Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, καλείται εκείνος που έχει ως εξειδικευμένο αντικείμενο έρευνας τα οικονομικά εγκλήματα.

Ως εισαγγελικός θεσμός εισήχθηκε στην Ελλάδα δια του νέου φορολογικού νόμου αρ. 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31 Μαρτίου 2011). Στα καθήκοντα αυτού, η αρμοδιότητα του οποίου επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, περιλαμβάνονται η εποπτεία, η καθοδήγηση και ο συντονισμός των ενεργειών των γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων, ιδίως εκείνων της ΣΔΟΕ, των Τελωνείων (του Τελωνειακού Κώδικα) και των ελεγκτικών υπηρεσιών των Τελωνείων, (ΕΛ.Υ.Τ.), καθώς και των φορολογικών υπηρεσιών γενικότερα του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την διενεργούμενη έρευνα προς εξακρίβωση τέλεσης κάθε είδους φορολογικού και οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΕΕ, ή που βλάπτει σοβαρά την ελληνική εθνική οικονομία. Ενημερώνεται δε, για όλες τις καταγγελίες και σχετικές πληροφορίες, αρμοδιότητάς του, που περιέρχονται στις παραπάνω υπηρεσίες, αξιολογώντας και διερευνώντας αυτές, καθώς και κάθε άλλη σχετική πληροφορία που μπορεί να περιέλθει σε γνώση του με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ορίζεται, ως και ο αναπληρωτής του, εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό αντιεισαγγελέα εφετών από τους υπηρετούντες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Η δε τοποθέτησή του διενεργείται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από απόφαση του οικείου Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Στο έργο του, συνεπικουρείται από άλλους τρεις τουλάχιστον εισαγγελείς, ή αντιεισαγγελείς πρωτοδικών, εκ των οποίων οι δύο τουλάχιστον προερχόμενοι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ένας από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης οι οποίοι και ορίζονται από τους διευθύνοντες τις εν λόγω Εισαγγελίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς και οι συνεπικουρούμενοι αυτόν, δεν υπόκειται σε νομοθετικούς περιορισμούς περί φορολογικού, τραπεζικού, ή χρηματιστηριακού απορρήτου, ή κάθε άλλου είδους σχετικού, έχοντας έτσι πρόσβαση σε κάθε Δημόσια Αρχή, ή Οργανισμό, που τηρεί ή επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Ο Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος εδρεύει σε ομώνυμο γραφείο στο υπουργείο Οικονομικών που συστάθηκε με τον ίδιο παραπάνω νόμο το οποίο και επανδρώνεται με ανάλογο επιστημονικό προσωπικό του ιδίου υπουργείου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31-03-2011) άρθρο 2.