Εκπαιδευτήρια Δούκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εκπαιδευτήρια Δούκα
Χώρα Ελλάδα

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα ιδρύθηκαν το 1917 και προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και International Baccalaureate, GCE, BTEC. Εκτός από τις αμιγώς σχολικές εγκαταστάσεις λειτουργεί το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Δαΐς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετία 1910[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φίλιππος Νικολάου Δούκας

Το 1917 τέσσερις εκπαιδευτικοί, ο Ιωάννης Μεγαρεύς, μέχρι τότε Διευθυντής του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ο Νικόλαος Μεγαρεύς, Καθηγητής Ανώτερων Μαθηματικών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Γεώργιος Χατζηιωάννου, Γενικός Επιθεωρητής Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και ο Φίλιππος Δούκας, Φιλόλογος ιδρύουν ένα καινούργιο ιδιωτικό σχολείο, τη «Σχολή Πρακτικών Σπουδών»

Το νέο σχολείο στεγάζεται στην οδό Πατησίων αριθμός 132 στην Κυψέλη και περιλαμβάνει τις ακόλουθες βαθμίδες: πλήρες Δημοτικό, Πεντατάξιο Γυμνάσιο, ισότιμο της Βαρβακείου Σχολής και Τετρατάξια Εμπορική Σχολή, ισότιμη του Γυμνασίου. Η λειτουργία του στηρίζεται σε εκπαιδευτικές αρχές που έχουν ως στόχο τη δημιουργία πειθαρχημένων και συγκροτημένων προσωπικοτήτων.[εκκρεμεί παραπομπή]

Δεκαετία 1920[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, το εκπαιδευτικό ίδρυμα αποκτά νέο όνομα: Σχολή Μεγαρέως «Ο Προμηθεύς»

Οι μαθητές του είναι παιδιά από περιοχές που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους πολέμους του 1912-13 αλλά και παιδιά προσφύγων, από τη Μικρά Ασία. Για τους μαθητές αυτούς, η φοίτηση στο σχολείο είναι απαλλαγμένη από εκπαιδευτικά τέλη.[εκκρεμεί παραπομπή] Το πρόγραμμα μαθημάτων αποτελείται τόσο από γενικά μαθήματα που διδάσκονταν στο γυμνάσιο όσο και από ειδικά, Εμποριολογία, Λογιστική, Πολιτική Οικονομία, Εμπορικό Δίκαιο, Εμπορική Αριθμητική, Εμπορευματολογία, Ναυτικά (ή τα Νομικά), καθώς και δύο ξένες γλώσσες, Γαλλικά και Αγγλικά.

Δεκαετία 1930[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Νέον διδακτήριον» Αγ. Μελετίου 77

Το 1933 τρία από τα ιδρυτικά μέλη του σχολείου αποχωρούν από τη διοίκηση λόγω φυσικής και σωματικής κόπωσης, ενώ πραγματοποιείται η πρώτη από τις επίσημες μετονομασίες της σχολής: Σχολή Μεγαρέως «Ο Προμηθεύς» Φιλίππου Ν. Δούκα.

Το 1935 ιδρύεται το Νηπιαγωγείο με πρωτοβουλία του Φιλίππου Ν. Δούκα το οποίο στεγάζεται σε κτίριο της οδού Ιθάκης 36.

Δεκαετία 1940[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1940 το σχολείο μεταφέρεται και λειτουργεί σε νέες εγκαταστάσεις στην οδό Αγίου Μελετίου 77 στην Κυψέλη, που αποτελεί εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της εποχής. Με την είσοδο όμως, της Ελλάδας στον πόλεμο, ο Υπουργός διατάζει την επίταξη του κτιρίου για τη στέγαση μιας μονάδας Αυστραλών στρατιωτών.

Το 1945 η σχολή επιστρέφει στην έδρα της.

Δεκαετία 1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Φ.Ν. Δούκας με εκπαιδευτικούς του σχολείου

Το 1950 η σχολή αναστέλλει τη λειτουργία της καθώς ο ιδιοκτήτης του κτιρίου επιτυγχάνει την έξωσή της.

Το 1952 το σχολείο μετονομάζεται σε: «Παλλάδιο Λύκειο – Φίλιππου Ν. Δούκα» με τη σύμφωνη γνώμη του Φίλιππου Ν. Δούκα και του υιού του Κωνσταντίνου Δούκα, καθηγητή Μαθηματικών, και λειτουργεί πάλι στην περιοχή της Κυψέλης.

Δεκαετία 1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από θεατρική παράσταση με τη λήξη του σχολικού έτους

Η αρχή της δεκαετίας στιγματίζεται από το θάνατο του Κωνσταντίνου Φ. Δούκα. Ωστόσο οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες καθιστούν επιτακτική την επέκταση των εγκαταστάσεων.[εκκρεμεί παραπομπή] Τότε και σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μπίτσιου δημιουργούνται οι μελέτες και τα σχέδια των νέων εγκαταστάσεων στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Δεκαετία 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μετεγκατάσταση του σχολείου χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 70. Η σχολή αποκτά νέο όνομα, «Εκπαιδευτήρια Δούκα-Παλλάδιο Λύκειο». Επιπλέον τη δεκαετία αυτή, λαμβάνονται δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις: Η συνεργασία με τον καθηγητή παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου της Louvain (Βέλγιο) André Dehant (πρόγραμμα Dehant)[εκκρεμεί παραπομπή] και η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα το 1977, η σχολική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων καταλαμβάνει τη Β’ θέση στο πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης.

Δεκαετία 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα Dehant εφαρμόζεται ολοκληρωμένα στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου[εκκρεμεί παραπομπή], ενώ ο ΑΣΕΔ, καθιερώνεται στο χώρο της χειροσφαίρισης με τους παίκτες του να αποτελούν τον κορμό της εθνικής ομάδας.

Το 1985 δημιουργείται το τμήμα του General Certificate of Education (GCE). Στόχος του νέου Τμήματος είναι η προετοιμασία των τελειοφοίτων του σχολείου για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία.

Δεκαετία 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενική όψη εγκαταστάσεων Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου

Το 1992 δημιουργείται στο Νηπιαγωγείο η «Γωνιά του Υπολογιστή». Είναι η δεκαετία όπου η πληροφορική εισέρχεται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το 1993 ετοιμάζεται από το σχολείο το Σύστημα Εκπαιδευτικής Πληροφορικής, το οποίο, το 1996, μετεξελίσσεται στο Παλλάδιο Δίκτυο.

Το 1997 διοργανώνεται ο πρώτος Ετήσιος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στο Διαδίκτυο με την ονομασία «Λυσίας», ο οποίος αποτελεί καινοτομία στην Εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Το 1993 ξεκινά η λειτουργία του Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας με στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των μαθητών.

Δεκαετία 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν συναυλία ορχήστρας στο Θέατρο Δαΐς

Το 2002 το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, συμμετέχει στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πολυμέσων και Internet με μια συνθετική εργασία των μαθητών του Γυμνασίου και αποσπά τιμητική διάκριση για «τη συνολική προσπάθεια να ενσωματώσουν με παιδαγωγικά και οργανωτικά ολοκληρωμένο τρόπο τις Νέες Τεχνολογίες». Το 2004, εγκρίνεται η λειτουργία κλειστού εξεταστικού κέντρου του Cambridge ESOL στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Το Νοέμβριο 2005, το τμήμα οργανώνει και φιλοξενεί τη φθινοπωρινή Σύνοδο της Ένωσης (EQUALS), μια εκδήλωση που τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων. Το 2006, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με την επωνυμία «Λυσίας» διενεργείται μέσω του Internet σε τρεις φάσεις και συμμετέχουν 40.000 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]