Ντόρα (τραγουδίστρια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Кантемира (συζήτηση | συνεισφορές) στις 00:38, 4 Αυγούστου 2022. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)

Η Ντόρα ( род. ), , είναι Ρωσίδα τραγουδίστρια που ερμηνεύει εφηβικό ποπ-ροκ .

Βιογραφία

Παιδική ηλικία

Η Ντόρα είναι από το Σαράτοφ . Ως παιδί, της άρεσε η ποπ μουσική, στην αρχή άκουγε Ρώσους ερμηνευτές που μεταδίδονταν στο ραδιόφωνο, αλλά αργότερα άρχισε να ενδιαφέρεται και για ξένους καλλιτέχνες. Η ίδια η Ντόρα απέδωσε το " When You're Gone " της Avril Lavigne και το " If I Were a Boy [1] της Beyoncé στα αγαπημένα της τραγούδια. Παρά την επιθυμία του κοριτσιού να σπουδάσει σε μουσική σχολή, οι γονείς της ήταν αντίθετοι να της δώσουν κλασική εκπαίδευση [2] . Η Ντόρα προσπάθησε να παρακολουθήσει μαθήματα κλασικής κιθάρας, αλλά τα παράτησε η ίδια, θεωρώντας τα βαρετά και χωρίς ενδιαφέρον. Αργότερα, στην ένατη τάξη, αποφάσισε ωστόσο να μελετήσει ανεξάρτητα ένα τραγούδι για μια σχολική παράσταση - ήταν το " Radioactive " από το Imagine Dragons . Μια επιτυχημένη συναυλία ενέπνευσε το κορίτσι να συνεχίσει να κυριαρχεί στην κιθάρα [1] .

Η αρχή της δημιουργικής διαδρομής

Επηρεασμένη από τους The Retuses, η Ντόρα άρχισε να ηχογραφεί διασκευές των αγαπημένων της τραγουδιών. Αρχικά, επανέλαβε τα ίδια τραγούδια που ερμήνευσε ο αρχηγός των Retuses, Mikhail Rodionov - "Shagane", "A blue fire swept". Η Ντόρα άρχισε να ηχογραφεί διασκευές τραγουδιών σε ηλικία δεκαπέντε ετών, όταν ήταν στην ένατη τάξη στο σχολείο. Έξι μήνες αργότερα, σκέφτηκε για πρώτη φορά και ηχογράφησε το δικό της τραγούδι, αλλά θεώρησε την προσπάθεια αποτυχημένη - οι διασκευές στην ερμηνεία της άρεσαν σε άλλους περισσότερο από το δικό της έργο [1] .

Το 2017, τα ενδιαφέροντα της Ντόρα άλλαξαν - αντί για indie rock, άρχισε να ενδιαφέρεται για το emo rap, ειδικότερα, το άλμπουμ XXXTentacion 17 που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Αυτό οφειλόταν, ειδικότερα, σε συναισθηματικά προβλήματα μετά τη μετακόμισή του σε νέο σχολείο, όπου δεχόταν εκφοβισμό από τους συμμαθητές της [1] . Η πρώτη ζωντανή εμφάνιση της Ντόρα πραγματοποιήθηκε στο κλαμπ Podolsk "Change" - ήταν μια συναυλία που διοργανώθηκε από το κοινό "Forever XVII" [3] . Η Ντόρα τραγούδησε δημοφιλή λυπητερά τραγούδια, όπως «Η γαλάζια φωτιά ορμούσε» στους στίχους του Γιεσένιν, «Δεν υπάρχει διέξοδος» του συγκροτήματος Σπλίν και άλλα [1] .

Αρχικά, η Ντόρα ηχογράφησε τα τραγούδια της στο iPhone . Αργότερα, γνώρισε έναν beatmaker, ο οποίος βοήθησε τον ερμηνευτή να ηχογραφήσει όργανα και διασκευές. Ένα από τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν με αυτόν τον τρόπο ήταν το " Tayal " του Leonid Fyodorov . Στην τραγουδίστρια άρεσε να τραγουδά τραγούδια με τη συνοδεία ρυθμών και αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεργασία. Αργότερα άρχισαν να ηχογραφούν τα τραγούδια της Ντόρα, μερικά από τα οποία κατέληξαν στο ντεμπούτο άλμπουμ της. Εκείνη την εποχή, η Ντόρα έπαιξε με το ψευδώνυμο "Mental Affection" και έγραψε καταθλιπτικά τραγούδια. Ένα από αυτά - που ονομάζεται "Relapse" - βασίστηκε στο κείμενο ενός γνωστού που είχε προβλήματα με τους γονείς του και είχε σκέψεις αυτοκτονίας. Η Ντόρα παραδέχτηκε αργότερα ότι ντρεπόταν για αυτό το τραγούδι. Η ερμηνεύτρια ανακάλυψε επίσης τον αυτόματο συντονισμό και άρχισε να το χρησιμοποιεί στις συνθέσεις της, η πρώτη από τις οποίες ήταν το "I don't swear", το οποίο η Ντόρα θεώρησε μια πραγματική δημιουργική ανακάλυψη [1] .

Ο πρώτος δίσκος

Το ντεμπούτο μίνι άλμπουμ της ερμηνεύτριας ονομαζόταν «I am not commerce» και κυκλοφόρησε το 2019 στο δικό της κοινό. Μέχρι εκείνη την εποχή, η Ντόρα εγκατέλειψε το ψευδώνυμο "Mental Affection", το οποίο ήταν δύσκολο να θυμηθούν οι θαυμαστές και άρχισε να παίζει με το όνομα "Ντόρα", επειδή έτσι την αποκαλούσε η μητέρα της [2] . Σε μια εβδομάδα, ο αριθμός των χρηστών που έχουν εγγραφεί στη Ντόρα στα κοινωνικά δίκτυα έχει διπλασιαστεί. Όταν ο αριθμός των συνδρομητών έφτασε τις 40-50 χιλιάδες, η Ντόρα άρχισε να σκέφτεται να κυκλοφορήσει ένα πλήρες άλμπουμ. Γνώρισε τον ράπερ Βλαντίμιρ Γκαλάτ από το συγκρότημα " Friendzone " και μαζί έφτασαν στο τραγούδι "Doradura" και ολοκλήρωσαν αρκετές συνθέσεις. Παρεμπιπτόντως, το κομμάτι «Doradura» ήταν το μόνο που δημιουργήθηκε από την αρχή στο ντεμπούτο άλμπουμ της. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα τραγούδια συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ "Younger Sister", που ηχογραφήθηκε με την υποστήριξη γνωστών του Galat, οι οποίοι ασχολούνταν με το beatmaking και τη μίξη. Παρά τις αμφιβολίες των συγγραφέων, το "Doradura" έγινε πραγματικό χτύπημα. Η ίδια η Ντόρα δεν εξεπλάγη από την αύξηση της δημοτικότητας, καθώς βάδισε σκόπιμα προς αυτό για αρκετά χρόνια, ισοδυναμώντας με τη δουλειά των Grechka και Monetochka, οι οποίοι «πυροβόλησαν» με παρόμοιο τρόπο νωρίτερα [1] .

Το "Little Sister" ήταν ένας ποπ-ροκ συνδυασμός κοριτσίστων φωνητικών και βαριάς κιθάρας. Η ίδια η Ντόρα αποκάλεσε το ιδιαίτερο στυλ της "κιουτ-ροκ" (αγγλικά: cute rock‎‎ ), που μεταφράζεται ως "χαριτωμένο ροκ". Τα τραγούδια ήταν αφιερωμένα σε θέματα που ανησύχησαν το εφηβικό κοινό - σχέσεις μεταξύ νέων, κοινωνικά δίκτυα, ζηλευτές φίλες, ραντεβού στο Διαδίκτυο κ.λπ. Η σελίδα Vkontakte της Ντόρα απέκτησε περισσότερους από 90 χιλιάδες συνδρομητές (περισσότεροι από, για παράδειγμα, ο όμιλος Buerak ), και την πρώτη μέρα το άλμπουμ παίχτηκε στα κοινωνικά δίκτυα περισσότερες από 300 χιλιάδες φορές. Τον Μάρτιο του 2020, ο τραγουδιστής έπαιξε στο Channel One στο πρόγραμμα Evening Urgant, ερμηνεύοντας το τραγούδι Doradura [4] [5] . Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ " God Save Cut Rock " κυκλοφόρησε στις 18 Δεκεμβρίου 2020 [6] . Το τραγούδι "I fell in love", που ερμήνευσε η Ντόρα στα ιταλικά με το όνομα "Innamorata", συμπεριλήφθηκε στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση του "Evening Urgant" Ciao, 2020!, που μπήκε στις τάσεις του ρωσικού και ιταλικού YouTube [7] [8] .

Πηγές

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Владимир Завьялов (29 Απριλίου 2020). «От школьного зала до «Вечернего Урганта». Как Дора стала звездой женского гитарного попа?». Афиша (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «Вписка и Дора — "Дорадура", как ей помог Галат, копировала ли Земфиру, травля в школе». 18 Ιανουαρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «Паблик» — группа в социальной сети, например, ВКонтакте.
  4. «Нужное подчеркнуть: Дора». The-Flow.ru (στα Ρωσικά). 19 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 
  5. «Дора "Младшая сестра"». The-Flow.ru (στα Ρωσικά). 9 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 
  6. «Дора «Боже, храни кьют-рок»». The Flow (στα Ρωσικά). 18 Δεκεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2021. 
  7. «Дора, Клава Кока и Niletto в трендах итальянского YouTube: Иван Ургант рассказал о работе над шоу «Ciao, 2020!» • Институт музыкальных инициатив (ИМИ)». Институт музыкальных инициатив (ИМИ). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021. 
  8. «дора — Innamorata (La Dora). CIAO, 2020! Вечерний Ургант. Фрагмент выпуска от 30.12.2020» (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021.