Ελκχάουντ Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελκχάουντ Νορβηγίας

Το Ελκχάουντ Νορβηγίας ή Νορβηγικό κυνηγόσκυλο Άλκης (Αγγλ. Norwegian Elkhound, Νορβ. Norsk elghund grå) είναι μία φυλή σκύλων Νορβηγικής καταγωγής. Είναι αναγνωρισμένο από την F.C.I. με τον αύξοντα αριθμό 242 και ανήκει στην 5η ομάδα που περιλαμβάνει τις φυλές βόρειου τύπου σπιτζ (Spitz) και πρωτόγονου τύπου. Αποτελεί τον εθνικό σκύλο της Νορβηγίας. Το όνομα Ελκχάουντ, στα Νορβηγικά, σημαίνει κυνηγός άλκης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακριβής χρονική προέλευση αυτής της φυλής δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως σχετικά μεγάλο αριθμό απολιθωμένων σκελετών σκύλων του τύπου Ελκχάουντ που χρονολογούνται μεταξύ του 5.000 και του 4.000 π.Χ. Χωρίς αμφιβολία ήταν πιστοί σύντροφοι των Βίκινγκς, που τους ακολουθούσαν ακόμα και στα ταξίδια τους. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά για φύλαξη των κοπαδιών, των σπιτιών τους και προσωπική, αλλά και στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, όπως άλκες, αρκούδες και λύκους. Χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη τεχνική κυνηγιού, κατά τη οποία ακολουθούν το θήραμα γαυγίζοντας και το ακινητοποιούν κρατώντας το απασχολημένο μέχρι την άφιξη του κυνηγού. Το 1877, ο κυνηγετικός σύλλογος της Νορβηγίας έκανε την πρώτη παρουσίαση της φυλής και τα επόμενα χρόνια έγιναν συστηματικές προσπάθειες για την καθιέρωση των στάνταρ της φυλής καθώς και για την δημιουργία γενεαλογικών αρχείων. Οι πρώτες εξαγωγές Νορβηγικών Ελκχάουντ προς την Μεγάλη Βρετανία έγιναν γύρω στο 1880 και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τη δεκαετία του 1900. Η Βρετανική κυνολογική ένωση αναγνώρισε την φυλή το 1923, ενώ η αντίστοιχη Αμερικάνικη το 1935.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελκχάουντ Νορβηγίας είναι μία μεσαίου μεγέθους φυλή με πυκνό τρίχωμα με εύρωστη – συμπαγή εμφάνιση.

Ελκχάουντ Νορβηγίας

Διαστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρσενικά έχουν ύψος στο ακρώμιο 52 εκατοστά και το βάρος τους κυμαίνεται από 21 έως 23 κιλά. Τα θηλυκά, αντίστοιχα, έχουν ύψος ακρωμίου 49 εκατοστά και βάρος 19 με 21 κιλά. Έχει τετραγωνισμένο προφίλ και η απόσταση του στήθους από το έδαφος είναι το ήμισυ του συνολικού ύψους του σκύλου.

Κεφάλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεφάλι είναι φαρδύ, ανάμεσα στα αφτιά, που καταλήγει σε ένα σφηνοειδές ρύγχος, χωρίς όμως να είναι μυτερό. Το μέτωπο και το πίσω μέρος του κεφαλιού είναι ελαφρώς στρογγυλεμένα ενώ το Στοπ είναι έντονο. Τα χείλια του είναι μαύρα με σφιχτό κλείσιμο, ενώ τα δόντια είναι πλήρως ανεπτυγμένα σε μέγεθος και νούμερο.

Αφτιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι, όρθια, ευθεία και μυτερά. Είναι ελαφρώς πιο ψηλά και φαρδιά.

Μάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μάτια είναι οβάλ σχήματος, σκουρόχρωμα και δεν προεξέχουν. Πρέπει να εκφράζουν επαγρύπνηση, επιφυλακή, οξύτητα αλλά και φιλικότητα.

Κεφάλι Ελκχάουντ Νορβηγίας

Λαιμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει δυνατό και μυώδη λαιμό, μεσαίου μεγέθους και ευθύ.

Κορμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλάτη είναι πλατιά και ευθεία, από τους ώμους μέχρι την ουρά. Η κοιλιά πηγαίνει ελαφρώς προς τα μέσα, ενώ το στήθος είναι βαθύ και πλατύ.

Ουρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι τοποθετημένη ψηλά και πραγματοποιεί ένα σφιχτό δαχτυλίδι πάνω από την πλάτη καταλήγοντας στην μεσαία γραμμή της, δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνει στο πλάι. Το τρίχωμά της είναι πυκνό και φουντωτό.

Μπροστινά άκρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μπροστινά πόδια είναι μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται κάτω από τον κορμό και όταν παρατηρούνται από μπροστά πρέπει να είναι παράλληλα και κάθετα προς το έδαφος.

Πίσω άκρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πίσω πόδια είναι παράλληλα με τα μπροστινά και οι μηροί είναι ανεπτυγμένοι και μυώδεις.

Πέλματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πέλματα είναι σχετικά μικρά, ελαφρώς οβάλ και με τα δάχτυλα κλειστά.

Τρίχωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρίχωμα του είναι το τυπικό των βόρειων φυλών. Έχει πλούσιο, διπλό τρίχωμα που είναι σκληρό και αδιάβροχο. Ο υπομανδύας είναι μαλακός και πυκνός, ο μανδύας επικάλυψης αποτελείται από μακριές, ευθείες και τραχιές τρίχες. Στο κεφάλι, τα αφτιά και τα άκρα είναι κοντό ενώ στον λαιμό, τους μηρούς και το κάτω μέρος της ουράς είναι μακρύ.

Χρωματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μόνος αποδεκτός χρωματισμός είναι ο γκρι και οι αποχρώσεις του. Τα άκρα, η κοιλιά και το κάτω μέρος της ουράς είναι λευκά. Το ρύγχος, τα αφτιά και η άκρη της ουράς είναι μαύρα. Οι άκρες των τριχών είναι μαύρες. Αποφεύγονται οι υπερβολικά ανοιχτόχρωμοι και σκουρόχρωμοι χρωματισμοί καθώς και οι έντονες κηλίδες στα άκρα.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ελκχάουντ είναι σκυλιά έξυπνα, ανεξάρτητα, ενεργητικά και φιλικά. Αναπτύσσουν έντονη σχέση με την οικογένεια, με την οποία είναι τρυφερά και αφοσιωμένα. Έχουν ανάγκη από καθημερινή άσκηση και παιχνίδι για να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους και να εκφράσουν την εξυπνάδα τους, δεν ανέχονται όμως την έλλειψη σεβασμού και μπορούν να αντιδράσουν όταν κάποιος ξεπεράσει τα όρια. Επειδή έχουν την τάση να καταλαμβάνουν τον κυρίαρχο ρόλο μέσα στην οικογένεια, είναι σημαντική η εκπαίδευση από μικρή ηλικία, για να αποφευχθούν προστριβές με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Παρόλο που είναι φιλικά με τους ανθρώπους, ακόμα και με τους αγνώστους, η κοινωνικοποίηση τους από μικρά είναι σημαντική. Μπορούν να υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά την συγκατοίκηση με άλλα κατοικίδια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]