Μπούφος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Αναιρέθηκε Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Χειροκίνητη αναστροφή Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
|λεζάντα εικόνας = Ινδικός μπούφος}}
|λεζάντα εικόνας = Ινδικός μπούφος}}


'''Μπούφα''' είναι η κοινή ονομασία του γένους Bubo και με την ευρύτερη έννοια του γένους [[Άσιος (γένος)|Asio]], Γλαυκόμορφων πτηνών της οικογένειας Stringidae. Ο [[Ευρασιατικός μπούφος]] (είδος B. bubo, αγγλ. eagle owl, γαλλ. grand duc) χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος (μήκος 66-71 εκατοστόμετρα), από 2 θυσάνους φτερών στα αυτιά και από μεγάλα πορτοκαλί μάτια. Το φτέρωμά του είναι ξανθοκάστανο ως κιτρινόμαυρο, με καφέ κηλίδες, πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος. Ζει μοναχικός και φωλιάζει σε σχισμές βράχων, κουφάλες δέντρων, θάμνους και εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπαχτικών. Πολλές φορές μπούφος παρουσιάζεται ο Σπυρος ο Παντζας. Το λυκόφως κουρνιάζει όρθιος σε ένα κλαδί και ανιχνεύει το έδαφος για την λεία του, που αποτελείται κυρίως από [[Τρωκτικά]], [[Λαγός|λαγούς]], [[Κουνέλι|κουνέλια]] και πουλιά. Απαντάται στην [[Ευρώπη]], [[Ασία]] και [[Βόρεια Αφρική]] αλλά μόνο περιπλανώμενος στην ΒΔ. Ευρώπη. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην [[Γαλλία]]. Συγγενικός είναι ο αμερικάνικος [[Μπούφος της Βιρτζίνια]] (B. virginianus), διαδεδομένο από την [[Αρκτική]] ως τον [[Πορθμός του Μαγγελάνου|Πορθμό του Μαγγελάνου]]. Είναι ισχυρό αρπακτικό, με καφέ κηλίδες (μήκος πάνω από 60 εκατοστόμετρα) και με άνοιγμα φτερών που φτάνει συχνά τα δύο μέτρα στο θηλυκό. Παρότι η συνήθως λεία του είναι τρωκτικά και μικρά πουλιά, μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα θηράματα (όπως [[Χήνα|χήνες]]). Προσαρμοσμένο στην έρημο και στο δάσος, μεταναστεύει κατά την εποχή της έλλειψης τροφής.
'''Μπούφα''' είναι η κοινή ονομασία του γένους Bubo και με την ευρύτερη έννοια του γένους [[Άσιος (γένος)|Asio]], Γλαυκόμορφων πτηνών της οικογένειας Stringidae. Ο [[Ευρασιατικός μπούφος]] (είδος B. bubo, αγγλ. eagle owl, γαλλ. grand duc) χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος (μήκος 66-71 εκατοστόμετρα), από 2 θυσάνους φτερών στα αυτιά και από μεγάλα πορτοκαλί μάτια. Το φτέρωμά του είναι ξανθοκάστανο ως κιτρινόμαυρο, με καφέ κηλίδες, πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος. Ζει μοναχικός και φωλιάζει σε σχισμές βράχων, κουφάλες δέντρων, θάμνους και εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπαχτικών. Το λυκόφως κουρνιάζει όρθιος σε ένα κλαδί και ανιχνεύει το έδαφος για την λεία του, που αποτελείται κυρίως από [[Τρωκτικά]], [[Λαγός|λαγούς]], [[Κουνέλι|κουνέλια]] και πουλιά. Απαντάται στην [[Ευρώπη]], [[Ασία]] και [[Βόρεια Αφρική]] αλλά μόνο περιπλανώμενος στην ΒΔ. Ευρώπη. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην [[Γαλλία]]. Συγγενικός είναι ο αμερικάνικος [[Μπούφος της Βιρτζίνια]] (B. virginianus), διαδεδομένο από την [[Αρκτική]] ως τον [[Πορθμός του Μαγγελάνου|Πορθμό του Μαγγελάνου]]. Είναι ισχυρό αρπακτικό, με καφέ κηλίδες (μήκος πάνω από 60 εκατοστόμετρα) και με άνοιγμα φτερών που φτάνει συχνά τα δύο μέτρα στο θηλυκό. Παρότι η συνήθως λεία του είναι τρωκτικά και μικρά πουλιά, μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα θηράματα (όπως [[Χήνα|χήνες]]). Προσαρμοσμένο στην έρημο και στο δάσος, μεταναστεύει κατά την εποχή της έλλειψης τροφής.


== Είδη ==
== Είδη ==

Έκδοση από την 13:24, 23 Ιουνίου 2022

Μπούφος

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Αves)
Τάξη: Γλαυκόμορφα (Strigiformes)
Οικογένεια: Γλαυκίδες (Strigidae)
Γένος: Βύας (Bubo)

Μπούφα είναι η κοινή ονομασία του γένους Bubo και με την ευρύτερη έννοια του γένους Asio, Γλαυκόμορφων πτηνών της οικογένειας Stringidae. Ο Ευρασιατικός μπούφος (είδος B. bubo, αγγλ. eagle owl, γαλλ. grand duc) χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος (μήκος 66-71 εκατοστόμετρα), από 2 θυσάνους φτερών στα αυτιά και από μεγάλα πορτοκαλί μάτια. Το φτέρωμά του είναι ξανθοκάστανο ως κιτρινόμαυρο, με καφέ κηλίδες, πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος. Ζει μοναχικός και φωλιάζει σε σχισμές βράχων, κουφάλες δέντρων, θάμνους και εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπαχτικών. Το λυκόφως κουρνιάζει όρθιος σε ένα κλαδί και ανιχνεύει το έδαφος για την λεία του, που αποτελείται κυρίως από Τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια και πουλιά. Απαντάται στην Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αφρική αλλά μόνο περιπλανώμενος στην ΒΔ. Ευρώπη. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Γαλλία. Συγγενικός είναι ο αμερικάνικος Μπούφος της Βιρτζίνια (B. virginianus), διαδεδομένο από την Αρκτική ως τον Πορθμό του Μαγγελάνου. Είναι ισχυρό αρπακτικό, με καφέ κηλίδες (μήκος πάνω από 60 εκατοστόμετρα) και με άνοιγμα φτερών που φτάνει συχνά τα δύο μέτρα στο θηλυκό. Παρότι η συνήθως λεία του είναι τρωκτικά και μικρά πουλιά, μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα θηράματα (όπως χήνες). Προσαρμοσμένο στην έρημο και στο δάσος, μεταναστεύει κατά την εποχή της έλλειψης τροφής.

Είδη

Παρακάτω τα είδη μπούφων:

Μπούφοι θεωρούνται και τα παρακάτω είδη (γνωστά ως ψαρόμπουφοι):

Σχέση με τον άνθρωπο

Επιθέσεις

Οι μπούφοι θεωρούνται σχετικά επιθετικά πουλιά που υπερασπίζονται σθεναρά τη φωλιά τους με νύχια και με ράμφος. Όταν απειλούνται,ανοίγουν τα φτερά τους, έτσι ώστε να δείχνουν μεγαλύτεροι. Επιπλέον ο Ευρασιατικός μπούφος, μετά την εφαρμογή της παραπάνω τακτικής, αν δεν φύγει ο εχθρός, βρυχάται βροντερά και επιτίθεται. Τον Μάρτιο του 2015 στην πόλη Πουρμερέντ της Ολλανδίας ένας Ευρασιατικός μπούφος έκανε επίθεση σε τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίζοντάς τα στο κεφάλι.

Παραπομπές


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Horned owl της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).