Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanne d' Arc

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanne d' Arc
Είδοςσχολείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°56′47″N 23°38′50″E
Διοικητική υπαγωγήΠειραιάς

Σε χρόνια δύσκολα για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τον Πειραιά, που μόλις ξεκινούσε να οικοδομείται, ιδρύθηκε η Ελληνογαλλική Σχολή "Jeanne d' Arc". Η σχολή αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε στον ίδιο ρυθμό με την πόλη του Πειραιά και γνώρισε τις ίδιες δυσκολίες και χαρές. Είδε τους ξένους να διεκδικούν θέσεις κοντά στο λιμάνι. Γι' αυτούς κατ' αρχήν προσκλήθηκαν οι Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως από τον υπεύθυνο τότε εφημέριο του Ναού του Αγίου Παύλου. Είδε τα γαλλικά πλοία να προσαράζουν πότε φιλικά και πότε με διεκδικήσεις και δέχτηκε τις επισκέψεις των Γάλλων ναυάρχων (L'amiral Conrad), πλοιάρχων και ναυτών. Πρώτοι αυτοί θα συνδράμουν και θα ενθαρρύνουν την αγορά του πρώτου οικοπέδου: Φίλωνος και Καθολικής Εκκλησίας (1875). Το πρώτο ιδιόκτητο διδακτήριο εγκαινιάστηκε το 1888. Φιλοξένησε Έλληνες και όχι μόνο, που ταλαιπωρημένοι εγκατέλειπαν τη Μέση_Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο, την Αίγυπτο, την Αρμενία. Δέχτηκε τις προσκλήσεις των κατοίκων που νεοεγκατεστημένοι αναζητούσαν μόρφωση και φροντίδα για τα κορίτσια τους και τα ορφανά κάθε προέλευσης. Αγαπήθηκε από τους Πειραιώτες. Η ανάπτυξη της Σχολής συμβάδισε με την αναδημιουργία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους.

  • 1859: Αρχίζει το έργο του Τάγματος στον Πειραιά. Ορφανοτροφείο, σχολείο και ιατρείο
  • 1914 - 1918: Μετατρέπεται σε νοσοκομείο
  • 1934: Αναγνωρίζεται το εξατάξιο Γυμνάσιο από το Υπουργείο Παιδείας.
  • 1944: Ερειπώνεται το κεντρικό τμήμα από τον βομβαρδισμό του Πειραιά. Βρίσκουν τραγικό θάνατο δύο Αδελφές του Τάγματος.
  • 1949 - 1960: Ανοικοδομείται και εξελίσσεται έκτοτε σε πρότυπο Γυμνάσιο, Λύκειο και Δημοτικό.
  • 1996: Συμπληρώνεται η νέα πτέρυγα σε δωδεκαθέσιο Δημοτικό σχολείο.
  • 29-12-2009: Βραβεύεται από την Ακαδημία_Αθηνών για τα 150 χρόνια του πολύπλευρου παιδαγωγικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου
  • 2016 - 2017: Σε νέες εγκαταστάσεις, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο, ξεκινάει η λειτουργία Νηπιαγωγείου και Προνήπιου.

Η Σχολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d' Arc βρίσκεται στον Πειραιά επί της οδού [1]Ελευθερίου Βενιζέλου 12Α. Σήμερα λειτουργούν Προνήπιο, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Η Σχολή διοικείται από την καθολική Μοναστική Κοινότητα των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως. Γενικός Διευθυντής της Σχολής είναι ο κύριος Θεόφιλος Γεωργούσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]