Εκκλησία του Μαραντόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκκλησία του Μαραντόνα
Ένα χαρακτηριστικό γκράφιτι της Εκκλησίας. Διακρίνεται η συντομογραφία D10S, που χρησιμοποιείται ευρέως στη θρησκεία.
ΣυντόμευσηIM ή COM
ΕίδοςΧριστιανικού τύπου κίνημα
ΠροσανατολισμόςΠαρωδία θρησκείας με αθλητικό θέμα
ΚείμενοYo soy el Diego de la gente
Περιοχή Αργεντινή
Ιδρυτής
  • Héctor Campomar
  • Alejandro Verón
  • Hernán Amez
Καταβολές30 Οκτωβρίου 1998
Ροσάριο, Αργεντινή
Αριθμός πιστώνπάνω από 500.000 πιστοί

Η Εκκλησία του Μαραντόνα (ισπανικά: Iglesia Maradoniana, κοινώς γνωστή ως Μαραντονισμός) είναι μια θρησκεία, που δημιουργήθηκε από οπαδούς του αείμνηστου Αργεντινού ποδοσφαιριστή, Ντιέγκο Μαραντόνα, για τον οποίο πιστεύουν πως είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών.

Η Εκκλησία ιδρύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1998 (ημέρα των 38ων γενεθλίων του Μαραντόνα[1]) στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής, από τρεις θαυμαστές του (Héctor Campomar, Alejandro Verón και Hernán Amez).[2] Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας τύπος συγκρητισμού ή ως θρησκεία, ανάλογα με τον θρησκευτικό ορισμό που θα επιλέξει κάποιος να χρησιμοποιήσει. Ειπώθηκε από τον Αλεχάντρο Βερόν, έναν από τους ιδρυτές: «Έχω μια κανονική θρησκεία, και αυτή είναι η Καθολική Εκκλησία, και έχω μια θρησκεία που έχει περάσει στην καρδιά μου, το πάθος μου και αυτή είναι η Εκκλησία του Μαραντόνα». Η Εκκλησία υποτίθεται ότι μετράει τα χρόνια από τη γέννηση του Μαραντόνα, το 1960, με τον χαρακτηρισμό d. D. (Ισπανικά: después de Diego, δηλαδή "μετά τον Ντιέγκο"). Χρησιμοποιούν επίσης το D10S για τον Μαραντόνα, καθώς συνδυάζει τη λέξη Dios ("Θεός") και το 10, αυτόν στη φανέλα του Μαραντόνα. [3]

Οι πιστοί συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα σε όλο τον κόσμο όπου μοιράζονται μαρτυρίες για το αποτέλεσμα του Μαραντόνα στη ζωή τους, βαφτίζονται σε ένα τελετουργικό που τους εμπλέκει να αναδημιουργήσουν τον στόχο «το χέρι του Θεού» και να γιορτάσουν τη δική τους εκδοχή των Χριστουγέννων στις 30 Οκτωβρίου, που είναι τα γενέθλια του Μαραντόνα. Επίσης, έχουν και επίσημο Πάσχα, το οποίο γιορτάζουν στις 22 Ιουνίου, η επέτειος της ημερομηνίας που ο Μαραντόνα σκόραρε το ιστορικό γκολ με το χέρι («το χέρι του Θεού») στις 22 Ιουνίου 1986, στον αγώνα της Αργεντινής εναντίον της Αγγλίας.

Ο ίδιος ο Μαραντόνα ήταν απρόθυμος να δεχθεί αυτές τις συγκρίσεις. Σε αρχειακό υλικό έρχεται σε αντίθεση με έναν Ιταλό παρουσιαστή τηλεόρασης που δηλώνει ότι «οι Ναπολιτάνοι έχουν τον Μαραντόνα μέσα τους περισσότερο από ό,τι έχουν τον ίδιο τον Θεό».[4] Τα ιδρυτικά μέλη υπολογίστηκαν σε 200 και οι «οπαδοί» σε άνω των 20.000 όπως φαίνονταν από τον επίσημο ιστότοπο το 2004.[5] Νεότερες πληροφορίες θέλουν την επέκταση του θρησκευτικού ιδιώματος και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής πλην της πατρίδας του, ακόμα και στη Βραζιλία, καθώς και σε χώρες όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Καναδά και άλλες, και τον αριθμό των πιστών σε τουλάχιστον 500.000.[2]

Δέκα Εντολές και προσευχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δέκα Εντολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαραντόνα το 1986, σε αγώνα με την Ιταλία.

Οι "Δέκα εντολές" της Εκκλησίας του Μαραντόνα είναι:[6]

  1. Η μπάλα δεν λερώνεται ποτέ.
  2. Αγαπάτε το ποδόσφαιρο πάνω από όλα.
  3. Δηλώστε άνευ όρων αγάπη για τον Ντιέγκο και την ομορφιά του ποδοσφαίρου.
  4. Υπερασπιστείτε τη φανέλα της Αργεντινής.
  5. Διαδώστε τα νέα για τα θαύματα του Ντιέγκο σε όλο το σύμπαν.
  6. Τιμήστε τους ναούς όπου έπαιζε και τις ιερές του φανέλες.
  7. Μην ανακηρύσσετε τον Ντιέγκο ως μέλος οποιασδήποτε ομάδας.
  8. Κηρύξτε και διαδώστε τις αρχές της Εκκλησίας του Μαραντόνα.
  9. Μετατρέψτε σε "Ντιέγκο" το μεσαίο σας όνομα.
  10. Ονομάστε τον πρώτο σας γιο "Ντιέγκο".

Προσευχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Ντιέγκο ημών, πάτερ Ντιέγκο, ο εν Ντουμπάι. Αγιασθήτω το αριστερό σου πόδι. Ελθέτω η μαγεία σου. Γεννηθήτω η ποιότητά σου, ως εν ουρανώ και επί της γης. Το γκολ ημών το επιούσιον, δος ημίν σήμερον και άφες ημίν τις κλοτσιές ημών ως και ημείς αφίεμεν τις κλοτσιές ημών, και μη εισενέγκης ημάς εις οφσάιντ, αλλά ρύσαι ημάς από του Αβελάνζ και του Πελέ».

~ Η επίσημη προσευχή της Εκκλησίας του Μαραντόνα[7]

Παρατηρούμε ότι η συγκεκριμένη προσευχή έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου βασισμένη στο πρότυπο της Κυριακής προσευχής, δηλαδή του λεγόμενου "Πάτερ ἡμῶν".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Diego Maradona | Biography, Hand of God, & Facts | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 Selhi, Myriam (9 Νοεμβρίου 2017). «"Church of Maradona: Worshipping a (Former) Demi-God With Unusual Athletic Abilities"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. Vidal Bueno, Jorge (2012) (στα es). Dios es argentino. Nacionalismo cultural argentino y Maradona. https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/117064. 
  4. «Welcome to the Church of Diego Maradona» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 
  5. «Maradona in intensive care» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2020. 
  6. «Jonathan Franklin gets baptised in the Church of Maradona». the Guardian (στα Αγγλικά). 12 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2021. 
  7. «Αυτή είναι η Εκκλησία που έχει φτιαχτεί για να λατρεύεται ο Μαραντόνα». Newsbeast. 28 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021.