Ελβετία (προσωποποίηση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ελβετία στην εμπρόσθια όψη ενός ελβετικού νομίσματος 2 φράγκων.

Η Ελβετία είναι η γυναικεία εθνική προσωποποίηση της Ελβετίας, επίσημα Confoederatio Helvetica, η Ελβετική Συνομοσπονδία.[1]

Η αλληγορία απεικονίζεται συνήθως με ένα ρέον φόρεμα, με ένα δόρυ και μια ασπίδα διακοσμημένη με την ελβετική σημαία, και συνήθως με πλεγμένα μαλλιά, συνήθως με ένα στεφάνι ως σύμβολο της συνομοσπονδίας. Το όνομα είναι παράγωγο του εθνώνυμου Helvetii, το όνομα της γαλατικής φυλής που κατοικούσε στο Ελβετικό Οροπέδιο πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Matthäus Merian (1642).

Η μόδα της απεικόνισης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας με όρους γυναικείων αλληγοριών εμφανίζεται τον 17ο αιώνα. Αυτό αντικαθιστά μια παλαιότερη σύμβαση, δημοφιλής στη δεκαετία του 1580, της εκπροσώπησης της Ελβετίας ως ταύρου (Schweizer Stier).

Στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, δεν υπήρχε ούτε μία αλληγορία που να προσδιορίζεται ως Ελβετία. Αντιθέτως, παρουσιάστηκε ένας αριθμός αλληγοριών, που αντιπροσώπευαν τόσο τις αρετές όσο και τις κακίες της συνομοσπονδίας. Στη σελίδα τίτλου της Τοπογραφίας του 1642, ο Matthäus Merian δείχνει δύο αλληγορικές φιγούρες που κάθονται κάτω από τον πίνακα τίτλου: η μία είναι η φιγούρα ενός ένοπλου Eidgenosse, που αντιπροσωπεύει την ελβετική στρατιωτική ανδρεία ή νίκη, η άλλη είναι μια γυναικεία αλληγορία Abundantia που στέφεται με επάλξεις μιας πόλης. που αντιπροσωπεύει την ελβετική επικράτεια ή τη γονιμότητά της.

Ονομασία της Ελβετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελβετικό νόμισμα πέντε φράγκων με τη λατινική επιγραφή Confoederatio Helvetica .

Η Ελβετική Συνομοσπονδία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το όνομα στη λατινική της μορφή όταν είναι ακατάλληλο ή άβολο να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ή και οι τέσσερις επίσημες γλώσσες της. Έτσι, το όνομα εμφανίζεται σε γραμματόσημα, νομίσματα και άλλες χρήσεις. το πλήρες όνομα, Confœderatio Helvetica, συντομεύεται για χρήσεις όπως το ISO 3166-1 alpha-2 και ο κωδικός ταξινόμησης οχήματος CH, και το ccTLD, .ch .

Συγκεκριμένα, οι μεταφράσεις του όρου Helvetia εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως το όνομα της Ελβετίας σε γλώσσες όπως τα ιρλανδικά, στα οποία η χώρα είναι γνωστή ως An Eilvéis, στα ελληνικά, στην οποία είναι γνωστή ως Ελβετία (Elvetia) και στα ρουμανικά, στα οποία είναι γνωστή ως Elveția. Στα ιταλικά το Elvezia θεωρείται αρχαϊκό, αλλά το δαιμονικό ουσιαστικό/επίθετο elvetico χρησιμοποιείται συνήθως ως συνώνυμο του svizzero . Στα γαλλικά, οι Ελβετοί μπορούν να αναφέρονται ως Helvètes . Η γερμανική λέξη Helvetien χρησιμοποιείται καθώς και συνώνυμη του Schweiz και έχει υψηλότερη ποιητική αξία. Το Helvetien είναι επίσης πιο κοινό στη Γερμανία. οι γερμανόφωνοι Ελβετοί χρησιμοποιούν απλώς το «Helvetia» ή το «Helvecia» ως ποιητικά συνώνυμα για τη χώρα τους.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Helvetia (Topic) - FamousFix». FamousFix.com. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Helvetia στο Wikimedia Commons