Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σούπερ μάρκετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΛΟΜΑΣ Ε.Π.Ε.
Νομική μορφήΕταιρία Περιορισμένης Ευθύνης
ΚλάδοςΤρόφιμα
Ίδρυση1994
ΙδρυτήςΔιάφορα Super Market
ΈδραΚομνηνών 16, Ελληνικό, Αθήνα, Ελλάδα
ΠροϊόνταΛιανική
ΣλόγκανΗ Ελληνική Ομάδα των Super Markets!
Ιστότοποςhttps://www.elomas.gr/

Ο Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σούπερμάρκετ (ΕΛΟΜΑΣ) είναι ελληνικός συνεταιρισμός σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1994 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Σκουλά, υπουργού Τουρισμού και για δύο θητείες γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που οραματίστηκε (στην πράξη) τη δημιουργία ενός αμιγώς ελληνικού ομίλου στο χώρο του λιανεμπορίου.[εκκρεμεί παραπομπή]

Τα πέντε ιδρυτικά μέλη του δικτύου της ΕΛΟΜΑΣ ήταν οι εταιρείες:

  1. Γαλαξίας - Δήμητρα Μάρκετ με έδρα την Κέρκυρα
  2. Γαληνός Λαουτάρης με έδρα την Εύβοια (εξαγοράστηκε το 2002 από την αλυσίδα Ατλάντικ)
  3. Γουντσίδης με έδρα τη Δράμα
  4. Μπίσκας με έδρα τη Θεσσαλονίκη (εξαγοράστηκε από την αλυσίδα Μασούτης μέσω της Άλφα Δέλτα το 1999 και πλήρως από τον ίδιο το 2002 και σήμερα η εταιρία δεν υφίσταται)
  5. ΙΝΚΑ Χανίων (σήμερα ονομάζεται ΣΥΝΚΑ, που άλλαξε όνομα λόγω πνευματικών δικαιωμάτων μιας και είχε την ίδια ονομασία με το Ινστιτούτο Καταναλωτών και που δραστηριοποιείται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης).

Κάτω από αυτό το σχήμα ενώθηκαν σε μια στρατηγική συμμαχία, με κύριους στόχους τη θωράκιση και την ανάπτυξη των μελών του ομίλου απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες και στον επερχόμενο ξένο ανταγωνισμό, αλλά και την ταυτόχρονη στήριξη της ελληνικής παραγωγής.

Πλέον, η ΕΛΟΜΑΣ διαχειρίζεται περίπου 1.000 κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας, ελληνικών αλλά και ξένων προϊόντων.

Αλυσίδες που ανήκουν στον Όμιλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι δυο πιο σημαντικές, κερδοφόρες και μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της ΕΛΟΜΑΣ ήταν οι αλυσίδες Κρητικός και Bazaar Βερούκας οι οποίες αποχώρησαν από τον συνεταιρισμό το 2020, και ακολουθούν αυτόνομη πορεία, ενώ η ΣΠΑΚ στον Νομό Κορινθίας, έπαψε να υφίσταται, λόγω οικονομικών προβλημάτων.
  • Στον ΕΛΟΜΑΣ, είναι μέλη οι αλυσίδες Αφροδίτη (Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική), ΣΥ.ΝΚΑ. (Κρήτη & Νησιά Αιγαίου), Ανδρικόπουλος (Πάτρα), Υπεραγορά, Ελληνικά Market (Πανελλαδικά) και άλλες. Συνολικά στην αλυσίδα ανήκουν 34 αλυσίδες Super Market, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
  • Το 2021, προσχώρησαν στον ΕΛΟΜΑΣ, οι αλυσίδες Family (Μακεδονία), Μιχαήλ ΑΕ (Καρδίτσα), Τσιτσιμοίρη (Ρόδος) και μερικές άλλες.

Παλαιότερες Αλυσίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα η ΕΛΟΜΑΣ συνεργαζόταν και με τις αλυσίδες Αρβανιτίδης (Βόρεια Ελλάδα), Γαληνός Λαουτάρης (Εύβοια), Προμηθευτική Τροφίμων (Αττική & Άνδρος), Μπίσκας (Βόρεια Ελλάδα) και δεκάδες άλλες ανά την Ελλάδα αλυσίδες - ζόμπι. Αυτές οι αλυσίδες είτε εξαγοράστηκαν, από άλλες αλυσίδες Super Market, είτε έκλεισαν, είτε έγιναν κάτι άλλο.