Βλαδίμηρος της Βουλγαρίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ σήμανση για έλλειψη πηγών
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
{{Reflist}}
{{Reflist}}


{{Μονάρχες της Βουλγαρίας}}
{{Μονάρχες της Βουλγαρίας}}
{{Authority control}}


[[Κατηγορία:Τσάροι της Βουλγαρίας]]
[[Κατηγορία:Τσάροι της Βουλγαρίας]]

Έκδοση από την 19:00, 26 Απριλίου 2022

Βλαδίμηρος της Βουλγαρίας
Ενθρόνιση του Συμεών και τιμωρία του Βλαντίμιρ στην Εικόνα του Αγίου Δημητρίου στο Τέσοβο
Κυβερνήτης της Βουλγαρίας
Περίοδος889 - 893
ΠροκάτοχοςΒόρις Α΄
ΔιάδοχοςΣυμεών Α΄
ΟίκοςΔυναστεία του Κρούμου
ΠατέραςΒόρις Α΄
ΜητέραΜαρία
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βλαντίμιρ-Ρασάτε (βουλγαρικά: Владимир Расате) ήταν ο κυβερνήτης της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας από το 889 έως το 893.

Βιογραφία

Το 853 ή το 854, ο Βουλγαρικός Στρατός ηγούμενος από τον Βλαντιμίρ, γιο του Βόρις Α΄ Βουλγαρίας εισέβαλε στη Σερβία, σε μια προσπάθεια να εκδικηθεί την ήττα του Πρεσιάν το 839-842 εναντίον του Βλαστίμιρ. Ο σερβικός Στρατός οδηγήθηκε από τον Μουτίμιρ και τα αδέρφια του, οι οποίο νίκησαν τους Βουλγάρους συλλαμβάνοντας τον Βλαντίμιρ και 12 βογιάρους.[1] Ο Βόρις Α΄ και ο Μουτίμιρ συμφώνησαν σε ειρήνη (και ίσως μια συμμαχία), και ο Μουτίμιρ έστειλε τους γιους του Πρίμπισλαβ και Στέφαν στα σύνορα για να συνοδεύσουν τους κρατουμένους όπου αντάλλαξαν αντικείμενα ως ένα σημάδι της ειρήνης. Ο Βόρις τους έδωσε "πλούσια δώρα", ενώ του έδωσε "δύο σκλάβους, δύο γεράκια, δύο σκυλιά, και 80 γούνες".

Έγινε κυβερνήτης (κνιάζ) της Βουλγαρίας, όταν ο πατέρας του Βόρις-Μιχαήλ (ο Βόρις υιοθέτησε το όνομα Μιχαήλ-Μιχαήλ μετά το βάπτισμά του) αποφάσισε να αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι μετά από μια βασιλεία  36 ετών. Διατηρημένες σφραγίδες με την επιγραφή "Μιχαήλ ο Μοναχός, άρχων των Βουλγάρων" υποδηλώνουν, ωστόσο ότι ο Βόρις ποτέ δεν παραιτήθηκε πλήρως από την εξουσία του.

Ο Βλαντίμιρ-Ρασάτε ήταν ο παλαιότερος γιος του Βόρις-Μιχαήλ και ενδεχομένως ο μοναδικός από αυτούς που είχαν γεννηθεί πριν την υιοθέτηση του Χριστιανισμού από τον Βόρις.[2] Σύμφωνα με τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄ Πορφυρογέννητο, ο Βλαντιμίρ είχε λάβει μέρος σε βουλγαρική εισβολή σε σερβικά εδάφη, που προηγήθηκε της Βαπτίσεως της Βουλγαρίας. Τα λίγα που γνωρίζουμε για την βασιλεία του περιλαμβάνουν μια στρατιωτική συμμαχία που σήνυψε το 892 με τον Ανατολικό Φραγκικό (Γερμανό) Βασιλιά Αρνούλφος της Καρινθίας εναντίον της Μεγάλης Μοραβίας, το οποίο, έχοντας κατά νου τα συμφέροντα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, απευθύνθηκε έμμεσα κατά της Κωνσταντινούπολης. Αυτή ήταν μια σοβαρή εκτροπή από την φιλοβυζαντινή πολιτική του πατέρα του.

Ο Βλαντίμιρ είναι κυρίως γνωστός για την προσπάθειά του να εξαλείψει τον Χριστιανισμό στη Βουλγαρία και την επανίδρυση του Παγανισμού. Το γεγονός αυτό είναι γραμμένο από τον Κωνσταντίνο του Πρέσλαβ στο Διδακτικό Ευαγγέλιο. Ο Βλαντίμιρ άρχισε τη διαδικασία καταστροφής των Χριστιανικών ναών και της δίωξης των κληρικών, επειδή τους θεωρούσε ως όργανα του Βυζαντίου και των προσπάθειών του για να επηρεάσει το βουλγαρικό βασίλειο. Ωστόσο, ο πληθυσμός και η αριστοκρατία δεν υποστήριζαν τις δράσεις του Βλαντίμιρ-Ρασάτε, και υποστηριζόταν μόνω από μερικούς Βογιάρους. Ως εκ τούτου το 893 ο Βόριας Α΄ έφυγε από το μοναστήρι και το άφησε ακατοίκητο και εκδίωξε τον γιο του. Τύφλωσε τον Βλαντιμίρ και τον έβαλε σε ένα μπουντρούμι, όπου τα ίχνη του εξαφανίζονται.

Μετά την αντιμετώπιση της εξέγερσης του Βλαντιμίρ κατά του Χριστιανισμού, ο Βόρις τοποθέτησε τον τρίτο γιο του Συμεών στο βουλγαρικό θρόνο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του Πρέσλαβ, το οποίο ήταν μια άμεση συνέπεια της αρρωστημένης προσπάθειας του Βλαντίμιρ-Ρασάτε για την αποκατάσταση του παγανισμού.[3]

Παραπομπές

  1. The early medieval Balkans, p. 141
  2. Yordan Andreev - "Bulgarian khans and tsars VII-XIV century. Historical chronological reference book", State Publishing House "Dr. Petar Beron", Sofia, 1988, p. 60.
  3. Vasil Zlatarski - ″History of the Bulgarian state in the Middle Ages"- Volume I, Part 2-Tsar Simeon and his first war with Byzantium, II ed., publishing house ″Science and Art″, Sofia, 1971