Εκκλησία του Αγίου Λεονάρδου (Λιπνίτσα Μουροβάνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°53′N 20°29′E / 49.883°N 20.483°E / 49.883; 20.483

Εκκλησία του Αγίου Λεονάρδου στη Λιπνίτσα Μουροβάνα
Χάρτης
Είδοςξύλινη εκκλησία
Αρχιτεκτονικήγοτθική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°51′37″N 20°31′50″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΡωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Κρακοβίας
Διοικητική υπαγωγήLipnica Dolna, Lesser Poland Voivodeship
ΧώραΠολωνία
Προστασίααντικείμενο του πολωνικού μητρώου πολιτιστικής κληρονομιάς[1] και τμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 2003)
Commons page Πολυμέσα

Η Εκκλησία του Αγίου Λεονάρδου είναι γοτθική, ξύλινη εκκλησία του 15ου αιώνα στο χωριό Λιπνίτσα Μουροβάνα, η οποία μαζί με διάφορες εκκλησίες έχει χαρακτηριστεί ως μέρος των ξύλινων εκκλησιών της νότιας Ελάσσονος Πολωνίας από την UNESCO.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Ουσβίτσα (Uszwica), πέρα από το πρώην ανάχωμα στη Λιπνίτσα Μουροβάνα.[3] Η εκκλησία χτίστηκε πιθανότατα στα τέλη του 15ου αιώνα, στη θέση μιας πρώην εκκλησίας. Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, ο ναός χτίστηκε το 1143 ή το 1203 - αυτή η χρονολογία φαίνεται στον βορειοανατολικό τοίχο του ιερού - στη θέση ενός πρώην παγανιστικού ναού.

Η εκκλησία βρίσκεται σήμερα σε μια σχεδόν ανέγγιχτη κατασκευή και ανήκει στις πιο αξιόλογες ξύλινες γοτθικές εκκλησίες στην Πολωνία. Η εκκλησία είναι προσανατολισμένη, χτισμένη από ξύλινο σκελετό. Το ιερό περιβάλλεται από τρία τείχη. Ο κυρίως ναός είναι πλατύτερος, σε σχήμα τετράγωνου. Τον 17ο αιώνα, ο ναός περιβαλλόταν με γραφικό soboty (ξύλινο υπόσκαμα που στηρίζεται σε πεσσούς), κατά την οποία κατασκευάστηκε ένα καμπαναριό. Η στέγη είναι καλυμμένη με ξύλινο πέταυρο, και σύμφωνα με την παράδοση, υπάρχουν μόνο παράθυρα στη νότια πλευρά του ναού, με τις πόρτες εισόδου στα νότια και δυτικά του ναού.[4]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. zabytek.pl/pl/obiekty/lipnica-dolna-kosciol-cmentarny-pw-sw-leonarda. Ανακτήθηκε στις 23  Μαρτίου 2024.
  2. «Kościół p.w. św. Leonarda w gminie Lipnica Murowana». Lipniczanin. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016. 
  3. «Kościół Św. Leonarda». Digital Poland. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016. 
  4. «Gmina Lipnica Murowana». Liga UNESCO. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016.