Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΆντονι Ρούσο
Τζο Ρούσο
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΚρίστοφερ Μάρκους
Στίβεν ΜακΦίλι
Βασισμένο σεΕκδικητές των
Σταν Λι & Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΡόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Κρις Έβανς
Μαρκ Ράφαλο
Κρις Χέμσγουορθ
Σκάρλετ Τζοχάνσον
Τζέρεμι Ρένερ
Ντον Τσιντλ
Πολ Ραντ
Μπρι Λάρσον
Κάρεν Γκίλαν
Ντανάι Γκουρίρα
Μπένεντικτ Γουόνγκ
Τζον Φαβρό
Μπράντλεϊ Κούπερ
Γκουίνεθ Πάλτροου
Τζος Μπρόλιν
ΜουσικήΆλαν Σιλβέστρι
ΦωτογραφίαΤρεντ Όπαλοκ
ΜοντάζΤζέφρι Φορντ
Μάθιου Σμιντ
ΕνδυματολόγοςΤζουντιάνα Μακόβσκι[1]
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή26 Απριλίου 2019 (Συνεδριακό Κέντρο του Λος Άντζελες)
Κυκλοφορία29 Απριλίου 2019 (ΗΠΑ)
Διάρκεια181 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$356–400 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$2.798 εκατομμύρια
ΠροηγείταιCaptain Marvel
ΈπεταιSpider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (αγγλικά: Avengers: Endgame) είναι αμερικανική ταινία υπερηρώων του 2019, βασισμένη στους υπερήρωες των Marvel Comics, τους Εκδικητές. Παράχθηκε από τη Marvel Studios και διατέθηκε για διανομή από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Είναι η άμεση συνέχεια της ταινίας του 2018 Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας, και συνέχεια των ταινιών Οι Εκδικητές του 2012 και Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron του 2015 καθώς και η 22η ταινία στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU). Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τους Άντονι και Τζο Ρούσο σε σενάριο των Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι με την συμμετοχή ενός συνόλου ηθοποιών των προηγούμενων ταινιών του MCU. Στην ταινία, τα επιζώντα μέλη των Εκδικητών προσπαθούν να ανατρέψουν την καταστροφή που προκάλεσε ο Θάνος στο Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας.

Η ταινία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 ως Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας - Μέρος 2. Τον Απρίλιο του 2015 έγινε γνωστό ότι οι αδελφοί Ρούσο θα σκηνοθετήσουν την ταινία, και τον Μάιο του 2016 ανακοινώθηκε ότι οι Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι θα γράψουν τον σενάριο. Τον Ιούλιο του 2016, η Marvel αναίρεσε τον τίτλο της ταινίας. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017 στο Pinewood στούντιο της Ατλάντα στη Fayette της Τζόρτζια, αμέσως μετά τα γυρίσματα της ταινίας Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018. Επιπλέον γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Downtown και Metro της Ατλάντα όπως και στη Νέα Υόρκη. Ο επίσημος τίτλος ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 356 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι η τρίτη πιο ακριβή ταινία που έγινε ποτέ, με το σύνολο του μπάτζετ μόνο για τους ηθοποιούς να ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 24 Απριλίου 2019, σπάζοντας το ρεκόρ πρώτης μέρας προβολής στα ελληνικά κινηματογραφικά χρονικά με περισσότερα από 78.000 εισιτήρια.[2] Παγκοσμίως εισέπραξε το πρωτοφανές ποσό 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας της, κερδίζοντας τον τίτλο του μεγαλύτερου κινηματογραφικού "ανοίγματος" όλων των εποχών. Έσπασε πολυάριθμα ρεκόρ και έχει κερδίσει πάνω από 2,790 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών την περίοδο της κυκλοφορίας της.[3][4] Ξεπεράστηκε από το Avatar λόγω της επανακυκλοφορίας του το 2021 στην Κίνα. Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, είναι η πέμπτη ταινία υψηλότερου κέρδους όλων των εποχών, μετά από τα Όσα Παίρνει ο Άνεμος, Avatar, Τιτανικός και Ο Πόλεμος των Άστρων.

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους κριτικούς καθώς και από τους οπαδούς της σειράς, με πολλούς να επαινούν την σκηνοθεσία, τις ερμηνείες, τα ειδικά εφέ, την μουσική υπόκρουση, το συναισθηματικό βάρος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η ταινία έφερε την αποκορύφωση μιας σειράς ταινιών με 22 μέρη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια του Κλιντ Μπάρτον γίνεται στάχτη μαζί με το υπόλοιπο 50% όλων των ειδών ζωής στο σύμπαν όταν ο Θάνος ενεργοποίησε το γάντι του.

Η Κάρολ Ντάνβερς διασώζει τον Τόνι Σταρκ και την Νέμπιουλα που είναι παγιδευμένοι στο διάστημα μετά την ήττα τους από τον Θάνος. Τους επιστρέφει στην γη όπου επανενώνονται με την Νατάσα Ρόμανοφ, τον Μπρους Μπάνερ, τον Στιβ Ρότζερς, τον Ρόκετ Ρακούν, τον Θορ, την Πέπερ Ποτς και τον Τζέιμς Ρόουντς.

Η ομάδα πηγαίνει στον πλανήτη που βρίσκεται ο Θάνος με σκοπό να κλέψουν τις λίθους της αιωνιότητας και να τις χρησιμοποιήσουν ώστε να αντιστρέψουν τις πράξεις του Θάνος. Όμως όταν βρίσκουν τον Θάνος, ανακαλύπτουν ότι έχει καταστρέψει τις έξι λίθους της αιωνιότητας ώστε να αποτρέψει την επανάχρησή τους. Θυμωμένος ο Θορ αποκεφαλίζει τον Θάνος.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Μπρους Μπάνερ έχει ενωθεί με την πλευρά του Hulk και ο Θορ έχει γίνει ο μεθυσμένος ηγέτης των προσφύγων του Άσγκαρντ, οι οποίοι βρίσκονται στη Νορβηγία. Ο Σκοτ Λανγκ αποδρά από το κβαντικό κόσμο και βρίσκει την Ρόμανοφ και τον Στιβ Ρότζερς όπου τους εξηγεί ότι για εκείνον περάσαν μόνο 5 ώρες και θεωρεί ότι ο κβαντικός κόσμος θα μπορούσε να επιτρέψει ένα ταξίδι στον χρόνο.

Οι τρεις τους προτείνουν στον Τόνι Σταρκ, ο οποίος μεγαλώνει την κόρη του την Μόργκαν μαζί με την γυναίκα του την Πέπερ Ποτς, να ταξιδέψουν στον χρόνο ώστε να πάρουν τις έξι λίθους της αιωνιότητας πριν τις συλλέξει ο Θάνος. Ο Τόνι Σταρκ αρνείται ανήσυχος για το τι θα σήμαινε η αλλαγή της ιστορίας για την κόρη του. Άλλα αφού αναλογίστηκε τον χαμό του Πίτερ Πάρκερ σχεδιάζει μια λειτουργική μηχανή του χρόνου.

Οι επανασυνδεδεμένοι Εκδικητές διαχωρίζονται σε ομάδες για την αποστολή τους. Ο Hulk, ο Captain America, ο Ant-Man και ο Iron Man ταξιδεύουν στην μάχη της Νέας Υόρκης για να πάρουν την λίθο του μυαλού, την λίθο του χώρου και την λίθο του χρόνου. Ο Hulk πηγαίνει στο Σάνκτουμ Σανκτόρουμ και πείθει την Αρχαία να του δώσει την λίθο του χρόνου και υπόσχεται ότι θα την επιστρέψει. Ο Captain America κλέβει την λίθο του μυαλού από τους μυστικούς πράκτορες της Υ.Δ.Ρ.Α. και συναντάει τον παλιό του εαυτό και τον αντιμετωπίζει. Ο Iron Man και ο Ant-Man προσπαθούν να κλέψουν την λίθο του Χώρου άλλα αποτυγχάνουν και ο Λόκι καταφέρνει να αποδράσει και να ξεφύγει μαζί με την λίθο. Ο Hulk και ο Ant-Man επιστρέφουν στον παρόν μαζί με τις λίθους του χρόνου και του μυαλού ενώ ο Iron Man και ο Captain America ταξιδεύουν ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν στον χρόνο στο 1970 στο Αμερικάνικο στρατόπεδο Φορτ Λέι ώστε να κλέψουν μια προηγούμενη έκδοση της λίθου του χώρου και μερικά φιαλίδια αλλαγής μεγέθους του Χανκ Πιμ που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στο παρόν. Ο Iron Μan συναντάει και μιλάει με τον πάτερα του, Χάουαρντ, ενώ ο Captain America βλέπει την Πέγκι Κάρτερ. Και οι δύο τα καταφέρνουν και επιστρέφουν στο παρόν.

Στο Άσγκαρντ, ο Ρόκετ και ο Θορ παίρνουν την λίθο της πραγματικότητας από την Τζέιν Φόστερ. Ο Θορ είχε μια τυχαία συνάντηση με την μητέρα του, της οποίας η συμβουλή ενίσχυσε το ηθικό του. Επίσης παίρνει μια παλιά εκδοχή του σφυριού του, Μγίολνιρ και επιστρέφουν στο παρόν.

Ο Hawkeye και η Black Widow φτάνουν στον Βόρμιρ για το πετράδι της ψυχής. Εκεί μαθαίνουν από τον φύλακα Red Skull ότι αυτό μπορεί να αποκτηθεί μόνο αν θυσιάσουν κάποιον που αγαπούν. Τελικά, η Black Widow θυσιάζει τον εαυτό της και ο Hawkeye αποκτά το πετράδι της ψυχής και επιστρέφει στο παρόν.

Στον Μόραγκ, η Νέμπιουλα και ο War Machine κλέβουν το πετράδι της δύναμης πριν τον Πίτερ Κουίλ. O Ρόουντς επιστρέφει με το πετράδι της δύναμης στο παρόν. Η Νέμπιουλα δεν τα καταφέρνει και μένει πίσω λόγω επιπλοκών με τα μηχανικά της μέρη. Ο Θάνος μαθαίνει για την μελλοντική του επιτυχία και για τους Εκδικητές που προσπαθούν να την καταστρέψουν, μέσω της σύνδεσης των δύο Νέμπιουλα. Στέλνει στο παρόν την παλιά Νέμπιουλα στην θέση της άλλης.

Ο Hulk χρησιμοποιεί τις λίθους της αιωνιότητας για να αναστήσει όσους σκότωσε ο Θάνος, όσο ο παλιός εαυτός της Νέμπιουλα χρησιμοποιεί την μηχανή του χρόνου ώστε να μεταφέρει τον Θάνος και τον στρατό του από το παρελθόν στις εγκαταστάσεις των Εκδικητών.

Οι εγκαταστάσεις καταστρέφονται και στο χάος ο Hawkeye καταφέρνει να πάρει τα πετράδια. Η Νέμπιουλα του παρελθόντος σκοτώνεται από την τωρινή όταν προσπαθεί να πάρει τα πετράδια.

Ο Captain America, ο Θορ και ο Iron Man αντιμετωπίζουν τον Θάνος ο οποίος πλέον θέλει να χρησιμοποιήσει τα πετράδια για να καταστρέψει το σύμπαν και να δημιουργήσει ένα καινούργιο, χωρίς την μνήμη του αρχικού σύμπαντος. Ο Captain America καταφέρνει να σηκώσει το σφυρί του Θορ, άλλα ούτε αυτό είναι αρκετό για να νικήσουν τον Θάνος.

Ο Doctor Strange και ο Γουόνγκ έρχονται και τηλεμεταφέρουν όλους τους αναστημένους Εκδικητές μαζί με τον στρατό της Γουακάντα και του Άσγκαρντ για να παλέψουν με τον Θάνος. Εν τέλει, ο Iron Man καταφέρνει να πάρει τα πετράδια της αιωνιότητας από το χέρι του Θάνος και τα χρησιμοποιεί για να κάνει τον Θάνος και ολόκληρο τον στρατό του σκόνη, έτσι σκοτώνοντας τον Θάνος μια και καλή. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τα πετράδια όμως τραυματίζει θανάσιμα τον Τόνι Σταρκ.

Μετά από την κηδεία του Τόνι Σταρκ, ο Θορ ανακηρύσσει την Βαλκυρία βασίλισσα του Άσγκαρντ και μπαίνει στο πλήρωμα των Φυλάκων του Γαλαξία.

Ο Captain America επιστρέφει τα πετράδια και το σφυρί του Θορ στις αρχικές τους χρονολογίες και ζει την ζωή του στο παρελθόν μαζί με την Πέγκι Κάρτερ. Ως ηλικιωμένος, εμφανίζεται στο μέρος όπου είχε στηθεί η χρονομηχανή και παραδίδει την ασπίδα του στον Σαμ Γουίλσον.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέβιν Φάιγκι, Κρις Χέμσγουορθ, Τομ Χίντλστον, Τσάντγουικ Μπόουσμαν and Μαρκ Ράφαλο μιλώντας στη San Diego Comic Con International το 2017.

Τον Οκτώβριο του 2014, η Marvel ανήγγειλε μια συνέχεια δυο μερών για το Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron του 2015, με τίτλο Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας. Το πρώτο μέρος προγραμματίστηκε να κυκλοφορήσει στις 4 Μαΐου 2018, και το δεύτερο στις 3 Μαΐου 2019. [5] [6] Τον Απρίλιο του 2015, η Marvel ανακοίνωσε ότι οι Άντονι Ρούσο και Τζο Ρούσο θα σκηνοθετήσουν και τα δύο τμήματα της ταινίας Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας [7] με την κινηματογράφηση να ξεκινήσει το 2016.[8] Επίσης, κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα, ο Κέβιν Φάιγκι δήλωσε ότι οι ταινίες θα είναι δύο ξεχωριστές ταινίες "επειδή έχουν κοινά στοιχεία, φάνηκε σκόπιμο να ονομάσουμε τις ταινίες έτσι. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια ιστορία που έχει κοπεί στην μέση. Θα έλεγα ότι πρόκειται να είναι δύο ξεχωριστές ταινίες." [9] Τον Μάιο του 2015, οι Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι υπέγραψαν για να γράψουν τα σενάρια και για τα δύο μέρη της ταινίας.[10] Τον επόμενο Μάιο, οι Ρούσο αποκάλυψαν ότι θα ξεχωρίσουν τις δύο ταινίες, για να απομακρύνουν περαιτέρω την εσφαλμένη αντίληψη ότι ήταν είναι μεγάλη ταινία χωρισμένη στα δύο, με τον Τζο να δηλώνει: ."Η πρόθεση είναι να αλλάξουμε [τους τίτλους] ]." [11] Τον Ιούλιο του 2016, η Marvel αφαίρεσε τον τίτλο της ταινίας.[12]

Η κινηματογράφηση ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2017 [13] υπό τον τίτλο εργασίας Mary Lou 2, [14] στο Pinewood στούντιο της Ατλάντα στη Fayette της Τζόρτζια,[15] με τον Τρεντ Όπαλοκ ως διευθυντή φωτογραφίας.[16] Η ταινία, όπως και το Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας, γυρίστηκε με κάμερες IMAX / Arri 2D, σημειώνοντας έτσι την πρώτη φορά που μια κινηματογραφική ταινία του Χόλυγουντ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές IMAX.[17] Ο Φάιγκι δήλωσε ότι οι ταινίες έπρεπε αρχικά να κινηματογραφηθούν ταυτόχρονα, αλλά αποφάσισαν να γυρίσουν την μία μετά την άλλη εξηγώντας: "Κάνουμε την μια αμέσως μετά την άλλη. Ήταν πολύ περίπλοκο να τις κάνουμε ταυτόχρονα. Θέλαμε να είμαστε σε θέση να εστιάζουμε και να γυρίζουμε μια ταινία και στη συνέχεια να εστιάζουμε και να γυρίζουμε μια άλλη ταινία." [18] Ο Άντονι Ρούσο θεώρησε αρχικά ότι βγάζει νόημα να γυρίσουν ταυτόχρονα τις ταινίες εξαιτίας οικονομικών και υλικοτεχνικών λόγων, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό μελών του καστ, παρόλο που κάθε κομμάτι είναι η δική του ξεχωριστή ταινία [19] και πρότεινε "κάποιες μέρες θα γυρίζουμε την πρώτη ταινία και μερικές μέρες θα γυρίζουμε τη δεύτερη ταινία. Απλά ένα άλμα εμπρός και πίσω." [16] Η παραγωγή ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, 2018 [20] αν και επιπλέον γυρίσματα έλαβαν χώρα σε κομητείες της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2018. [21] Τα επαναληπτικά γυρίσματα ξεκίνησαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 [22] και ολοκληρώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2018.[23] Περισσότερα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2019.[24] Ο Έβανς και ο Χέμσγουορθ κέρδισαν 15 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία, όπως και στο Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας, με το σύνολο του μπάτζετ μόνο για τους ηθοποιούς να ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.[25]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 26 Απριλίου 2019,[26][27] σε IMAX και 3D.[28] [29] Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες στις 24 Απριλίου 2019. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 3 Μαΐου 2019.[5][6] Τον Ιούνιο του 2019, η ταινία επανακυκλοφόρησε, με επτά λεπτά καινούριου υλικού. Στις 21 Ιουλίου 2019, η ταινία έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον προηγούμενο κάτοχο του τίτλου, το Avatar του 2009. Η ταινία κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 30 Ιουλίου 2019 και σε DVD και Blu-Ray στις 13 Αυγούστου.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη εισέπραξε $858.4 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά, και $1.941 δισεκατομμύρια σε άλλες περιοχές, με ένα παγκόσμιο σύνολο $2.799 δισεκατομμυρίων,[30] γίνοντας η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών[31] (μέχρι που ξεπεράστηκε από το Avatar (2009), λόγω της επανακυκλοφορίας του το 2021 στην Κίνα)[32] και η δεύτερη ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά.[33] Προσαρμοσμένο για πληθωρισμό, το Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό είναι η πέμπτη ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών.[34]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό αποδοχής 94% με μέσο σκορ 8.4/10, βασισμένο σε 555 σχόλια. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου λέει: "Το συναρπαστικό, διασκεδαστικό και συγκινητικό Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη, κάνει ότι χρειάζεται για να προσφέρει ένα ικανοποιητικό τέλος στο επικό Infinity Saga της Marvel".[35] Το Metacritic, που χρησιμοποιεί υπολογισμένο μέσο όρο έδωσε 78 στα 100, με βάση 57 κριτικούς, δείχνοντας "γενικά θετικές κριτικές".[36] Το κοινό στο CinemaScore έδωσε στην ταινία "A+" σε μια κατάταξη από το A+ μέχρι το F, γίνοντας η τρίτη ταινία της Marvel που το καταφέρνει αυτό μετά το Οι Εκδικητές (2012) και το Black Panther (2018) και το κοινό στο PostTrak έδωσε στην ταινία 5 στα 5 αστέρια, και το 85% θα "την πρότεινε οπωσδήποτε".[37]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Avengers: Endgame Press Kit. The Walt Disney Company. www.wdsmediafile.com/media/AvengersEndgame/writen-material/AvengersEndgame5cd0c0c2e5ce5.pdf. σελ. I.
  2. «Οι Έλληνες λάτρεψαν την Tελευταία Πράξη των Εκδικητών, με ρεκόρ και mural». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2019. 
  3. Business, Frank Pallotta, CNN. «'Avengers: Endgame' shatters records with $1.2 billion opening». CNN. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2019. 
  4. Business, Frank Pallotta, CNN. «'Avengers: Endgame' passes 'Avatar' to become the highest-grossing film ever». CNN. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  5. 5,0 5,1 Strom, Marc (28 Οκτωβρίου 2014). "Οι εκδηλωτές του Marvel είναι σε έναν πόλεμο Infinity". Marvel.com . από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2014 . Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2014 .
  6. 6,0 6,1 Siegel, Lucas (28 Οκτωβρίου 2014). "Η Marvel ανακοινώνει τον μαύρο πάνθηρα, τον καπετάνιο Marvel, τους Inhumans, τους εκδηκητές: ταινίες πολέμου Infinity, τους Cap & Thor 3 υπότιτλους". Newsarama . από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014 . Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2014 .
  7. Strom, Marc (7 Απριλίου 2015). "Joe & Anthony Russo για να κατευθύνουν τους εκδημοκρατιστές του 2-part Marvel: εκδήλωση" Πολεμική αλήθεια ". Marvel.com . από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2015 . Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2015 .
  8. Kit, Borys; Siegemund-Broka, Austin (23 Μαρτίου 2015). "Μάρτυρες Russo Brothers to Direct": Αλεξίσφαιροι Πόλεμοι "Μέρη 1 και 2". Ο δημοσιογράφος του Χόλιγουντ . από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015 . Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2015 .
  9. Zalben, Alex; Horowitz, Josh (12 Απριλίου 2015). "Μελλοντικό μέλλον της Marvel: Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσω ... Φάσης 4;". MTV . από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2015 . Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2015 .
  10. Strom, Mark (7 Μαΐου 2015). "Christopher Markus & Stephen McFeely για να γράψετε τους εκδικητές 2-μέρους του Marvel: Έργο" Άρμα Άπειρου ". Marvel.com . από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2015 . Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015 .
  11. Ryan, Mike (4 Μαΐου 2016). "Russo Brothers Επιβεβαιώστε:« Εκδικητές: Αλεξίσφαιρος Πολέμου 1 και 2 "θα έχουν δικαίωμα αναγωγής". Uproxx. από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2016 . Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016 .
  12. McNary, Dave (29 Ιουλίου 2018). Οι εκδημοκράτες του Marvel: ο πόλεμος του Infinity θα είναι μια ταινία, όχι δύο. Ποικιλία . από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2018 . Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018 .
  13. Perry, Spencer (10 Αυγούστου 2017). "Οι εκδηκητές 4 Η μαγνητοσκόπηση έχει αρχίσει!". ComingSoon.net . από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017 . Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2017 .
  14. Marc, Christopher (14 Ιουνίου 2017). " Οι εκδηκητές 4 'γνωστούς ως Mary Lou 2" πυροβολούν τον Ιούλιο-Δεκέμβριο στην Ατλάντα " Αρχειοθετήθηκε 2018-10-07 στο Wayback Machine.. Omega Underground. από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2017 . Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2017 .
  15. Melrose, Kevin (14 Ιουλίου 2017). "Εκδικητές: ο άπειρος πόλεμος φαίνεται να έχει περιτυλίξει την ταινία". Πόροι βιβλίων κόμικς . από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2017 . Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2017 .
  16. 16,0 16,1 Cabin, Chris (14 Ιανουαρίου 2016). » « Διευθυντές του αμερικανικού καπετάνιου: Εμφύλιος πόλεμος για την προσγείωση του Spider-Man »,« Πρόγραμμα σκοποβολής του πολέμου Infinity ». Κολλητής . από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2016 . Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2016 .
  17. Η ευλογία, η Etan (7 Μαΐου 2015). "Οι εκδηλωτές του Marvel: ο πόλεμος των απεριόριστων χρόνων" που θα πυροβοληθεί πλήρως με τη φωτογραφική μηχανή Imax / Arri 2D ". Ο δημοσιογράφος του Χόλιγουντ . από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2015 . Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015 .
  18. Chitwood, Adam (21 Απριλίου 2017). " Οι εκδηκητές: ο πόλεμος των ατελείωτων" και οι "εκδηκητές 4" είναι πυροβολισμένοι ξεχωριστά, λέει ο Kevin Feige ". Κολλητής . από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2017 . Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017 .
  19. Pape, Stefan (27 Απριλίου 2016). "Αποκλειστική συνέντευξη: Οι αδελφοί Russo αντιμετωπίζουν τη δυνατότητα ενός νέου Captain America μετά τους εκδηκητές: Πόλεμος Απεριόριστου". HeyUGuys. από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2016 . Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016 .
  20. Trumbore, Dave (11 Ιανουαρίου 2018). " Οι εκδηκητές 4 'αναδιπλώνουν τη μαγνητοσκόπηση όταν οι αδελφοί Russo κινούνται στην μετά την παραγωγή". Κολλητής . από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2018 . Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018 .
  21. Barry, John W. (17 Δεκεμβρίου 2018). «“Εκδικητές: Endgame”ταινίες κατά μήκος του ποταμού Hudson στο Dutchess». Poughkeepsie Journal . από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2018 . Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 .
  22. Dumaraog, Ana (7 Σεπτεμβρίου 2018). "Εκδικητές 4 Reshoots αρχίζουν επίσημα ως διευθυντές Post Photo". Screen Rant . από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 . Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 .
  23. Κουκούλα, Cooper (12 Οκτωβρίου 2018). "Οι εκδηκητές 4 επαναλήψεις: οι αναγγέλλοι της Russo αναγγέλλουν ότι η ταινία έχει τυλίξει". Screen Rant. από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2018 . Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2018 .
  24. Dominguez, Noah (16 Ιανουαρίου 2019). "Εκδικητές: Endgame Reshoots φέρνουν πίσω δύο φύλακες του γαλαξία". Πόροι βιβλίων κόμικς . από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2019 . Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019 .
  25. Siegel, Tatiana; Kit, Borys (11 Οκτωβρίου 2018). "Η Scarlett Johansson απέσπασε 15 εκατομμύρια δολάρια από την ταινία Black Widow". The Hollywood Reporter . από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2018 . Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2018 .
  26. Sandwell, Ian (29 Σεπτεμβρίου 2017). "Ένας άλλος αστέρας του Guardian του Galaxy επιβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει για τους εκδικητές 4". Ψηφιακό κατάσκοπος . από το πρωτότυπο την 1η Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 .
  27. Truitt, Brian (7 Δεκεμβρίου 2018). "Είναι τελικά εδώ! Παρακολουθήστε το πρώτο τρέιλερ για το Marvel με τίτλο 'Avengers: Endgame ' ". ΗΠΑ σήμερα . από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2018 . Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018 .
  28. Lieberman, David (22 Φεβρουαρίου 2017). "Disney ταινίες για να εμφανιστεί σε Imax Μέσω του 2019 με νέα διανομή Deal". Προθεσμία Χόλιγουντ . από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2017 . Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2017 .
  29. Kroll, Justin (12 Σεπτεμβρίου 2017). " 'Star Wars: Episode IX' Ημερομηνία κυκλοφορίας Μετακινεί Δεκέμβριο του 2019". Variety . από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 . Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 .
  30. «Avengers: Endgame». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 
  31. McClintock, Pamela (20 Ιουλίου 2019). «Box Office: 'Avengers: Endgame' Passes 'Avatar' to Become No. 1 Grossing Film of All Time». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 
  32. Tartaglione, Nancy (13 Μαρτίου 2021). «'Avatar' Overtakes 'Avengers: Endgame' As All-Time Highest-Grossing Film Worldwide; Rises To $2.8B Amid China Reissue – Update». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 
  33. «All Time Domestic Box Office». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 
  34. Scott, Ryan (23 Ιουλίου 2019). «Gone with the Wind Still Beats Avengers: Endgame at the Box Office When Adjusted for Inflation». MovieWeb (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 
  35. «Avengers: Endgame - Rotten Tomatoes». www.rottentomatoes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 
  36. Avengers: Endgame, https://www.metacritic.com/movie/avengers-endgame, ανακτήθηκε στις 2023-04-17 
  37. D'Alessandro, Anthony (30 Απριλίου 2019). «'Avengers: Endgame' Rests At $357M+ Opening Record; Eyes $33M+ Monday & Record $180M 2nd Frame; Weekend Biz Hits $401M+ High». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]