Ελληνική Αγροφυλακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με τον όρο Αγροφυλακή ονομαζόταν ειδική δημόσια υπηρεσία, αστυνομική Αρχή, με σκοπό την τήρηση της δημόσιας τάξης και την πρόληψη του εγκλήματος σε αγροτικές περιφέρειες και χώρους. Στην Ελλάδα η Αγροφυλακή περιλαμβανόταν στα Σώματα Ασφαλείας.

ΑΓ 1.jpg
ΑΓ 2.jpg

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγροφυλακή ή αγροτική αστυνομία πρωτοεμφανίστηκε ως έννοια στο νεοσύστατο Βασίλειο της Ελλάδος με Βασιλικό Διάταγμα της 31 Δεκ. 1836 "περί προφυλάξεως των δενδροφυτειών". Ο διορισμός των αγροφυλάκων ανετέθη στους δημάρχους. Το σύστημα αυτό δεν λειτούργησε αφ' ενός λόγω της οικονομικής αδυναμίας των δήμων, αφ' ετέρου λόγω της πατροπαράδοτης συνήθειας από την εποχή της τουρκοκρατίας κατά την οποία η φύλαξη των κτημάτων ανετίθετο από τον ιδιοκτήτη σε πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Για την άρση αυτών των εμποδίων εκδόθηκε ο νόμος ΤΞ' της 15 Σεπ. 1856 με τον οποίο η εκλογή των αγροφυλάκων ανετίθετο στους ιδιοκτήτες των κτημάτων. Με το νόμο ΓΣΙΗ' του 1907 "περί αγροφυλακής" η εκλογή των αγροφυλάκων γινόταν από τους ιδιοκτήτες με μυστική ψηφοφορία και υπέκειτο στην τελική έγκριση του Ειρηνοδικείου. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Επτάνησα, Λέσβο, Κρήτη κλπ ίσχυαν ειδικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η φύλαξη των κτημάτων γινόταν από σώμα με περίπου στρατιωτική οργάνωση που υπαγόταν στους κατά τόπους διοικητές της Χωροφυλακής. Η ποικιλία αυτών των συστημάτων έπαυσε με νόμο της 2 Φεβ. 1923 "περί αγροτικής ασφαλείας" όπως αυτό τροποποιήθηκε μετέπειτα από άλλους νόμους. Και πάλι όμως η σχετική νομοθεσία δεν ήταν σταθερή και εμφανίστηκαν κατά τόπους ειδικές διατάξεις. Το κύριο πρόβλημα της νομοθεσίας ήταν αν η Αγροφυλακή θα ήταν κρατική που θα χρηματοδοτείτο από το κράτος ή αν θα είναι τοπικού ενδιαφέροντος και θα οικονομικά θα βαρύνει την τοπική διοίκηση.

Στη σύγχρονη εποχή η οργάνωση και οι αρμοδιότητες του θεσμού αναπτύχθηκαν με το Ν.Δ. 3030/1954 "Περί Αγροφυλακής" και το Β.Δ.171/1966 "Περί κυρώσεως του κανονισμού Υπηρεσιών Αγροφυλακής. Η Αγροφυλακή οργανώθηκε κατά το πρότυπο της Χωροφυλακής, ως πολιτικό σώμα, με αποστολή την ασφάλεια των αγροτικών κτημάτων των υφισταμένων εκτός δασικής περιοχής και σχεδίου πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών με αρμοδιότητα τη πρόληψη και καταστολή αγροτικών αδικημάτων, τη φύλαξη των αγροτικών κτημάτων, την επιστασία της διανομής των αρδευτικών υδάτων καθώς και διάφορους διακανονισμούς βοσκών κ.λπ.

Η Αγροφυλακή καταργήθηκε-για πρώτη φορά-ως αυτόνομη υπηρεσία το 2002 και οι υπηρεσίες της τέθηκαν υπό την αιγίδα των κατά τόπους νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.[1]

Επανίδρυση (2007-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επανίδρυση της Αγροφυλακής ως αυτόνομης υπηρεσίας προεξαγγέλθηκε το 2005, επί υπουργίας Γεωργίου Βουλγαράκη. Μέσα στις εξαγγελίες περιλαμβάνονταν η πρόσληψη των χιλίων επιτυχόντων του σχετικού διαγωνισμού που διεξήχθη το 1993 από την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν υλοποιήθηκε λόγω των πρόωρων εκλογών της ίδιας χρονιάς. Αντίθετα στην ίδρυση της τάχθηκαν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα [2]και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας[3], για διαφορετικούς λόγους.

Η οργάνωση της Αγροφυλακής ξεκίνησε έναν χρόνο αργότερα, το 2006, κατόπιν μάλιστα αντιδράσεων των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 1993[3]. Η επίσημη επανίδρυση της έγινε το 2007, με τον νόμο 3585, επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα. Αρχηγός της τέθηκε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρης Νικολακόπουλος.[2]

Οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της κινήθηκαν αργά και εντός δύο ετών τα προβλήματα ήταν εμφανή: αποστράτευση μέρους των επιτυχόντων (περίπου το 10% της συνολικής δύναμης του σώματος[4])του διαγωνισμού του 1993, λόγω συμπλήρωσης των συντάξιμων χρόνων εργασίας[5], η έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων και ασύρματων και η αναποτελεσματικότητα σε ορισμένους τομείς ευθύνης της, όπως η δίωξη της καλλιέργειας ναρκωτικών.[6]

Η τελική κατάργηση της ξεκίνησε το 2009, με τη σταδιακή αναδιανομή των αρμοδιοτήτων της σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Το 2010, ο Αρχηγός του Σώματος Δημήτρης Νικολακόπουλος υπέβαλε την παραίτηση του.[7]Ένα χρόνο αργότερα, με τον νόμο 3938, η Ελληνική Αγροφυλακή έπαψε να υφίσταται εκ νέου.[8]

Επιχειρησιακή διάρθρωση και υπαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Υπαγωγή
1833 Γραφείο Γεωργίας και Γραμματείας Εσωτερικών
1917 Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
1924 Υπουργείο Εννόμου Τάξεως
1926 Υπουργείο Εσωτερικών
1942 Υπουργείο Γεωργίας
1944 Υπουργείο Εσωτερικών
1945 Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως
1954 Υπουργείο Εσωτερικών
1969 Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως
2002 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις
2007 Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η Αγροφυλακή διέθετε τέσσερις κεντρικές διευθύνσεις: τη Διεύθυνση Αγροτικής Ασφάλειας (με τρία επιμέρους τμήματα), τη Διεύθυνση Διοικητικού (με έξι επιμέρους τμήματα), τη Διεύθυνση Ειδικών Υπηρεσιών (με τρία επιμέρους τμήματα) και τη Διεύθυνση Επιθεώρησης. Οι περιφερειακές υπηρεσίες της Αγροφυλακής ήταν νομαρχιακού επιπέδου και συγκροτούνταν από τις κατά νομό Διοικήσεις Αγροφυλακής και τα Αγρονομεία τα οποία επανδρώνονταν από τους αγρονόμους, τους αρχιφύλακες αγροφυλακής, τους αγροφύλακες, τους υδρονομείς και τους επόπτες των τελευταίων. Τα κατώτερα όργανα ήταν ένστολοι, οπλοφορούσαν και ο ιεραρχικός σεβασμός εκδηλωνόταν με στρατιωτικό χαιρετισμό και αντιχαιρετισμό.


Οι αγρονόμοι που ασκούσαν την αγροτική ασφάλεια στη κατά τόπο αρμοδιότητά τους τύχαιναν ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι που ασκώντας τα εκ του νόμου καθήκοντά τους επί αγροτικών αδικημάτων μπορούσαν να υποκαταστήσουν σε κάποιες των περιπτώσεων τους δασοφύλακες και να εκδίδουν ειδικές διοικητικές πράξεις, όπως αγροτικές διατάξεις ή αγροτικούς κανονισμούς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ. 2ος, σελ. 197.
 • Κ. Μ. Σταμάτη "Αστυνομικόν Δίκαιον" - Αθήναι, σελ. 60-61
 • Λεξικόν Διοικήσεως - Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, Εκδοτικό Γραφείο "Προμηθεύς", Αθήναι, π. 1929. Άρθρο "Αγροφυλακή".
 1. «ΠΑΤΡΙΣ - ΑΡΧΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ». archive.patris.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
 2. 2,0 2,1 «Με αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ επανιδρύεται η Ελληνική Αγροφυλακή». in.gr. 30 Ιουνίου 2005. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
 3. 3,0 3,1 Epochi, rizospastis gr | Synchroni (1 Ιουλίου 2005). «rizospastis.gr - Αλλο ένα ένοπλο σώμα «ασφάλειας»». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
 4. «Αγροφύλακες περιπολούν με ΚΤΕΛ». ΤΑ ΝΕΑ. 30 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
 5. «Κολλημένοι με την αγροφυλακή | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
 6. «Αγροφύλακες περιπολούν με ΚΤΕΛ». ΤΑ ΝΕΑ. 30 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
 7. «Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Αγροφυλακής». NewsIT. 5 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
 8. «Άρθρο 21 - Νόμος 3938/2011 - Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία». Lawspot. 25 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021.