθησης των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρος Πέννας, Τα Άνω Πορόια Σερρών, το Διαμάντι του Μπέλλες, Αθήνα, 1989, σ. 82
  • Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 140