Εκκένωση της Φινλανδικής Καρελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόσφυγες από το δήμο Μουολάα στη Φινλανδική Καρελία μετακινούνται στην δυτική Φινλανδία στην αρχή του Πολέμου του Χειμώνα.

Ως αποτέλεσμα της Συνθήκης Ειρήνης της Μόσχας του 1940 που διαδέχτηκε τον Χειμερινό Πόλεμο, η Φινλανδία παραχώρησε τη περιοχή της Φινλανδικής Καρελίας και άλλες περιοχές προς τη Σοβιετική Ένωση. Ως αποτέλεσμα, περίπου 410.000 Φινλανδοί Καρέλιοι,[1] ή το 12% του πληθυσμού της Φινλανδίας, μεταφέρθηκαν στο υπόλοιπο της Φινλανδίας.

Η συνθήκη δεν απαιτούσε άδειασμα του παραχωρημένου εδάφους εκ μέρους της Φινλανδίας, αλλά σχεδόν κανείς δεν ήθελε να παραμείνει, και σχεδόν το 100% του επηρεασμένου πληθυσμού επέλεξαν να μετεγκατασταθούν, παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντά τους. Μόνο τα κτίρια και μηχανήματα έμειναν πίσω άθικτα σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου Συνέχισης, μερικοί από τους 260.000 εκτοπισμένους επέστρεψαν στο σπίτι τους.[2] Τον Ιούνιο του 1944, τα φινλανδικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τις παραχωρημένες περιοχές και πάλι, ως αποτέλεσμα της Σοβιετικής Τέταρτης στρατηγικής επίθεσης. Ταυτόχρονα, αυτοί που επέστρεψαν εγκατέλειψαν και πάλι την περιοχή.

Μια εκτοπισμένη οικογένεια που εγκαταστάθηκε στη νότια Φινλανδία, εργάζεται στο χωράφι.

Τέλος, οι συνθήκες ειρήνης του Παρισιού του 1947 επιβεβαίωσαν την φινλανδική απώλεια του εδάφους. Οι πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στη Φινλανδία. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας επιδότησε την επανεγκατάσταση με δύο τρόπους:

  • οι επανεποικιστές λάμβαναν επιδότηση. Οι οικογένειες λάμβαναν γη σε αναλογία με την προηγούμενη ιδιοκτησία. Επιπλέον, όλοι όσοι απομακρύνθηκαν από την Καρελία έλαβαν το δικαίωμα να πάρουν μια κατοικία και οι κάτοικοι των πόλεων και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λάμβαναν χρηματική αποζημίωση. Το δικαίωμα κατοικίας επεκτάθηκε επίσης και σε βετεράνους του πολέμου, χήρες και ορφανά του πολέμου.
  • οι ιδιώτες ιδιοκτήτες της γης που δόθηκε στους επανεποικιστές έλαβαν χρηματική αποζημίωση για την απώλεια των ακινήτων.

Από τη δεκαετία του 1990, κάποιες ενώσεις έχουν ζητήσει την επιστροφή της Καρελίας στη Φινλανδία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Karjalainen siirtoväki Αρχειοθετήθηκε 2012-03-19 στο Wayback Machine.. Yle Teema. Retrieved 2009-07-28. (Φινλανδικά)
  2. "An OSS Report on Wartime Population Changes in the Baltic OSS", Lithuanian Quarterly J. on Arts and Sci. Vol. 27, No. 3, 1981

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]