Ελληνικός Ποιμενικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνικός Ποιμενικός
Greek shepherd male.jpg
Χαρακτηριστικά
ΚαταγωγήΕλλάδα
Βάρος23-55 κιλά
ΕίδοςΣκύλος
ΤρίχωμαΜακρύ, τραχύ
ΧρώμαΑσπρόμαυρο, Καφέ, Μαύρο, Γκρί, Στικτό

Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι φυλή σκύλου ποιμενικών καθηκόντων (φύλαξης κοπαδιών) που κατάγεται από την Ελλάδα.

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελληνικός Ποιμενικός (ελληνικό τσοπανόσκυλο) είναι μεγαλόσωμη ράτσα με γερή κατασκευή. Μάλιστα μερικοί αρσενικοί φτάνουν ακόμα και τα 60 κιλά βάρος και 0,75 μέτρα ύψος. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, με διπλό μανδύα, για να τον προστατεύει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η κυριότερη απόχρωση του Ελληνικού Ποιμενικού είναι το άσπρο (ως επί το πλείστον) και το μαύρο.

Προσόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος, εκτρέφεται αιώνες τώρα στις ορεινές περιοχές με σκοπό τη φύλαξη κοπαδιών. Η προσαρμογή του στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας τον βοήθησε να αναπτύξει χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύτιμο και αναντικατάστατο φύλακα, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως η αρκούδα και ο λύκος.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η παραδοσιακή αυτή ελληνική φυλή, κινδυνεύει με εξαφάνιση, από τη μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας και τις ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις που αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά της.

Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από 3.000 καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί. Σε μία προσπάθεια να διάσωσης του, ο Αρκτούρος υλοποιεί από το 1998 το Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι αναγνωρισμένος σαν καθαρόαιμη φυλή σκύλου από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.[1]

Είναι αρκετά μεγαλόσωμο σκυλί, το ύψος του ξεπερνά πολλές άγριες ράτσες σκυλιών και φτάνει τα 77 εκατοστά. Λέγεται ότι τα τσοπανόσκυλα έχουν έξι δάκτυλα και έχουν το ένστικτο να προστατεύουν τα κοπάδια με τα ζώα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]