Ελένη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

 Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ελένη (αποσαφήνιση).

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Ελένη είναι ένα σχετικά συχνά εμφανιζόμενο ελληνικό γυναικείο όνομα (4o πιο δημοφιλές ελληνικό όνομα με ποσοστό 3,77%).

Το όνομα Ελένη παρομοιάζεται με την Ωραία Ελένη ηρωίδα σύμβολο του Ομηρικού Έπους Ιλιάδα. θεωρείτε μια γυναίκα που διαθέτει σπάνια και ιδιαίτερη ομορφιά μια γυναίκα περίφημη για την ομορφιά της. Της αρέσει να προσέχει αρκετά τον εαυτό της και την εμφάνισή της. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το όνομα Ελένη σημαίνει λαμπερή, απαστράπτουσα.

Κατά συνήθεια οι χριστιανοί συνδέουν τα ονόματά τους με αγίους, και έτσι το Ελένη χρησιμοποιείται προς τιμή της Αγίας Ελένης, αυτοκράτειρας της Ρώμης που ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό, μαζί με το γιο της Μέγα Κωνσταντίνο. Στο Ελληνικό εορτολόγιο εορτάζεται στις 21 Μαΐου. Υποκοριστικά του ονόματος είναι: Ελενίτσα, Ελενιώ, Έλενα, Έλεν, Λενίτσα, Λένα, Λενιώ, Λένγκω.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Γερμανού φιλολόγου Georg Curtius που υποστηρίζει ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "σελήνη", (Δωρ. σελάνα). Στην Ομηρική του έννοια το όνομα Ἑλένη είναι σύνθετο από τον αόριστο του ρ. αἱρέω -ῶ [1. (για έμψυχα) = συλλαμβάνω. 2. (για άψυχα)  = κυριεύω]> εἷλον  [θέμα ἑλ-] / παθ. ἁλίσκομαι > ἑάλων, ἥλων, και ναῦς, νεώς / νηός = πλοίο, που κατ' ακρίβειαν σημαίνει "(αυτή για την οποία) καταστράφηκαν τα πλοία (των Αχαιών)". Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στον ελληνικό χώρο, με διασημότερη την Ωραία Ελένη, ηρωίδα του Ομηρικού έπους «Ιλιάδα». Επίσης στο Λουτράκι Κορινθίας υπάρχουν και τα λουτρά της ωραίας Ελένης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]