Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελένη Ασανίνα Καντακουζηνή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελένη Καντακουζηνή
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ελένη Ασανίνα Καντακουζηνή (Ελληνικά)
Γέννηση14ος αιώνας (μέσα)
Θάνατος1394 (after)
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντιβασίλισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουδοβίκος Φαντρίκ
ΤέκναΜαρία Φαντρίκ
ΓονείςΜατθαίος Καντακουζηνός και Ειρήνη Παλαιολογίνα
ΑδέλφιαΔημήτριος Α΄ Καντακουζηνός
Ιωάννης Καντακουζηνός
Теодора Кантакузина
Мария Кантакузина
ΟικογένειαΟικογένεια Καντακουζηνών

Η Ελένη Καντακουζηνή (1313 - 1394) ήταν Κόμισσα των Σαλώνων την χρονική περίοδο 1380–1394 επιτροπεύοντας την κόρη της Μαρία Φαδρίκ. Ήταν κόρη του Δεσπότη του Μωρέως Ματθαίου Καντακουζηνού, αδελφή του Δημητρίου και εγγονή του Αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού. Μητέρα της ήταν η Ειρήνη Παλαιολογίνα, κόρη του Δημητρίου δεσπότη (υιού του Ανδρονίκου Β').

Γύρω στο 1368[1] παντρεύτηκε τον Κόμη της Μάλτας και των Σαλώνων δον Λουδοβίκο Φρειδερίκο της Αραγώνας[2], και μετά τον θάνατό του το 1380 ανέλαβε την κομητεία. Αναφέρεται δεσποτική και θαρραλέα. Προσπάθησε να παντρέψει την κόρη της με κάποιον σπουδαίο γόνο οικογένειας με σκοπό να διατηρήσει τα φέουδά της και τελικά την πάντρεψε, λίγο πριν το θάνατό της, το 1394 με τον Οθωμανό σουλτάνο Βαγιαζίτ Α΄.

Αρχικά αρραβώνιασε την Μαρία με τον Στέφανο-Ούρο Δ΄ Δουσάν, Σέρβο ηγεμόνα της Θεσσαλίας, αλλά η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε τον λαό. Ο Νέριο Α΄ Ατσαγιόλι τότε βρήκε ευκαιρία και επιτέθηκε στα Σάλωνα (Άμφισσα) χωρίς να καταφέρει να τα κυριεύσει, αφού η Ελένη αντέταξε ισχυρή άμυνα με επιτυχία. Παρόλο που το Δουκάτο των Αθηνών περιήλθε στην εξουσία των Ατσαγιόλι, η Ελένη συνέχιζε να κατέχει την κομητεία των Σαλώνων.

  1. Setton, Kenneth M. (1975) Volume III ... βλ. πηγές σελ. 213
  2. «Γενεαλογικό δένδρο της Ελένης Κατακουζηνής». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.