Ελέφαντας του Βόρνεο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελέφαντας του Βόρνεο
Borneo-elephant-PLoS Biology.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Προβοσκιδοειδή


Ο ελέφαντας του Βόρνεο, που ονομάζεται επίσης «κολοσσός ελέφαντας του Βόρνεο», είναι υποείδος του ασιατικού ελέφαντα που κατοικεί στο βορειοανατολικό Βόρνεο, στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Η προέλευσή του παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Μια οριστική υποειδική ταξινόμηση ως Elephas maximus borneensis περιμένει μια λεπτομερή μορφομετρική και γενετική μελέτη. Από το 1986, το Elephas maximus αναφέρθηκε ως Απειλούμενο από τον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN, καθώς ο πληθυσμός έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% στις τελευταίες τρεις γενιές, υπολογιζόμενη σε 60-75 χρόνια. Το είδος απειλείται κατά κύριο λόγο από την απώλεια ενδιαιτημάτων, και την λαθροθηρία.

Ο σουλτάνος ​​του Sulu εισήγαγε αιχμάλωτούς ελέφαντες στο Βόρνεο τον 18ο αιώνα, οι οποίοι απελευθερώθηκαν στη ζούγκλα. Η σύγκριση του πληθυσμού του ελέφαντα του Bόρνεο με τους υποτιθέμενους πληθυσμούς πηγών στην ανάλυση DNA υποδηλώνει ότι οι ελέφαντες του Βόρνεο προέρχονται από τις νήσους Σούνδες και είναι ιθαγενές στο Bόρνεο. Η γενετική απόκλιση των ελεφάντων του Βόρνεο δικαιολογεί την αναγνώρισή τους ως ξεχωριστή εξελικτικά σημαντική μονάδα.

Σε γενικές γραμμές, οι ασιατικοί ελέφαντες είναι μικρότεροι από τους ελέφαντες της Αφρικής και έχουν το υψηλότερο σημείο του σώματος στο κεφάλι. Η πλάτη τους είναι κυρτή ή επίπεδη.

Έχει γίνει συνηθισμένο να αναφέρουμε τον ελέφαντα του Βόρνεο ως υποείδος «πυγμαίος», αν και οι ενήλικες ελέφαντες της Σουμάτρας και των δύο φύλων είναι παρόμοιοι σε ύψος με τους συγγενείς τους στη χερσόνησο της Μαλαισίας. Πέντε μετρήσεις του κρανίου ενός πλήρως ενήλικου θηλυκού ελέφαντα από το Gomantong Forest Reserve ήταν ελαφρώς μικρότερες (72-90%) από τις αντίστοιχες διαστάσεις κατά μέσο όρο για δύο κρανία Σουμάτρας. Λίγες διαθέσιμες μετρήσεις δείχνουν ότι έχουν παρόμοιο μέγεθος με άλλους πληθυσμούς της υποπεριφέρειας Σούνδες.