Εκδόσεις Historical Quest

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εκδόσεις Historical Quest
Εμπορική επ.Historical Quest
Νομική μορφήΕκδοτικός Οίκος
Ίδρυση2010
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΙδιοκτήτηςΓιάννης Χρονόπουλος
Ιστότοποςhttps://www.historical-quest.com/

Οι Εκδόσεις Historical Quest είναι εκδοτικός οίκος, ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα.

Μέσα από την εκδοτική του δράση φέρνει πιο κοντά στο αναγνωστικό κοινό βιβλία που αφορούν την ελληνική και την παγκόσμια Ιστορία, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Επίσης δραστηριοποιείται και στην έκδοση βιβλίων σχετικών με τις Τέχνες, τη Λογοτεχνία και το Παιδί.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκδοτικός οίκος Historical Quest ιδρύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2010 από τον Γιάννη Χρονόπουλο. Η αρχική διεύθυνση της εταιρείας ήταν στη Χρυσηΐδος 66, στο Ίλιον Αττικής. Αρχικά ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό συνδρομητικό περιοδικό Ιστορίας. Την προσπάθεια πλαισίωσαν μία πλειάδα ιστορικών που αρθρογραφούσαν συστηματικά για το ηλεκτρονικό περιοδικό.

Το 2011 μετεξελίχθηκε σε εκδοτικό οίκο έντυπων βιβλίων με αντικείμενο την ελληνική και την παγκόσμια Ιστορία, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Τον Οκτώβριο του 2011 εκδόθηκε το πρώτο έντυπο βιβλίο με τίτλο «Η Ρώμη & οι Γερμανοί[1]». Στα επόμενα χρόνια επικεντρώθηκε στην έκδοση βιβλίων σχετικών με τις Τέχνες, τη Λογοτεχνία και το Παιδί.

Τον Νοέμβριο του 2012 η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στη Διγενή Ακρίτα 7, στη Νεάπολη της Αθήνας. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2013 η έδρα του εκδοτικού οίκου επέστρεψε στη Χρυσηΐδος 66, στο Ίλιον, εξαιτίας των αντικειμενικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 2013 ο εκδοτικός οίκος Historical Quest και το Ινστιτούτο Φρίντριχ Έμπερτ συνδιοργάνωσαν την ημερίδα «100 χρόνια από τη γέννηση του Βίλι Μπράντ» στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης»[2] με χορηγία του Χρήστου Μουτσούρη.

Τον Οκτώβριο του 2014 επιτεύχθηκε η πρώτη συνεργασία με συγγραφέα εκτός ελληνικών συνόρων. Μεταφράστηκε από τα Ιταλικά με την χορηγία του «Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου» το βιβλίο «Πικρός Πόλεμος[3]» του ιστορικού ερευνητή Giorgio Rizzo που αναφέρεται στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41 και περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό από ντοκουμέντα και πληροφορίες από ιταλικής πλευράς[4].

Το 2015 η εκδοτική παραγωγή του Historical Quest έχει ανέλθει στα 25 βιβλία και καλύπτει όχι μόνο το πεδίο της Ιστορίας (που ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πυρήνα του προσανατολισμού του εκδοτικού οίκου) αλλά επίσης το Ιστορικό Μυθιστόρημα, η Ιστορία Τέχνης, το Σχολικό Βοήθημα και το Παιδικό Βιβλίο.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 συμμετείχε για πρώτη φορά στις σημαντικότερες εγχώριες εκθέσεις βιβλίου, όπως στη 45η Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή σε εκθέσεις δεν περιορίστηκε στα ελληνικά σύνορα της Ελλάδας αλλά επεκτάθηκε και στο εξωτερικό, όπως στις Διεθνείς Εκθέσεις του Πεκίνου, της Φρανκφούρτης και της Μόσχας. Επίσης επισφραγίστηκε μια ακόμη διεθνής συνεργασία με τη μετάφραση στα Ελληνικά των έργων του Ιάπωνα ιστορικού Αυγουστίνο Κομπαγιάσι «Η Ιαπωνία στον Πόλεμο του Ειρηνικού[5]» (Δεκέμβριος 2016) και «Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο[6]» (Σεπτέμβριος 2019).

Στα τέλη του 2020 ο εκδοτικός οίκος Historical Quest, έχοντας πλέον 70 βιβλία στο ενεργητικό του, μετέφερε εκ νέου την έδρα του από τη Χρυσηΐδος 66 στο Ίλιον, εκ νέου στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Μαυρομιχάλη 51, στα Εξάρχεια, όπου στεγάζονται τα νέα γραφεία του εκδοτικού οίκου.

Το ίδιο έτος, εγκαινιάστηκε ένας νέος κύκλος συνεργασιών με καταξιωμένους και φημισμένους εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς του εξωτερικού. Πρόκειται για τον εκδοτικό οίκο Taylor & Francis (πρώην Routledge) της Μεγάλης Βρετανίας, από τον οποίο αγοράστηκαν τα δικαιώματα και εκδόθηκε το βιβλίο «Αρχαία Μακεδονία[7][8]» της Carol J. King. Επίσης, επισφραγίστηκε η συμφωνία με τον κορυφαίο ιταλικό εκδοτικό οίκο Laterza Editori, για την έκδοση στα Ελληνικά των βιβλίων του Ιταλού πανεπιστημιακού Alessandro Barbero «Ιεροί Πόλεμοι: Σταυροφορίες εναντίον Τζιχάντ», «Βάρβαροι, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Απελαθέντες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» και «Γυναίκες, Λαίδες, Έμποροι, Ιππότες στον Μεσαίωνα», καθώς και το εμβληματικό και επίκαιρο βιβλίο του Ιταλού αλπινιστή, συγγραφέα και δημοσιογράφου Enrico Camanni με τίτλο «Το μεγάλο Βιβλίο του Πάγου».

Επίσης, ξεκίνησε η συνεργασία με δύο τσέχικους εκδοτικούς οίκους. Πρόκειται για την Albatros, από τον κατάλογο της οποίας ο εκδοτικός οίκος Historical Quest θα εκδοθούν στα Ελληνικά τα παιδικά βιβλία «Αγάθα – Η Περίεργη Μαγισσούλα» της Linda Pacourkova, «Γκέρντα: η Ιστορία μιας Φάλαινας» και «Γκέρντα: Θάρρος στη Θάλασσα» του Adrian Macho, καθώς και η πεντάτομη σειρά για παιδιά του Martin Sodomka «Πώς να Κατασκευάσεις: ένα Αυτοκίνητο / ένα Αεροπλάνο / μια Μοτοσυκλέτα / ένα Σπίτι / ένα Τρένο». Τέλος, στα μέσα του Νοέμβριου 2020 υπογράφηκε συμφωνία με τον τσεχικό εκδοτικό οίκο ΜΟΒΑ για την έκδοση στα Ελληνικά της επτάτομης σειράς ιστορικού μυθιστορήματος «Το Έπος των Χουσιτών» και των πρώτων έξι τόμων της σειράς μεσαιωνικού αστυνομικού μυθιστορήματος «ο Ιππότης Όλντριχ του Κλουμ». Πρόκειται για ένα μόλις μικρό τμήμα του ογκώδους έργου του πλέον καταξιωμένου ακαδημαϊκού και πολυδιαβασμένου συγγραφέα στη Τσεχία, του δρ. Vlastimil Vondruska.

  1. Tserevelakēs, Geōrgios T. (2011). Hē Rōmē kai hoi Germanoi : hē synkrousē pou diamorphōse tē synchronē Eurōpē (1ē ekdosē έκδοση). Athēna. ISBN 978-960-93-3355-9. 881406653. 
  2. «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης». 
  3. Rizzo, Giorgio (2014). Ο Πικρός Πόλεμος - Η Ελληνοϊταλική Σύγκρουση 1940-41. Αθήνα: Historical Quest. ISBN 978-618-5088-05-7. 
  4. «Η αθέατη όψη του ελληνοϊταλικού πολέμου και η Πέμπτη Φάλαγγα». Ημεροδρόμος. 30 Νοεμβρίου 2014. 
  5. Kobayashi, Augustine (2016). Η Ιαπωνία στον πόλεμο του Ειρηνικού. Αθήνα: Historical Quest. ISBN 978-618-5088-21-7. 
  6. Kobayashi, Augustine (2019). Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στη Μεσόγειο. Αθήνα: Historical Quest. ISBN 978-618-5088-49-1. 
  7. King, Carol (2020). Αρχαία Μακεδονία. Historical Quest. ISBN 978-618-5088-56-9. 
  8. «Παρουσίαση βιβλίου «Αρχαία Μακεδονία» της Carol J. King στη 17η ΔΕΒΘ». Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 19 Νοεμβρίου 2020.