Σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις)
Σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας
Map indicating locations of Egypt and Greece

Αίγυπτος

Ελλάδα

Οι σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των κυρίαρχων κρατών της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Λόγω των ισχυρών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, η Αίγυπτος και η Ελλάδα σήμερα απολαμβάνουν φιλικές σχέσεις. Οι σύγχρονες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθορίστηκαν μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1821, και σήμερα θεωρούνται ως εγκάρδιες.[1] Και οι δύο χώρες είναι μέλη και συνεργάτες σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ, το ΟΑΣΕ και η Ένωση για τη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων.

Η Αίγυπτος έχει πρεσβεία στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα έχει πρεσβεία στο Κάιρο και Γενικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω των ισχυρών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή (ειδικά μετά από τη δημιουργία της Αλεξάνδρειας από τον βασιλιά της Μακεδονίας Μέγα Αλέξανδρο, από την ακτή της Ανατολικής Μεσογείου Θάλασσα και την πλούσια κληρονομιά που ενίσχυσαν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών), η Αίγυπτος και η Ελλάδα σήμερα απολαμβάνουν θερμές διπλωματικές σχέσεις και θεωρούν η μία την άλλη ένα φιλικό κράτος. Η Αίγυπτος έχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα, ως επί το πλείστον με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια, η οποία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και επίσης η έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στη σύγχρονη εποχή, οι δύο χώρες απολαμβάνουν πολύ καλές και θερμές διπλωματικές σχέσεις από το 1833 και ειδικά μετά την ελληνική επανάσταση, και αναπτύσσονται σε όλα τα μέτωπα, με αρκετές εμπορικές, τουριστικές, οικονομικές και αμυντικές συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις και τους αρχηγούς των κρατών κατά τις τακτικές συνεδριάσεις τους. Η Ελλάδα είναι σήμερα ο έκτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Αιγύπτου.[2][3]

Συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα.

Τα δύο κράτη συνεργάζονται στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και του τουρισμού, με την Ελλάδα να είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής της Ευρώπης στην Αίγυπτο, με πάνω από 208 ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην αγορά της Αιγύπτου, ενώ η Αίγυπτος είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.[4]

Επίσημη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο Κάιρο, ο Βενιζέλος συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι ξένες επενδύσεις στη χώρα, το εμπόριο, και κοινές απόψεις για την πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που αφορά και επηρεάζει και τις δύο (Μεσογειακές) χώρες, καθώς και την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως τον καθορισμό των συνόρων ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, και ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ.[5]

Τριμερής σύνοδος κορυφής στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αιγύπτιος ηγέτης Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησαν μια τριμερή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου του 2014, όπου οι ηγέτες των τριών χωρών αντιμετώπιζαν τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, και οι τρεις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στην οικονομία, την ασφάλεια, τον τουρισμό και την ενέργεια, καθώς και τον καθορισμό των κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ΑΟΖ στη Μεσόγειο Θάλασσα.[6]

Στη διάσκεψη κορυφής του Καΐρου, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αιγυπτιακή επικράτεια και το Όρος Σινάι, εξέφρασαν την πολιτική στήριξη προς την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και συμφώνησαν στην αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα, με την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας τις θέσεις της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν στην περαιτέρω ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων για την Αιγυπτιακή οικονομία και τις υποδομές, την οποία υπέστη από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, και συμμετείχαν στην Οικονομική Διάσκεψη στο Κάιρο το 2015.[7]

Επίσημη επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Αίγυπτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο στις 24 Απριλίου του 2015, σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση των Ελληνο-Αιγυπτιακών σχέσεων και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, και την αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η παράνομη μετανάστευση, το οποίο αφορά και τις δύο (Μεσογειακές) χώρες, καθώς και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.[8][9]

Τριμερής σύνοδος κορυφής στη Λευκωσία, μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε λιγότερο από μισό χρόνο από την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής, μια νέα υψηλού επιπέδου κορυφή πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 29 Απριλίου του 2015, μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Στη σύνοδο κορυφής της Λευκωσίας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσαν τη βούληση για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα που αφορούν τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μεταξύ των τριών χωρών. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών τους Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.[10][11][12]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Egypt, Cyprus, Greece leaders talk EU, Turkey, Palestine». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  2. «News Analysis: Egypt, Cyprus and Greece vow to expand cooperation at summit - Xinhua - English.news.cn». Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  3. Saturday 08-11-2014 11:57 AM. «Aswat Masriya - Sisi meets Greek PM ahead of Cairo tripartite summit». En.aswatmasriya.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. 
  4. Kerry Kolasa-Sikiaridi. «Greece's Ambassador to Egypt: 'Greece Is the Fourth Largest European Investor in Egypt' | News from Greeks in Africa, Asia, and South America». World.greekreporter.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. 
  5. TO BHMA International (5 Σεπτεμβρίου 2013). «Venizelos to visit Egypt». TO BHMA International. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  6. «Greece, Cyprus to represent Egypt's interests in EU». dailynewsegypt.com. 8 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  7. «Egypt, Greece, Greek Cyprus pledge to boost cooperation - Cyprus - Worldbulletin News». World Bulletin. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  8. A. Makris (24 Απριλίου 2015). «President Pavlopoulos meets Egyptian counterpart - GreekReporter.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  9. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2015. 
  10. «Sisi, Greek, Cypriot leaders to hold tripartite summit in Nicosia». Cairo Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  11. Wednesday 29-04-2015 01:03 PM (29 Απριλίου 2015). «Aswat Masriya - Sisi holds summit with Cypriot counterpart in Nicosia». En.aswatmasriya.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. 
  12. «CyprusNewsReport.Com». CyprusNewsReport.Com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016.