Γουλιέλμος Β΄ των Κάτω Χωρών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
}}
}}


Ο '''Γουλιέλμος Β΄''' (''Willem Frederik George Lodewijk'', [[6 Δεκεμβρίου]] [[1792]] – [[17 Μαρτίου]] [[1849]]) ήταν βασιλιάς της Ολλανδίας (1840-1849) και το ίδιο διάστημα μεγάλος δούκας του Λουξεμβούργου και δούκας του Λίμπουργκ, από τον [[Οίκος του Νασσάου|Οίκο του Νασσάου]]. Ήταν υιός του [[Γουλιέλμος Α΄ των Κάτω Χωρών|Γουλιέλμου Α΄]] και της [[Βιλελμίνη της Πρωσίας, βασίλισσα των Κάτω Χωρών|Βιλελμίνης των Χοεντσόλερν]], κόρης του [[Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ της Πρωσίας|Φρειδερίκου-Γουλιέλμου Β']] βασιλιά της Πρωσσίας.
Ο '''Γουλιέλμος Β΄''' (''Willem Frederik George Lodewijk'', [[6 Δεκεμβρίου]] [[1792]] – [[17 Μαρτίου]] [[1849]]) ήταν βασιλιάς της Ολλανδίας (1840-1849) και το ίδιο διάστημα μεγάλος δούκας του [[Λουξεμβούργο|Λουξεμβούργου]] και δούκας του Λίμπουργκ, από τον [[Οίκος του Νασσάου|Οίκο του Νασσάου]]. Ήταν υιός του [[Γουλιέλμος Α΄ των Κάτω Χωρών|Γουλιέλμου Α΄]] και της [[Βιλελμίνη της Πρωσίας, βασίλισσα των Κάτω Χωρών|Βιλελμίνης των Χοεντσόλλερν]], κόρης του [[Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ της Πρωσίας|Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β΄ της Πρωσίας]].


Όταν ο πατέρας του από πρίγκιπας της Οράγγης ανακηρύχθηκε το 1815 βασιλιάς της Ολλανδίας, ο Γουλιέλμος Β' ως διάδοχος έγινε πρίγκιπας της Οράγγης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του η Ολλανδία απέκτησε Σύνταγμα. Νυμφεύτηκε την Άννα των Χόλσταϊν-Γκόττορπ, κόρη του [[Παύλος Α΄ της Ρωσίας|Παύλου]] αυτοκράτορα της Ρωσίας. Τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος υιός του [[Γουλιέλμος Γ΄ των Κάτω Χωρών|Γουλιέλμος Γ']].
Όταν ο πατέρας του από πρίγκιπας της Οράγγης ανακηρύχθηκε το 1815 βασιλιάς της [[Ολλανδία|Ολλανδίας]], ο Γουλιέλμος Β΄ ως διάδοχος έγινε πρίγκιπας της Οράγγης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του η Ολλανδία απέκτησε σύνταγμα. Νυμφεύτηκε την [[Άννα Πάβλοβνα της Ρωσίας|Άννα]], κόρη του [[Παύλος Α΄ της Ρωσίας|Παύλου της Ρωσίας]]. Τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος υιός του [[Γουλιέλμος Γ΄ των Κάτω Χωρών|Γουλιέλμος Γ΄]].


==Η ζωή του==
==Η ζωή του==
Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1792 και ονομάσθηκε Γουλιέλμος-Φρειδερίκος-Γεώργιος-Λουδοβίκος. Όταν ήταν μικρός η παράταξη των ''Οραγγιστών'' υπερασπιζόταν το βασιλιά, ενώ η παράταξη των ''Πατριωτών'' τις ιδέες του [[Διαφωτισμός|Διαφωτισμού]]. Ήταν δύο ετών όταν Γαλλικά στρατεύματα εισέβαλλαν στη χώρα υποστηρίζοντας τους ''Πατριώτες''. Η συμμαχία με τη Βρετανία και το Ανόβερο δεν μπόρεσε να τα αναχαιτίσει και η οικογένειά του κατέφυγε στην Αγγλία. Αργότερα πέρασε τα νεανικά του χρόνια στην Αυλή του Βερολίνου και υπηρέτησε στον Πρωσικό στρατό ακολουθώντας τη στρατιωτική εκπαίδευση· έπειτα σπούδασε στο [[Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]].
Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1792 και ονομάσθηκε ''Γουλιέλμος Φρειδερίκος Γεώργιος Λουδοβίκος''. Όταν ήταν μικρός η παράταξη των ''Οραγγιστών'' υπερασπιζόταν το βασιλιά, ενώ η παράταξη των ''Πατριωτών'' τις ιδέες του [[Διαφωτισμός|Διαφωτισμού]]. Ήταν δύο ετών όταν Γαλλικά στρατεύματα εισέβαλλαν στη χώρα υποστηρίζοντας τους ''Πατριώτες''. Η συμμαχία με τη Βρετανία και το Ανόβερο δεν μπόρεσε να τα αναχαιτίσει και η οικογένειά του κατέφυγε στην Αγγλία. Αργότερα πέρασε τα νεανικά του χρόνια στην Αυλή του [[Βερολίνο|Βερολίνου]] και υπηρέτησε στον Πρωσικό στρατό ακολουθώντας τη στρατιωτική εκπαίδευση· έπειτα σπούδασε στο [[Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]].


Είχε μια εκπληκτική στρατιωτική σταδιοδρομία κοντά στον [[Άρθουρ Γουέλσλεϋ, δούκας του Ουέλλινγκτον|Άρθουρ Γουέλσλεϋ]] (μετέπειτα δούκα του Ουέλλινγκτον): εισήλθε στο Βρετανικό στρατό ως βοηθός «στρατοπέδου» του δούκα του Γουέλιγκτον και έλαβε μέρος σε αρκετές εκστρατείες του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου. Από αντισυνταγματάρχης προήχθη το 1811 σε συνταγματάρχη, έγινε βοηθός «στρατοπέδου» του διαδόχου Γεωργίου (Δ΄) και το 1813 υποστράτηγος. Επέστρεψε στην Ολλανδία το 1813 όταν ο πατέρας του ανακηρύχθηκε ''βασιλικός πρίγκιψ'' και ανέλαβε την αρχηγία του εκεί Βρετανικού στρατού.
Είχε μια εκπληκτική στρατιωτική σταδιοδρομία κοντά στον [[Άρθουρ Γουέλσλι, δούκας του Ουέλλινγκτον|Άρθουρ Γουέλσλεϋ]] (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον): εισήλθε στο Βρετανικό στρατό ως βοηθός «στρατοπέδου» του δούκα του Ουέλλινγκτον και έλαβε μέρος σε αρκετές εκστρατείες του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου. Από αντισυνταγματάρχης προήχθη το 1811 σε συνταγματάρχη, έγινε βοηθός «στρατοπέδου» του [[Γεώργιος Δ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου|Γεωργίου, Πρίγκηπα της Ουαλίας]], και το 1813 υποστράτηγος. Επέστρεψε στην Ολλανδία το 1813 όταν ο πατέρας του ανακηρύχθηκε ''βασιλικός πρίγκηψ'' και ανέλαβε την αρχηγία του εκεί Βρετανικού στρατού.


Έγινε αντιστράτηγος και το 1814 στρατηγός. Ανέλαβε την ηγεσία του Συμμαχικού στρατού των Κάτω Χωρών, όταν όμως το 1815 ο [[Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας|Ναπολέων Α']] δραπέτευσε από την Έλβα, παρέδωσε την ηγεσία με την άφιξη του δούκα του Γουέλιγκτον. Πολέμησε με το 1ο Σώμα στη μάχη στη Διασταύρωση (Quatre Bras) κοντά στη Γκενάπ και δύο ημέρες μετά στη μάχη του Βατερλώ (Waterloo) στις 18 Ιουνίου 1815, όπου και τραυματίσθηκε. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο λαός της Ολλανδίας του πρόσφερε το ανάκτορο Σουσντέικ (Soestdijk).
Έγινε αντιστράτηγος και το 1814 στρατηγός. Ανέλαβε την ηγεσία του Συμμαχικού στρατού των Κάτω Χωρών, όταν όμως το 1815 ο [[Ναπολέων Α΄]] δραπέτευσε από την [[Έλβα (νήσος)|Έλβα]], παρέδωσε την ηγεσία με την άφιξη του δούκα του Γουέλιγκτον. Πολέμησε με το 1ο Σώμα στη μάχη στη Διασταύρωση (Quatre Bras) κοντά στη Γκενάπ και δύο ημέρες μετά στη [[μάχη του Βατερλώ]] στις 18 Ιουνίου 1815, όπου και τραυματίσθηκε. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο λαός της Ολλανδίας του πρόσφερε το ανάκτορο Σουσντέικ (Soestdijk).


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==
Νυμφεύτηκε την [[Άννα Παύλοβνα της Ρωσίας|Άννα των Σ.Χ.Γκόττορπ]], κόρη του [[Παύλος Α΄ της Ρωσίας|Παύλου]] Αυτοκράτορα της Ρωσίας. Είχε τέκνα:
Νυμφεύτηκε την [[Άννα Πάβλοβνα της Ρωσίας|Άννα]], κόρη του [[Παύλος Α΄ της Ρωσίας|Παύλου της Ρωσίας]]. Είχε τέκνα:
* [[Γουλιέλμος Γ΄ των Κάτω Χωρών|Γουλιέλμος Γ']] 1817-1890, βασιλιάς των Κάτω Χωρών.
* [[Γουλιέλμος Γ΄ των Κάτω Χωρών|Γουλιέλμος Γ΄]] 1817-1890, Βασιλιάς των Κάτω Χωρών.
* [[Αλέξανδρος πρίγκιπας των Κάτω Χωρών|Αλέξανδρος]] 1818-1848, πρίγκιπας των Κάτω Χωρών.
* [[Αλέξανδρος πρίγκιπας των Κάτω Χωρών|Αλέξανδρος]] 1818-1848, Πρίγκιπας των Κάτω Χωρών.
* [[Ερρίκος πρίγκιπας των Κάτω Χωρών|Ερρίκος]] 1820-1879, κυβερνήτης του Λουξεμβούργου.
* [[Ερρίκος πρίγκιπας των Κάτω Χωρών|Ερρίκος]] 1820-1879, κυβερνήτης του Λουξεμβούργου.
* Ερνέστος Καζιμίρ 1822.
* [[Σοφία των Κάτω Χωρών|Σοφία]] 1824-1897, παντρεύτηκε τον [[Κάρολος Αλέξανδρος της Σαξονίας-Βαϊμάρης-Άιζεναχ|Κάρολο-Αλέξανδρο των Βέττιν]] μεγάλο δούκα της Σαξονίας-Βαϊμάρης-Άιζεναχ.
* [[Σοφία των Κάτω Χωρών|Σοφία]] 1824-1897, παντρεύτηκε τον [[Κάρολος Αλέξανδρος της Σαξονίας-Βαϊμάρης-Άιζεναχ|Κάρολο Αλέξανδρο της Σαξονίας-Βαϊμάρης-Άιζεναχ]].
* Ερνέστος-Καζιμίρ 1822, απεβ. νήπιο.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 20:16, 27 Μαρτίου 2022

Γουλιέλμος Β΄
Βασιλιάς της Ολλανδίας
Περίοδος1840 - 1849
ΠροκάτοχοςΓουλιέλμος Α'
ΔιάδοχοςΓουλιέλμος Γ'
Μέγας δούκας του Λουξεμβούργου
Περίοδος1840 - 1849
ΠροκάτοχοςΓουλιέλμος Α'
ΔιάδοχοςΑδόλφος
Γέννηση6 Δεκεμβρίου 1792
ανάκτορο Νοορτεΐντε, Χάγη
Θάνατος17 Μαρτίου 1849 (ετών 56)
Τίλμπουργκ, Ολλανδία
ΣύζυγοςΆννα Παύλοβνα της Ρωσίας
ΕπίγονοιΓουλιέλμος Γ΄ των Κάτω Χωρών
Αλέξανδρος
Ερρίκος
Σοφία
ΟίκοςΟίκος του Νασσάου
ΠατέραςΓουλιέλμος Α΄ των Κάτω Χωρών
ΜητέραΒιλελμίνη της Πρωσίας
ΘρησκείαΟλλανδική Εκκλησία Μεταρρύθμισης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος Β΄ (Willem Frederik George Lodewijk, 6 Δεκεμβρίου 179217 Μαρτίου 1849) ήταν βασιλιάς της Ολλανδίας (1840-1849) και το ίδιο διάστημα μεγάλος δούκας του Λουξεμβούργου και δούκας του Λίμπουργκ, από τον Οίκο του Νασσάου. Ήταν υιός του Γουλιέλμου Α΄ και της Βιλελμίνης των Χοεντσόλλερν, κόρης του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β΄ της Πρωσίας.

Όταν ο πατέρας του από πρίγκιπας της Οράγγης ανακηρύχθηκε το 1815 βασιλιάς της Ολλανδίας, ο Γουλιέλμος Β΄ ως διάδοχος έγινε πρίγκιπας της Οράγγης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του η Ολλανδία απέκτησε σύνταγμα. Νυμφεύτηκε την Άννα, κόρη του Παύλου της Ρωσίας. Τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος υιός του Γουλιέλμος Γ΄.

Η ζωή του

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1792 και ονομάσθηκε Γουλιέλμος Φρειδερίκος Γεώργιος Λουδοβίκος. Όταν ήταν μικρός η παράταξη των Οραγγιστών υπερασπιζόταν το βασιλιά, ενώ η παράταξη των Πατριωτών τις ιδέες του Διαφωτισμού. Ήταν δύο ετών όταν Γαλλικά στρατεύματα εισέβαλλαν στη χώρα υποστηρίζοντας τους Πατριώτες. Η συμμαχία με τη Βρετανία και το Ανόβερο δεν μπόρεσε να τα αναχαιτίσει και η οικογένειά του κατέφυγε στην Αγγλία. Αργότερα πέρασε τα νεανικά του χρόνια στην Αυλή του Βερολίνου και υπηρέτησε στον Πρωσικό στρατό ακολουθώντας τη στρατιωτική εκπαίδευση· έπειτα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Είχε μια εκπληκτική στρατιωτική σταδιοδρομία κοντά στον Άρθουρ Γουέλσλεϋ (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον): εισήλθε στο Βρετανικό στρατό ως βοηθός «στρατοπέδου» του δούκα του Ουέλλινγκτον και έλαβε μέρος σε αρκετές εκστρατείες του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου. Από αντισυνταγματάρχης προήχθη το 1811 σε συνταγματάρχη, έγινε βοηθός «στρατοπέδου» του Γεωργίου, Πρίγκηπα της Ουαλίας, και το 1813 υποστράτηγος. Επέστρεψε στην Ολλανδία το 1813 όταν ο πατέρας του ανακηρύχθηκε βασιλικός πρίγκηψ και ανέλαβε την αρχηγία του εκεί Βρετανικού στρατού.

Έγινε αντιστράτηγος και το 1814 στρατηγός. Ανέλαβε την ηγεσία του Συμμαχικού στρατού των Κάτω Χωρών, όταν όμως το 1815 ο Ναπολέων Α΄ δραπέτευσε από την Έλβα, παρέδωσε την ηγεσία με την άφιξη του δούκα του Γουέλιγκτον. Πολέμησε με το 1ο Σώμα στη μάχη στη Διασταύρωση (Quatre Bras) κοντά στη Γκενάπ και δύο ημέρες μετά στη μάχη του Βατερλώ στις 18 Ιουνίου 1815, όπου και τραυματίσθηκε. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο λαός της Ολλανδίας του πρόσφερε το ανάκτορο Σουσντέικ (Soestdijk).

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε την Άννα, κόρη του Παύλου της Ρωσίας. Είχε τέκνα:

Πηγές

  • Andrew Bamford (2014). "The British Army in the Low Countries, 1813-1814" (PDF). The Napoleon Series. Retrieved 16 August 2015.
  • The London Gazette: no. 16915. p. 1393. June 1811 - August 1814
  • Hofschröer, Peter, 1815, The Waterloo Campaign, The German Victory p137, p200.
  • Willem II, Koning (1792-1849)". Het Koninklijk Huis (in Dutch). Retrieved 15 December 2014.
  • Geschiedenis van het Paleis Soestdijk". Paleis Soestdijk (in Dutch). Retrieved 16 June 2015.
  • Hermans, Dorine and Hooghiemstra, Daniela: Voor de troon wordt men niet ongestrafd geboren, ooggetuigen van de koningen van Nederland 1830–1890, ISBN 978-90-351-3114-9, 2007.