Εκκλησία Αγίου Νικολάου (Στιπ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκκλησία Αγίου-Νικολάου
Παρουσίαση
Τοπική Ονομασίαцрква Свети Никола
ΠροσχώρησηΟρθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας
ΑρχιτέκτοναςΑντρέγια Νταμιάνοφ
Γεωγραφία
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
ΚοινότηταΣτιπ

Η Εκκλησία του Αγίου-Νικολάου (σλαβομακεδονικά: црква Свети Никола‎‎) είναι ορθόδοξη εκκλησία η οποία βρίσκεται στο Στιπ, πόλη του ανατολικού τμήματος της Βόρειας Μακεδονίας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Μουσείο του Στιπ και λίγα μέτρα χαμηλότερα του Φρουρίου του Ισάρ. Χρησιμεύει ως καθεδρικός ναός της επαρχίας της Μπρεγκάλνιτσα, η οποία καλύπτει το κεντροανατολικό τμήμα της χώρας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου ιερού ναού, ο οποίος χρονολογείται στο 1341. Καθιερώθηκε στις 10 Μαΐου 1867. Είναι τρίφυλλη βασιλική, περιτριγυρισμένη από προστώα στα δυτικά, τα βόρεια και τα νότια. Το εσωτερικό είναι διακοσμημέμνο με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα στοιχεία[1].

Γαλαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία περιλαμβάνει μια γαλαρία εικόνων την οποία διαχειρίζεται το μουσείο του Στιπ. Τα έργα τέχνης που εκτίθενται σε αυτήν χρονολογούνται στην πλειοψηφία τους από τον 19ο αιώνα, αν και ορισμένες εικόνες φιλοτεχνήθηκαν κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, κυρίως από ντόπιους εικονογράφους. Στην γαλαρία αυτή εκτίθενται, επίσης, ορισμένα θρησκευτικά κειμήλια και γαμήλια στεφάνια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Παράλληλα, το μουσείο του Στιπ φιλοξενεί κι άλλες εικόνες στην Εκκλησία της Κοιμήσεως του χωριού του Νόβο Σέλο, το οποίο βρίσκεται στην έξοδο της πόλης[2].

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σλαβομακεδονικά) Храм Свети Николај - Штип Αρχειοθετήθηκε 2014-02-21 στο Wayback Machine., Éparchie de la Bregalnitsa, 27 octobre 2012
  2. (Σλαβομακεδονικά) Галерии на икони[νεκρός σύνδεσμος], Municipalité de Chtip, 27 octobre 2012

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]