Ελαιοχρωματιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελαιοχρωματιστές που εργάζονται στο Κάπρι, της Ιταλίας

Ένας ελαιοχρωματιστής ή μπογιατζής είναι ένας επαγγελματίας υπεύθυνος για τη βαφή και τη διακόσμηση κτιρίων.[1] Ο σκοπός του ελαιοχρωματιστή είναι να βελτιώσει την εμφάνιση ενός κτιρίου και να το προστατεύσει από ζημιές από νερό, διάβρωση και μούχλα. Η βαφή ενός σπιτιού μπορεί επίσης να είναι μια μορφή καλλιτεχνικής ή/και πολιτιστικής έκφρασης όπως η βαφή του σπιτιού Ndebele στη Νότια Αφρική.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια εργασία του ελαιοχρωματιστή είναι η ομοιόμορφη κατανομή του χρώματος στις επιφάνειες που πρόκειται να διακοσμηθούν με τη χρήση εργαλείων όπως πινέλα ή ρολά. Συνηθώς ο ελαιοχρωματιστής προσλαμβάνεται από τους κατασκευαστές ή ιδιοκτήτες των σπιτιών για να δώσει χρώμα και προστασία στους τοίχους και τις οροφές τους σύμφωνα με τα γούστα τους και το σχέδιο του σπιτιού.

Οι εργασίες του περιλαμβάνουν το ξύσιμο των τοίχων για την αφαίρεση της παλιάς μπογιάς ή της ταπετσαρίας πριν την εφαρμογή της νέας. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί νερό και σπάτουλες. Επίσης τρίβει τις λείες επιφάνειες χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο ή μεταλλικές βούρτσες.

Ελαιοχρωματιστής βάφει έναν τοίχο με ρολό

Ο ελαιοχρωματιστής χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους βαφής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δωματίου, τον τύπο της επιφάνειας και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, χρησιμοποιεί μεταλλικό χρώμα για να καλύψει μεταλλικούς σωλήνες και δοχεία, σμάλτο για καλοριφέρ ή ακρυλικό χρώμα για υγρές περιοχές ή περιοχές που έχουν επηρεαστεί από λίπη. Επίσης, χρησιμοποιεί βερνίκια σε ξύλινες επιφάνειες για να τις προστατέψει από την υγρασία και τη φθορά.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alf Fulcher (2005). Painting and Decorating. Blackwell Publishing. ISBN 1-4051-1254-9. 
  2. «an-overview-of-ndebele-house» (στα Αγγλικά). re-thinkingthefuture.com. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2022.