Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού (Κρακοβία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°4′27″N 19°56′34″E / 50.07417°N 19.94278°E / 50.07417; 19.94278

Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού
Χάρτης
Είδοςελάσσονα βασιλική
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°4′3″N 19°56′35″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[1]
Θρησκευτική υπαγωγήΡωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Κρακοβίας
Διοικητική υπαγωγήΚρακοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1185
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[2]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Πλατεία Ματέικο, με φόντο την Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού

Η Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού (πολωνικά: Kościół św. Floriana w Krakowie‎‎) είναι ιστορική εκκλησία στην Κρακοβία της Πολωνίας. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Πλατείας Ματέικο και στο πρώην κέντρο της μεσαιωνικής πόλης Κλέπας, τώρα συνοικία της Κρακοβίας. Το οικοδόμημα σηματοδοτεί την αρχή της Βασιλικής Οδού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού χτίστηκε μεταξύ 1185 και 1216. Κάηκε πολλές φορές τον 12ο, 16ο και 17ο αιώνα. Σημειωτέον, κατά τη διάρκεια της σουηδικής πολιορκίας της Κρακοβίας, ο Στρατηγός Στέφαν Τσαρνιέτσκι διέταξε να καούν τα προάστια της πόλης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς σε όλη την πόλη που κατέκαψε σημαντικό μέρος της Κρακοβίας το 1528, η εκκλησία – που περιείχε τα λείψανα του Αγίου Φλοριανού – επέζησε. Από τότε ο Άγιος Φλοριανός, που συνήθως απεικονίζεται ως ένας Ρωμαίος αξιωματικός λεγεώνας που κουβαλάει νερό, τιμάται στην Πολωνία ως προστάτης άγιος των πυροσβεστών και των καπνοδοχοκαθαριστών. Η σημερινή εμφάνιση της εκκλησίας είναι το αποτέλεσμα μιας μπαρόκ ανακαίνισης μετά τους Πολωνο-Σουηδικούς Πολέμους.

Από τον 16ο αιώνα η Εκκλησία είναι το Πανεπιστημιακό Κολέγιο. Εκεί ξεκινούσε η διαδρομή της στέψης, με τον πρύτανη της συγκλήτου του πανεπιστημίου να υποδέχεται νέους βασιλιάδες. Η Εκκλησία ήταν επίσης το σημείο εκκίνησης για τις βασιλικές νεκρικές πομπές στον Καθεδρικό Ναό του Βάβελ.

Το 1667, τα λείψανα της Βασίλισσας Μαρίας Λουίζα Γκοντζάγκα, συζύγου του Βασιλιά Ιωάννη Β΄ Καζίμιρ, τοποθετήθηκαν εκεί προσωρινά, όπως και τα λείψανα του Ταντέους Κοστσιούσκο το 1818. Από τις 17 Σεπτεμβρίου 1949 έως τον Σεπτέμβριο του 1951, ο πατέρας Κάρολ Βοϊτίλα, ο οποίος αργότερα έγινε Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, εργάστηκε εκεί ως εφημέριος. Ως Πάπας, το 1999 ανύψωσε την Εκκλησία σε μικρή βασιλική. Επισκέφτηκε επίσης την εκκλησία στο παπικό του προσκύνημα στην Πολωνία στις 18 Σεπτεμβρίου 2002.[3]

Ο θρύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θρύλος λέει ότι το 1184 βόδια μετέφεραν τα λείψανα του Αγίου Φλοριανού - του μελλοντικού προστάτη της Πολωνίας. Τα λείψανα βάρυναν ως εκ θαύματος για να μεταφερθούν περαιτέρω στην πόλη και παρέμειναν στο Κλέπας έως ότου αποφασίστηκε να χτιστεί η εκκλησία σε εκείνο ακριβώς το σημείο.[4] Ο μάρτυρας δεν είχε καμία σχέση με την Πολωνία πριν τα λείψανά του μεταφερθούν από τη Ρώμη στην Κρακοβία. Η Κρακοβία χρειαζόταν έναν άγιο για πολιτικούς λόγους, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως πρωτεύουσας της Πολωνίας, η οποία αμφισβητήθηκε από την πόλη Γκνιέζνο.

Η συνοικία Κλέπας ιδρύθηκε από τον Καζίμιρ Γ΄ το Μέγα το 1366 ως ξεχωριστή πόλη, γύρω από την Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού. Ονομάστηκε από τον βασιλιά Καζίμιρ ως Φλορέντσια (Florencja) από την εκκλησία του που βρίσκεται στο κέντρο, ή στα λατινικά Clepardia. Το Κλέπας παρέμεινε ανεπίσημο προάστιο της Κρακοβίας μέχρι το 1792, όταν το Πολωνικό Κοινοβούλιο το ενσωμάτωσε στην πόλη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 7  Μαρτίου 2021.
  2. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  3. Traces of Pope John Paul II: St. Florian's Church, at toptravelservice.pl
  4. «Guide to Krakow webpage at www.kasprzyk.demon.co.uk». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]