Ελεονώρα Χόλλαντ, κόμισσα του Σόλσμπερι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελεονώρας Χόλλαντ, κόμισσα του Σόλσμπερι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1386
Απόλαντ
Θάνατος15ος αιώνας
αββαείο του Μπίσαμ
Τόπος ταφήςαββαείο του Μπίσαμ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤόμας Μόνταγκιου, 4ος κόμης του Σόλσμπερι (από 1399)[1][2]
ΤέκναΑλίκη Μόνταγκιου, 5η κόμισσα του Σόλσμπερι[1]
ΓονείςΤόμας Χόλλαντ, 2ος κόμης του Κεντ[1] και Αλίκη ΦίτςΑλαν[1]
ΑδέλφιαΤόμας Χόλλαντ, 1ος δούκας του Σάρρεϋ
Εδμόνδος Χόλλαντ, 4ος κόμης του Κεντ[1]
Ιωάννα Χόλλαντ[1]
Μάργκαρετ Χόλλαντ, δούκισσα του Κλάρενς[1]
Ελεονώρα Χόλλαντ, κόμισσα του Μαρς

Η Ελεονώρα Χόλλαντ, κόμισσα του Σόλσμπερι (1386 - μετά το 1413) Αγγλίδα ευγενής από την Οικογένεια Χόλλαντ ήταν μικρότερη κόρη του Τόμας Χόλλαντ, 2ου κόμη του Κεντ και της Λαίδης Αλίκης Φίτς Άλαν της κόρης του Ριχάρδου Φίτς Άλαν, 10ου κόμη του Αρουντέλ και της Ελεονώρας του Λάνκαστερ. Ο αδελφός της Εδμόνδος Χόλλαντ, 4ος κόμης του Κεντ ήταν συγκληρονόμος της. Η Ελεονώρα Χόλλαντ δεν πρέπει να συγχέεται με την αδελφή της Ελεονώρα Χόλλαντ, κόμισσα του Μαρς που παντρεύτηκε τον Ρότζερ Μόρτιμερ, 4ο κόμη του Μαρς, είχαν το ίδιο όνομα από την γιαγιά τους Ελεονώρα του Λάνκαστερ.[3] Οι πατρικοί παππούδες της Ελεονώρας ήταν ο Τόμας Χόλλαντ, 1ος κόμης του Κεντ και η Ιωάννα του Κεντ που παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Εδουάρδο τον μαύρο πρίγκιπα και έγινε η μητέρα του Ριχάρδου Β΄ της Αγγλίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Τόμας Χόλλαντ, 1ος δούκας του Σάρρεϋ αποκεφαλίστηκε (1400) λόγω της συμμετοχής του στην «Εξέγερση των Επιφανών» με στόχο την δολοφονία του Ερρίκου Δ΄ της Αγγλίας και την επάνοδο του Ριχάρδου Β΄. Τον Τόμας διαδέχθηκε ο δεύτερος αδελφός του Εδμόνδος Χόλλαντ που ήταν συγκληρονόμος της Ιωάννας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λαίδη Ελεονώρα Χόλλαντ παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο περίπου 13 ετών τον Σερ Τόμας Μόνταγκιου, γιο του Τζων Μόνταγκιου, 3ου κόμη του Σόλσμπερι και της Ματθίλδης Φραντσίζ (23 Μαΐου 1399), ο πρώτος της σύζυγος ήταν μεγάλος πολέμαρχος όταν ξέσπασε ο Εκατονταετής Πόλεμος. Η Ελεονώρα δεν πήρε τον τίτλο της κόμισσας του Σόλσμπερι μέχρι την ημέρα που ο τίτλος του κόμη επανήλθε στον νόμιμο σύζυγο της Τόμας (14 Ιουνίου 1409).[4] Οι τίτλοι και τα εδάφη του πατέρα της μετά την εκτέλεση του αδελφού της πέρασαν από επιθεώρηση. Ο θείος τους Τζων Χόλλαντ, 1ος δούκας του Έξετερ που ήταν επίσης πρωταγωνιστής στην συνωμοσία αρχικά δραπέτευσε αλλά συνελήφθη και εκτελέστηκε υπό τις διαταγές της θείας της Ελεονώρας Ιωάννας Φιτς Άλαν που ήταν πεθερά του Ερρίκου Δ΄. Η Ελεονώρα και ο Τόμας Μόνταγκιου απέκτησαν:

Η Ελεονώρα πέθανε σε άγνωστη ημερομηνία μετά το 1413 και τάφηκε στην μονή του Μπισάμ.[6] Ο Τόμας παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο (1424) την Αλίκη Σώσερ κόρη του διάσημου συγγραφέα Τζόφρι Σώσερ χωρίς να αποκτήσει παιδιά, τραυματίστηκε θανάσιμα στην πολιορκία της Ορλεάνης (27 Οκτωβρίου 1428) και πέθανε μερικές μέρες αργότερα (3 Νοεμβρίου 1428). Η Αλίκη κόρη του Τόμας και της Ελεονώρας διαδέχθηκε τον πατέρα της ως 5η κόμισσα του Σόλσμπερι και ήταν η μητέρα του Ριχάρδου Νέβιλ, 16ου κόμη του Γουόρικ. Η Ελεονώρα ήταν η προγιαγιά της Σεσίλ Μπόνβιλλ της πλουσιότερης γυναίκας στην Αγγλία τον 15ο αιώνα και η προ-προ-προγιαγιά της Αικατερίνης Παρ της έκτης συζύγου του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας.[7][8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 «Kindred Britain»
  2. p350.htm#i3496. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Σημείωση. Είναι πιθανό ότι στην γέννηση της Ελεονώρας, η μεγαλύτερη αδερφή της Αλιανώρα θεωρούταν πως θα πέθαινε. Η Antonia Fraser, στην σελίδα 443 του βιβλίο της, The Wives of Henry VIII, εξηγεί πως στον Μεσαίωνα, ένα νεογέννητο μωρό κάποιες φορές ονομαζόταν σύμφωνα με ένα μεγαλύτερο αδερφό/η του ίδιου φύλου που είχε πεθάνει ή θεωρούταν ότι θα πέθαινε.
  4. Charles Cawley, Medieval Lands, Earls of Salisbury 1337–1462) (Montagu)
  5. David Baldwin. The Kingmaker's Sisters: Six Powerful Women in the Wars of the Roses, History Press, 1 Αυγούστου 2009.
  6. Charles Cawley, Medieval Lands, Earls of Kent 1352–1408 (Holand)
  7. David Baldwin. The Kingmaker's Sisters: Six Powerful Women in the Wars of the Roses, History Press, 1 Αυγούστου 2009.
  8. Douglas Richardson, Plantagenet Ancestry (Baltimore, Maryland, U.S.A.: Genealogical Publishing Company, 2004), σελίδα 566.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Charles Cawley, Medieval Lands, Earls of Kent 1352–1408
  • Charles Cawley, Medieval Lands, Earls of Salisbury 1337–1462)
  • David Baldwin. The Kingmaker's Sisters: Six Powerful Women in the Wars of the Roses, History Press, 1 Αυγούστου 2009.
  • Douglas Richardson, Plantagenet Ancestry (Baltimore, Maryland, U.S.A.: Genealogical Publishing Company, 2004)