Ελεύθερος Κόσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελεύθερος Κόσμος
ΙδρυτήςΣάββας Κωνσταντόπουλος
ΕκδότηςΜιχάλης Γεωργιλάς
Ίδρυση1966
Πολιτική τοποθέτησηΕθνικισμός/Ακροδεξιά
Ιστοσελίδαhttps://www.elkosmos.gr/

Ο Ελεύθερος Κόσμος είναι η πιο παλιά εν λειτουργία εθνικιστική εφημερίδα της Ελλάδας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Αρχική περίοδος (1966-1982)[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελεύθερος Κόσμος ιδρύθηκε στις 27 Ιουλίου 1966 από τον Σάββα Κωνσταντόπουλο (1910-9 Ιουλίου 1981), πρώην διευθυντή τηςΑπογευματινής και πιο πριν αρθρογράφο στις εφημερίδες Νέος Κόσμος, Εθνική Φλόγα, Εθνική, Ελληνικόν Αίμα, Ακρόπολις και αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ασύρματος. Κυκλοφόρησε καθημερινά μέχρι το 1982 οπότε και σταμάτησε να εκδίδεται προσωρινά. Ο τίτλος του προέρχεται από τον ελεύθερο κόσμο των κρατών που μάχονταν ενάντια στον κομμουνισμό. Ο Σάββας Κωνσταντόπουλος αποκλήθηκε «ο θεωρητικός της χούντας» η δε εφημερίδα αποτελούσε το ημιεπίσημο όργανο του καθεστώτος της 21ης Απριλίου.

Η εφημερίδα έπαυσε να εκδίδεται το 1982 λόγω οικονομικών προβλημάτων μετά από συνεχείς δικαστικές διαμάχες.

1984-1999[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ως Ελεύθερος Κόσμος και λίγο αργότερα ως Ελληνικός Κόσμος, η εφημερίδα αποτέλεσε την φωνή του εθνικιστικού κόμματος ΕΠΕΝ στα ΜΜΕ σε εβδομαδιαία πλέον βάση. Κύριο χαρακτηριστικό των πρωτοσέλιδων και της αρθρογραφίας της περιόδου αυτής ήταν το αίτημα για αποφυλάκιση των έγκλειστων στη φυλακή πρωτεργατών στρατιωτικών του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, κάτι που ήταν και ο βασικός στόχος του κόμματος. Πιο γνωστοί αρθρογράφοι της εφημερίδας τη περίοδο αυτή αποτέλεσαν οι Σπύρος Ζουρνατζής, Γεώργιος Ζερβός και Σπύρος Σταθόπουλος, γνωστός και ως ο «θεωρητικός της ελληνικής δεξιάς».

2003-2013[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επανέκδοση της εφημερίδας σε εβδομαδιαία και πάλι βάση έγινε με εκδότη τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο και συντακτική ομάδα να προέρχεται κυρίως από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Από το 2004 μέχρι το 2007 η εφημερίδα υποστήριζε τον πολιτικό σχηματισμό Πατριωτική Συμμαχία που ήταν μια προσπάθεια ένωσης παλαιών στελεχών της ΕΠΕΝ, της Χρυσής Αυγής και ανεξάρτητων εθνικιστών. Το 2007 επήλθε ρήξη με τη Χρυσή Αυγή. Την ίδια περίοδο η εφημερίδα και ο γνωστός δικηγόρος/συγγραφέας Κωνσταντίνος Πλεύρης είχαν δεχθεί μήνυση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για την οποία αθωώθηκαν από το δικαστήριο, αλλά και άλλες μηνύσεις από διάφορες οργανώσεις κλπ. με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Η εφημερίδα θα πάψει προσωρινά να εκδίδεται το 2011. Το 2012 θα εκδοθεί και πάλι εβδομαδιαία, θα πάψει και πάλι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους για να επανεκδοθεί τον Νοέμβριο και για ένα ακόμα έτος ως μηνιαία εφημερίδα.

2014-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελεύθερος Κόσμος επανεκδόθηκε ως μηνιαία εφημερίδα το 2014 και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο εκδόσεων (εβδομαδιαία ή μηνιαία) και παύσεων μέχρι το 2020 όπου και πάλι έπαυσε να εκδίδεται λόγω οικονομικών προβλημάτων. Εξακολουθεί όμως να διατηρεί ενημερωτική ιστοσελίδα το κανάλι της «Ελεύθερης Τηλεόρασης» στο YouTube ενώ συνεργάζεται σε εκδόσεις βιβλίων με τον εκδοτικό οίκο «Λόγχη».[εκκρεμεί παραπομπή]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πέτρου, Ευθύμιος (26 Ιουλίου 2020). «26 Ιουλίου 1966 η ίδρυση του «Ελεύθερου Κόσμου» από τον Σάββα Κωνσταντόπουλο». Ελεύθερος Κόσμος. 
  2. Κοσσιώρης, Χρήστος (26 Ιουλίου 2016). «1984, ο «Ελεύθερος Κόσμος» στα χέρια της ΕΠΕΝ...». Ελεύθερος Κόσμος. 
  3. Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης (26 Ιουλίου 2016). «2003, η επανέκδοση του «Ελεύθερου Κόσμου» … Εθνική, Αδέσμευτη και… υπόδικη...». Ελεύθερος Κόσμος.