Εκκλησία Σαιν-Μπλαιζ (Σαρέιγ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°15′56.05″N 3°13′27.95″E / 46.2655694°N 3.2244306°E / 46.2655694; 3.2244306

Εκκλησία Σαιν-Μπλαιζ του Σαρέιγ
Άποψη της Εκκλησίας Σαιν-Μπλαιζ με το προστώο της υπό μορφή κακετουάρ.
Χάρτης
Είδοςεκκλησία[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες46°15′56″N 3°13′28″E
Διοικητική υπαγωγήΣαρέιγ-Σαντρά[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1981)[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Εκκλησία Σαιν-Μπλαιζ (γαλλικά: Église Saint-Blaise) είναι ρομανική εκκλησία του 11ου αιώνα, σε κοντινή απόσταση του Κάστρου του Σαρέιγ-Σαντρά, εντός της ομώνυμης κοινότητας του γαλλικού νομού του Αλλιέ[2].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μικρού μεγέθους εκκλησία η οποία αποτελείται από ένα κεντρικό κλίτος δίχως πλευρικά παράθυρα με τρία τοξωτά ανοίγματα πλαισιωμένο από πλάγια κλίτη και ανοιγόμενη, στα δυτικά μέσω ενός προστώου με κακετουάρ[3]. Το χοροστάσιο, το νότιο αψιδωτό παρεκκλήσιο και το τετράγωνου σχήματος κωδωνοστάσιο το οποίο υψωνόταν επάνω στην εκκλησία έχουν καταστραφεί[3]. Το βόρειο αψιδωτό παρεκκλήσιο εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς και το αρχοντικό παρεκκλήσιο, το οποίο ανεγέρθηκε εντός του νότιου τμήματος της εκκλησίας. Τα πλάγια κλίτη διαθέτουν ιδιαίτερα ογκώδεις θόλους ενός τεταρτημορίου με στενά ανοίγματα, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα πως η εκκλησία χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα[3]. Το κακετουάρ, από την πλευρά του, προστέθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα ή στις αρχές του 16ου αιώνα, προσφέροντας μία στέγη και έναν χώρο συναντήσεων για τους πιστούς κατά την είσοδο και έξοδο από την θρησκευτική λειτουργία[3].

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία βρίσκεται εντός του κάτω Σαρέιγ, σε κοντινή απόσταση του Κάστρου του Σαρέιγ-Σαντρά. Η κοινότητα του Σαρέιγ-Σαντρά, η οποία βρίσκεται στο μέσον του γαλλικού νομού του Αλλιέ, προέρχεται από την ένωση μεταξύ δύο ξεχωριστών ενοριών, εκ των οποίων η καθεμία διέθετε δική της εκκλησία[3]. Παρά το γεγονός πως η κοινότητα, πλέον, εκτείνεται επί του οροπεδίου το οποίο επιβλέπει την εκκλησία και το κάστρο, η πρωτογενής κατοίκηση έλαβε χώρα στην συγκεκριμένη προστατευμένη τοποθεσία, σε κοντινή απόσταση του ποταμού Μπουμπλ και η οποία διέθετε πηγή νερού σε αφθονία σε όλη την διάρκεια του έτους[3].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκστρατεία ανασκαφών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2001 κατέδειξαν κατοίκηση της τοποθεσίας η οποία χρονολογείται από την γαλλορωμαϊκή περίοδο, πιθανώς σχετιζόμενη με την παρουσία πηγής νερού[3]. Χριστιανικός τόπος λατρείας πιθανώς να υφίστατο από την μεροβίγγεια περίοδο[3] με κατοικίες να ανεγείρονται περιμετρικά αυτού, με αριθμό εξ'αυτών εντός της σημερινής τοποθεσίας του κάστρου[3]. Η εκκλησία ανεγέρθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Η εγκατάλειψη και τμηματική καταστροφή της χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα[3], ενώ αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των δημογραφικών μεταβολών ορισμένων κοινοτήτων του Μπουρμπονναί κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου[3]. Τάφοι επικαλυμμένοι με επιτύμβιες στήλες τριών εφημερίων του Σαρέιγ (Αντουάν, Πιερ και Κλωντ Τιξρόν, αποβιώσαντες στα τέλη του 15ου αιώνα και στις αρχές του 16ου αιώνα) βρίσκονταν εντός του χοροστασίου[3]. Μεταφέρθηκαν εντός του νέου ιερού, το οποίο ανεγέρθηκε επί του γειτονικού οροπεδίου το 1883[3].

Σε αντίθεση με άλλες εκκλησίες χρονολογούμενες από την ίδια περίοδο, το σωζόμενο τμήμα της εκκλησίας δεν υπέστη καμία τροποποίηση κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Ως αποτέλεσμα, είναι ορατές οι επικαλύψεις των εσωτερικών τοίχων χρονολογούμενες από την συγκεκριμένη περίοδο[3].

Το κτίριο κατηγοριοποιήθηκε ως ιστορικό μνημείο το 1981[2].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]