Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λογότυπο ΕΛΒΙ

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου (ΕΛΒΙ) είναι πολιτιστικός, εθελοντικόςμη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1977 στην Αθήνα και διοικείται από ένα 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Αποτελεί μέλος της ΟΕΜΚΟΕ (Ομοσπονδία Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας) και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Βασίζεται στο τρίπτυχο: ποιότητα, άρτιος άνθρωπος, νέος ανθρωποκεντρικός πολιτισμός και διαθέτει διττή υπόσταση: πολιτισμική και κοινωνική.

Δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαθέτει 24 προγράμματα δράσης, ορισμένα εκ των οποίων:

 • Έκδοση τετράχρωμου περιοδικού, 48 σελίδων, Βιβλίο & Ζωή

Ένα διαφορετικό περιοδικό που περιλαμβάνει αποκλειστικά βιβλία, δράσεις και κείμενα διαχρονικής αξίας, με σκοπό να φτάνει στα χέρια όλο και περισσότερων νέων.

 • Έκδοση Σκόρπια Πουλιά, προώθηση ιδεών κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου

Στόχος του προγράμματος είναι οι αναγνώστες να σημειώνουν στα βιβλία που διαβάζουν τις ιδέες που τους συγκινούν και να τις αποστέλλουν στη Λέσχη. Σύντομες, περιεκτικές και διαχρονικές ιδέες από βιβλία, οι οποίες συμπυκνώνουν αλήθειες που αγγίζουν και ζουν στον καθένα μας με σκοπό να γίνουν περιουσία όλων!

 • Επιλογή βιβλίου από αναγνώστες σε αναγνώστες και σύστημα αξιολόγησης μέσα από 8.500 βιβλία, 430 είδη για κάθε αναγνώστη, 560 εκδότες

Το μοναδικό σύστημα αξιολόγησης βιβλίων από αναγνώστες σε αναγνώστες απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες ή απλά αυτούς που αγαπούν τα βιβλία και θέλουν να γίνουν εθελοντές αναγνώστες! 

 • Βιβλιοκριτική

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικοποίησης του βιβλίου ποιότητας, όπου ο εισηγητής προκαλεί το δημιουργικό διάλογο και το κοινό συμμετέχει στη συζήτηση. Η εκδήλωση "μ' ένα βιβλίο συζητώ", δεν απευθύνεται σε λογοτέχνες, διανοούμενους, ή κριτικούς βιβλίου αλλά σε κάθε απλό αναγνώστη.

 • Ημερίδες-ομιλίες[1]
 • Βιβλιοφιλικοί-δημιουργικοί διάλογοι και φιλαναγνωσία[2]

Οι Βιβλιοφιλικοί διάλογοι της Λέσχης, δημιουργήθηκαν μέσα από την αγάπη για το βιβλίο, με στόχο να το φέρουν πιο κοντά κυρίως στους νέους. Αφορμή και ξεκίνημα των βιβλιοφιλικών διαλόγων, ήταν το γράμμα μιας έφηβης στο περιοδικό Γυναίκα, με τίτλο «Τι βιβλία να διαβάσω;» Στο ερώτημα απάντησε το περιοδικό αλλά και η Λέσχη. Η απόσταση των δύο απαντήσεων ήταν τεράστια.

Οι δημιουργικοί διάλογοι είναι ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου. Πρόκειται για γραπτούς διαλόγους που δίνουν τη δυνατότητα στον απλό άνθρωπο, στα μέλη της λέσχης αλλά και σε πολιτιστικούς φορείς να εκφραστούν ελεύθερα σε θέματα απλά, καθημερινά, κοινού ενδιαφέροντος, επικοινωνίας, σχέσεων, εθνικά ή πολιτειακά. Ονομάστηκαν έτσι γιατί επιχειρούν να γεννήσουν δημιουργικές ανησυχίες, να προβληματίσουν θετικά και ν΄ ανοίξουν δρόμους επικοινωνίας και αλήθειας.

 • Δημιουργικές βιβλιοθήκες Φιλόστρατος
 • Δανειστικές Βιβλιοθήκες[Σημ 2] επιχειρήσεων Φιλιτάς σε σχολεία[3][4][5][6][7] και πολύτεκνες οικογένειες
 • Η ίδρυση δανειστικών βιβλιοθηκών γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, συλλόγους, πνευματικά κέντρα, ενορίες, ιδιαίτερα όμως σε απομονωμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας. Στις περιοχές αυτές το έργο της δανειστικής βιβλιοθήκης πιάνει πραγματικά τόπο, δίνει κίνητρα, ενισχύει το έργο του δασκάλου, το ζήλο του μαθητή, εμπνέει αγάπη για το διάβασμα, ανοίγει δρόμο προς τη γνώση στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου, τα παιδιά.

 • Προγράμματα Ε.Ε. Αθηνά, Λεύκιππος, Προμηθέας
 • Παιδαγωγικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή παιδιών (εβδομάδα βιβλίου,[Σημ 3] πολιτιστικές εκδρομές)[8]

Το πρόγραμμα των ψυχαγωγιών για παιδιά, δημιουργήθηκε για να καλύπτει θεμελιώδεις ανάγκες τους όπως κινητικότητα, έκφραση, εξατομίκευση, επικοινωνία, πρωτοβουλία, συμμετοχή, χαρά, παιχνίδια. Παιχνίδια γνωριμίας, εγρήγορσης, ομαδικότητας, συναγωνισμού, τραγούδια, σκετς, διηγήματα ή παραμύθια και πολλή  φαντασία! Όλο το χρόνο σε πνευματικά κέντρα, πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία, σπίτια, κατασκηνώσεις και όπου αλλού υπάρχουν παιδιά αλλά και κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα, η Λέσχη οργανώνει επιτυχημένες ψυχαγωγίες για παιδιά. 

 • Εκδηλώσεις-εκθέσεις βιβλίου[Σημ 4][9]

Οι εκθέσεις της Λέσχης περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία σε είδη βιβλίων (μυθιστορήματα, ποίηση, ιστορικά, ψυχολογία, κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά, κτλ.) ανάλογα με το χαρακτήρα της έκθεσης. Σκοπός μιας έκθεσης είναι να προβάλει ποιοτικά βιβλία που θα ψυχαγωγήσουν, θα εμπνεύσουν, θα μορφώσουν και θα "φροντίσουν" το πνεύμα του σύγχρονου ανθρώπου που επιθυμεί να το καλλιεργήσει, αλλά χάνεται μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, να προβάλει το εθελοντικό έργο της Λέσχης με τα 24 προγράμματα της, καθώς και να δημιουργήσει επαφές με φίλους του βιβλίου ή ενδιαφερόμενους για συνεργασία, δανειστικές βιβλιοθήκες, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.

Η Λέσχη διαμόρφωσε ένα βιβλιοπωλείο που συνδέει το βιβλίο με τη ζωή, προάγοντας την εύκολη, ήσυχη, ευχάριστη ανάγνωση και επιλογή βιβλίων. Τα βιβλία "φιλτράρονται" από το μοναδικό στο χώρο, σύστημα αξιολόγησης της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου. Για να αξιολογηθούν, διαβάζονται από απλούς ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, έχουν κριτήριο κι ευαισθησίες. Έτσι η αξιολόγηση των βιβλίων της ΕΛΒΙ γίνεται από αναγνώστες και απευθύνεται σε αναγνώστες, καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.

 • Λοταρίες

Οι λοταρίες δημιουργούνται από πολιτιστικούς φορείς σ’ ένα ακριτικό ή απομονωμένο χωριό της χώρας μας και βοηθούν ώστε να σταλούν βιβλία ποιότητας στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας, προσφέροντας το δώρο της γνώσης εκεί που αληθινά το στερούνται.

 • Φεστιβάλ βιβλίου

Οικονομικοί πόροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές μελών, δωρεές και χορηγίες[11]. Το 10% των εισπράξεων καθώς και τα χρήματα από τις λοταρίες διατίθενται για τη δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών[Σημ 6] σε ακριτικά και απομονωμένα χωριά.[12] Δεν προκύπτουν έσοδα από τις εκθέσεις βιβλίων που διοργανώνονται.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ 1964-1977 ξεχώρισαν 400 ποιοτικά βιβλία που αυξήθηκαν σε 6.200. Το σύστημα από αναγνώστες σε αναγνώστες ξεκίνησε με 8 προγράμματα και πλέον λειτουργούν 24. Οι δανειστικές βιβλιοθήκες με 12 ράφια αρχικά έφτασαν τα 124 και τις 450 βιβλιοθήκες. Οι εκδηλώσεις το πρώτο έτος λειτουργίας ήταν 12 και έφτασαν τις 1.500 στα 25 χρόνια λειτουργίας της Λέσχης.

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, μέσω της προώθησης της ιδέας του πολιτισμού, προσκαλεί τον αναγνώστη να:

 • συνδέσει το βιβλίο με τη ζωή
 • προωθήσει το ποιοτικό βιβλίο
 • κοινωνικοποιηθεί

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 660 εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί.
 2. 660 δανειστικές βιβλιοθήκες έχουν δημιουργηθεί.
 3. 250 εβδομάδες βιβλίου έχουν πραγματοποιηθεί.
 4. 650 εκθέσεις βιβλίου έχουν πραγματοποιηθεί.
 5. συστεγάζεται με τη δανειστική βιβλιοθήκη.
 6. περισσότερες από 600 δανειστικές βιβλιοθήκες αριθμεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Σημείο αναφοράς στην Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου: 05.03.2001. «Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων». (c)2011 ergastirio.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 2. Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου (18 Νοεμβρίου 2014). «Φιλαναγνωσία». © 2009-2015, 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 3. Επεξεργασία άρθρου: Κατερίνα Παπανικολάου (14 Ιουνίου 2011). «Βιβλία, δανειστικές βιβλιοθήκες, Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, Παιδικά βιβλία». © 2009-2015 infokids.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 4. Επεξεργασία άρθρου: Σοφία Κωστάρα (1 Νοεμβρίου 2012). «Καλορίζικη η Δανειστική Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Αιγίου!». © 2009-2015 infokids.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 5. Τμήμα Ειδήσεων AgrinioVoice.gr (24 Ιουνίου 2014). «Δανειστική Βιβλιοθήκη στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου». AgrinioVoice.gr 2011-2015. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 6. Δημοσιογραφικός Όμιλος του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη (14 Νοεμβρίου 2011). «Τα εκπαιδευτήρια Καίσαρη και η Ελληνική Λέσχη Βιβλίου συνεργάζονται για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας και οργανώνουν Εβδομάδα Βιβλίου». Εκδόσεις Αϊβαλή, από το 1988. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 7. Ανεξάρτητος - τα νέα του ν. Σερρών (25 Ιουνίου 2014). «Έξι νέες Δανειστικές Βιβλιοθήκες της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου χαίρονται 6 Σχολεία του ν.Σερρών! - Τα εκπαιδευτήρια Καίσαρη και η Ελληνική Λέσχη Βιβλίου συνεργάζονται για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας και οργανώνουν Εβδομάδα Βιβλίου». © 2015, Ανεξάρτητος - νέα του ν. Σερρών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 8. Επεξεργασία άρθρου: Κωνσταντίνα Ντουντούμη (19 Δεκεμβρίου 2013). «Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, Παιδικά Εργαστήρια, Χριστούγεννα». © 2009-2015 infokids.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 9. «Μια διαφορετική γιορτή, με επίκεντρο το καλό βιβλίο!». Awesome Inc. 15 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 10. «Βιβλιοθήκες νομού Αττικής». ΕΚΕΒΙ © 2010. Hellenic Ministry of Culture. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 11. «Δωρεές, Χρηματοδότηση προγράμματος». © Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 12. Limniakifoni.gr (24 Ιουνίου 2014). «Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου στον Άγιο Ευστράτιο». © 2015 ΛΗΜΝΙΑΚΗ ΦΩΝΗ. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]