Ιππόνοος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με το όνομα Ιππόνοος αναφέρονται 4 διαφορετικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, τα εξής:


  1. Τρώας πρίγκηπας, ο ένας από τους γιους της Εκάβης και του βασιλιά της Τροίας Πριάμου που απαριθμούνται στη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου (αυτή η πηγή αναφέρει μόνο 14 παιδιά, ενώ άλλες πηγές μέχρι 50) και το δωδέκατο από τα παιδιά τους.
  2. Ο τελευταίος Τρώας που σκότωσε ο Αχιλλέας πριν σκοτωθεί και ο ίδιος.
  3. Βασιλιάς, σύζυγος της Αστυνόμης. Ο Ιππόνοος αυτός ήταν πατέρας του ήρωα Καπανέως και της Περίβοιας εκείνης που έγινε η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα, μετά τον θάνατο της πρώτης, της Αλθαίας. Από την Περίβοια ο Ιππόνοος έγινε παππούς του Τυδέα και συνεπώς προπάππους του μεγάλου ήρωα Διομήδη.
  4. Ιππόνοος ήταν και το αρχικό όνομα του ήρωα Βελλεροφόντη. Ο Ιππόνοος, πρίγκηπας της Κορίνθου, σκότωσε κατά λάθος τον αδελφό του Δηλιάδη ή τον Αλκιμένη ή τον Πειρήνα. Αναγκάσθηκε τότε να καταφύγει στην Τίρυνθα, όπου βασίλευε ο Προίτος με τη σύζυγό του Σθενέβοια. Ο Ιππόνοος τους ζήτησε φιλοξενία και κάθαρση στην αυλή τους. Αλλά η Σθενέβοια ερωτεύθηκε τον νεαρό Κορίνθιο, πράγμα που υπήρξε η αρχική αιτία για τη μετάβασή του στον Ιοβάτη και τα κατοπινά ηρωικά του κατορθώματα (για περισσότερα βλ. Βελλεροφόντης).
  5. Ιππόνους ή Ιππόνοος λεγόταν και ο σύζυγος της Θράσσας και πατέρας της Πολυφόντης.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αντωνίνος Λιβεράλις, Μεταμορφώσεων Συναγωγή, 21.