Κειμήλια του Βασιλείου της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα κειμήλια του Βασιλείου της Ελλάδας είναι σύνολο συμβολικών αντικειμένων (στέμμα, σκήπτρο και σφαίρα) που έφθασαν στην Ελλάδα μαζί με τον Βασιλέα Όθωνα Α΄, λίγο καιρό μετά την εκλογή του στον θρόνο, το 1832.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εκλογή του στον θρόνο της Ελλάδας το 1832, ο Βασιλέας Όθων Α΄ μετέφερε μαζί του βασιλικά εμβλήματα, τα οποία ανοίκαν στον Οίκο του Βίττελσμπαχ: ένα στέμμα, ένα σκήπτρο και μία σφαίρα. Τα καθιέρωσε, τότε, ως τα βασιλικά κειμήλια του Στέμματος της Ελλάδας. Ωστόσο, μία εξέγερση ανέτρεψε τον Όθωνα Α΄ το 1862 και ο βασιλέας υποχρεώθηκε σε εξορία στην Βαυαρία, μεταφέροντας μαζί του τα βασιλικά κειμήλια. Με τον θάνατό του, κληροδοτήθηκαν στον Πρίγκιπα Λεοπόλδο, διάδοχο του Όθωνα[1].

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1959, ο Δούκας Αλβέρτος της Βαυαρίας, επικεφαλής του Οίκου του Βίττελσμπαχ και απόγονος του Πρίγκιπα Λεοπόλδου, απέστειλε τον υιό του, Μαξιμιλιανό-Εμμανουήλ στην Αθήνα, προκειμένου να αναγνωρίσει επισήμως τα δικαιώματα επί του θρόνου του Οίκου του Όλντενσμπουργκ. Ο Πρίγκιπας παρέδωσε, τότε, στον Παύλο Α΄ της Ελλάδας το σύνολο των βασιλικών κειμηλίων, τα οποία είχε πάρει μαζί του στην εξορία ο Όθων[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Ισπανικά) Ricardo Mateos Sainz de Medrano, La Familia de la Reina Sofίa, La Dinastía griega, la Casa de Hannover y los reales primos de Europa, Madrid, La Esfera de los Libros, 2004, σ. 130.