Αυτή που σ' Όλα Απαντά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή που σ'Όλα Απαντά
ΣκηνοθεσίαΓουόλτερ Λανγκ
ΠαραγωγήΧένρι Έφρον
ΣενάριοΦίμπι Έφρον
Χένρι Έφρον
Γουίλιαμ Μέρτσαντ (Θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΚάθριν Χέπμπορν
Σπένσερ Τρέισι
Τζόαν Μπλοντέλ
Τζιγκ Γιανγκ
Ντίνα Μέριλ
ΜουσικήΣίριλ Τζ. Μόκριτζ
ΦωτογραφίαΛέον Σαμρόι
ΜοντάζΡόμπερτ Λ. Σίμπσον
ΕνδυματολόγοςCharles LeMaire
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 1/5/1957
Κυκλοφορία1957
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Αυτή που σ'Όλα Απαντά (Πρωτότυπος τίτλος Desk Set, γνωστό και ως His Other Woman) είναι ρομαντική κωμωδία παραγωγής 1957 σε σκηνοθεσία Γουόλτερ Λανγκ και αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Γουίλιαμ Μέρτσαντ. Πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας, που έχει ως θέμα την αιώνια διαμάχη μεταξύ των δυο φύλων, είναι ο Σπένσερ Τρέισι και η Κάθριν Χέπμπορν στην έβδομη κατά σειρά συνεργασία τους. Το ζευγάρι πλαισιώνεται από τους Τζιγκ Γιανκ, Τζόαν Μπλοντέλ και Ντίνα Μέριλ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μυστηριώδης άνδρας ο οποίος επισκέπτεται συχνά τα γραφεία έρευνας ενός μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού δεν είναι άλλος από τον μηχανικό Ρίτσαρντ Σάμνερ (Σπένσερ Τρέισι). Η παρουσία του Σάμνερ στα γραφεία έρευνας επί καθημερινής βάσης προκαλεί αναστάτωση στις υπαλλήλους, καθώς δεν αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί. Η διευθύντρια του γραφείου Μπάνι Γουότσον (Κάθριν Χέπμπορν) μαθαίνει ότι ο Σάμνερ πρόκειται να εγκαταστήσει ένα νέο μηχάνημα στο γραφείο έρευνας, το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει τους υπαλλήλους. Η Μπάνι κυριεύεται από φόβο, τόσο για τη δουλειά της, όσο και για εκείνη των συναδέλφων της. Γρήγορα οι δυο δυνατές αυτές προσωπικότητες έρχονται σε σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα ερωτεύονται.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά ταινία με πρωταγωνιστικό δίδυμο την Κάθριν Χέπμπορν και τον Σπένσερ Τρέισι. Είχαν προηγηθεί οι ταινίες: Η Γυναίκα της Χρονιάς (Woman Of The Year, 1942), Ο Φύλακας της Φλόγας (The Keeper Of The Flame, 1942), Χωρίς Αγάπη (Without Love, 1945), Θάλασσα από Γρασίδι/Παραστρατημένη Μητέρα (The Sea Of Grass, 1947), Μετανοώ (State Of Union, 1948), Από το Πλευρό του Αδάμ (Adam's Rib, 1949) και Πατ και Μάικ (Pat & Mike, 1952), ενώ έμελε να ακολουθήσει το Μάντεψε Ποιος Θα 'Ρθει το Βράδυ (Guess Who's Coming to Dinner, 1967), λίγο πριν το θάνατο του Τρέισι. Πρόκειται επίσης για την πρώτη ταινία του ζευγαριού σε τέχνικόλορ. Οι σεναριογράφοι της ταινίας Χένρι και Φίμπι Έφρον ήταν γονείς της σκηνοθέτιδος και σεναριογράφου Νόρα Έφρον.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θεατρικό έργο του Γουίλιαμ Μάρτσαντ, στο οποίο βασίζεται η ταινία, προβλήθηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1955 με πρωταγωνιστές τους Σίρλεϊ Μπουθ και Μπάιρον Σάντερς. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην μεγάλη οθόνη προοριζόταν για τη Μπουθ, αλλά οι παραγωγοί της ταινίας θεώρησαν την Κάθριν Χέπμπορν εμπορικότερο όνομα και κατά συνέπεια ο ρόλος κατέληξε σε εκείνην.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία, μετά την προβολή της, έλαβε ανάμικτες κριτικές με τον Μπόσλεϊ Κράουδερ των New York Times να σχολιάζει το γεγονός ότι η Χέπμπορν δεν πείθει ως ο τύπος της γυναίκας που θα μπορούσε να φοβάται μια μηχανή[1]. Εκτός αυτού οι εισπράξεις της ήταν χαμηλές σε σχέση με τον προϋπολογισμό της[2][3].

Με τα χρόνια οι κριτικοί άρχισαν να βλέπουν την ταινία με άλλο μάτι, επαινώντας την οξύτητα του σεναρίου και τις έξυπνες ατάκες των πρωταγωνιστών. Η ταινία φέρει βαθμολογία 100% στην ιστοσελίδα των κριτικών Rotten Tomatoes[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bosley Crowther (May 16, 1957). «Desk Set (1957)». The New York Times. http://movies.nytimes.com/movie/review?res=9D03E3D91631E63ABC4E52DFB366838C649EDE. 
  2. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1
  3. "Top Grosses of 1957", Variety, 8 January 1958: 30
  4. «Desk Set». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]