Εκλογές Συντακτικής Συνέλευσης των Νήσων Μάρσαλ (2017)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια συνταγματική συνέλευση εξελέγη στις Νήσους Μάρσαλ στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Η συνέλευση έχει στόχο να εξετάσει και να αναπτύξει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, το οποίο, εάν εγκριθεί,  στη συνέχεια θα υποβληθεί στο λαό με δημοψήφισμα.[1]

Εξήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Νησιά Μάρσαλ είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μια συνταγματική συνέλευση εκλέγεται ειδικά για να εξετάσει προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από το Nitijeļā, το εθνικό κοινοβούλιο. Η συνέλευση δεν μπορεί να προτείνει νέες τροπολογίες, μόνο μπορεί να προβεί σε συζήτηση εκείνων που έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.[2]

Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:[3]

  • Ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται άμεσα από τον λαό, και όχι από το Κοινοβούλιο , να θεσμοθετηθεί η θέση του Αντιπροέδρου, ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και το Υπουργικό συμβούλιο να μην είναι πλέον επιρρεπή σε απομάκρυνση από το αξίωμα, με κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης,  ο Πρόεδρος είναι πολίτης που έχει γεννηθεί στη χώρα, εμποδίζοντας έτσι από το αξίωμα όσους έχουν πολιτογραφηθεί χωρίς να έχουν γεννηθεί σα νησιά.
  • Ότι οι έξι έδρες στο Nitijeļā να προορίζονται αποκλειστικά για γυναίκες, και ότι η Nitijeļā να απαιτείται να απορρίψει νομοσχέδια τα οποία δεν παρέχουν ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό.
  • Ότι η προστασία από τις διακρίσεις λόγω φύλου να περιληφθεί στο Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων.
  • Να συσταθεί ένας διαμεσολαβητής και ο Γενικός Εισαγγελέας να εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει από ανεξάρτητο φορέα να διερευνήσει ενδεχόμενες περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς ή ανήθικη συμπεριφορά από τους εκλεγμένους αξιωματούχους και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
  • Ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου της Iroij (Συμβούλιο των αρχηγών) να αυξηθεί κατά ένα.
  • Να απαγορευτεί βάσει Συντάγματος οποιαδήποτε πώληση γης (για την προστασία της ιδιοκτησίας της γης), με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η καταγωγή της bwij (φυλή) στην οποία ανήκει η γη έχει εξαφανιστεί.

Η συνέλευση θα αποτελείται από σαράντα πέντε μέλη: τριάντα τρία ανοικτά σε κάθε πολίτη, και δώδεκα να προορίζονται για αρχηγοί.[1] Υπάρχουν εκατόν δεκαεννέα υποψήφιοι για το πρώτο, και είκοσι τέσσερις για το δεύτερο. Όλα τα 33 μέλη  του Nitijeļā εκτός από επτά ήταν υποψήφια στις εκλογές της συνέλευσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]