Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Ε.Σ.Η.Ε.), ή Greek eCommerce Association (GR.EC.A.), αποτελεί το συλλογικό όργανο των Ελληνικών Επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Το σήμα GRECA, διασφαλίζει την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από όλες τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου ιδρύθηκε[1] στις 7 Ιουλίου του 2012 μετά από Γενική Συνέλευση. Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ήταν 22 Ελληνικές επιχειρήσεις. Ως έδρα ορίστηκε ο Δήμος Αθηναίων[2].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωταρχικός σκοπός του Συνδέσμου είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των κοινών συμφερόντων των μελών του και γενικότερα του κλάδου του Ηλεκτρονικού Εμπορίου[3].

Επιμέρους στόχοι είναι (1) η ανάπτυξη ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μελών του, (2) η εκπαίδευση των μελών του σε θέματα ηλεκτρονικού επιχειρείν, (3) η προώθηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στο ευρύ κοινό με τη στήριξη των φορέων που εμπλέκονται στον κλάδο και (4) η συμβολή στην προστασία τόσο των μελών του, όσο και του καταναλωτικού κοινού.

Διοικητικό Συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις εκλογές που έγιναν στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016[4], το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη[5]:

Όνομα Επιχείρηση ιδιότητα
Αντωνόπουλος Φώτης Fais Group Πρόεδρος
Πετμεζάς Θανάσης Cosmo One A.E. Αντιπρόεδρος
Παλαμίδη Κορίνα Mediamarkt Γενική Γραμματέας
Φραϊδάκη Κατερίνα ELTRUN / Ο.Π.Α. Ταμίας
Θεοφάνους Δημήτρης Υou / Infoguest Α.Ε. Μέλος
Λογοθέτης Δημήτρης Public / Retail World Α.Ε. Μέλος
Γεωργιάδης Γιάννης Yolenis Α.Ε. Μέλος
Λεούσης Αλέξανδρος Snatch Αναπληρωματικό Μέλος
Παπαντωνόπουλος Σωτήρης Insurance Market Α.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου έχει δημιουργήσει το Σήμα Αξιοπιστίας (Trustmark)[6], και πιστοποιεί τα ηλεκτρονικά καταστήματα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία[7] και τον Κώδικα Δεοντολογίας του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.
  • Κάθε 1η Δεκεμβρίου, ο Σύνδεσμος διοργανώνει την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου[8], σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή[9]. Σκοπός της ενέργειας, είναι η διάδοση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στους καταναλωτές. Ο ίδιος ο σύνδεσμος παρουσιάζει λίστα με τα Ηλεκτρονικά καταστήματα που συμμετέχουν[10][11][12].
  • Ο σύνδεσμος είναι ιδρυτικό μέλος του eCommerce Benchmark[13], μιας ψηφιακής εφαρμογής που επιτρέπει στα ηλεκτρονικά καταστήματα να συγκρίνουν ανώνυμα και με ασφάλεια την απόδοση τους στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, με τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών τους, έχοντας ως βάση 21 βασικούς δείκτες ηλεκτρονικού επιχειρείν (KPIs - Key Performance Indicators)

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δελτία Τύπου | GRECA - Greek eCommerce Association». www.greekecommerce.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Καταστατικό Συνδέσμου | GRECA - Greek eCommerce Association». www.greekecommerce.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
  3. «Προφίλ & Σκοπός | GRECA - Greek eCommerce Association». www.greekecommerce.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
  4. «Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε η Γ.Σ. του GR.EC.A.». www.greekecommerce.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
  5. «Διοικητικό Συμβούλιο | GRECA - Greek eCommerce Association». www.greekecommerce.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «To Trustmark είναι το νέο σήμα αξιοπιστίας του ελληνικού e-εμπορίου, του Βαγγέλη Μανδραβέλη | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/885998/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-trustmark-einai-to-neo-shma-a3iopistias-toy-ellhnikoy-e-emporioy. Ανακτήθηκε στις 2017-01-27. 
  7. «GR.E.C.A. launches the Ecommerce Europe Trustmark». eCommerce Europe. 1 Δεκεμβρίου 2016. 
  8. «Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2016: Ρεκόρ συμμετοχών από eShops». www.greekecommerce.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
  9. Pentaris. «Συνέντευξη τύπου για το ηλεκτρονικό εμπόριο με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παπαδεράκη». www.mindev.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  10. «Τα Νέα του Συνδέσμου | GRECA - Greek eCommerce Association». www.greekecommerce.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
  11. «Συνεχίζεται η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου με προσφορές έως -85%». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-12-11. https://web.archive.org/web/20161211120015/http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/agora/ksekinhse-h-evdomada-hlektronikou-emporioy-me-prosfores-ews-85.4408643.html. Ανακτήθηκε στις 2017-01-27. 
  12. Networks, Phaistos. «Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2016: Προσφορές από 140 καταστήματα». BestPrice.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  13. «Marketing Week - Ο GRECA λανσάρει εργαλείο σύγκρισης KPIs για το e-commerce». www.marketingweek.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]