Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λεωνίδας Κουρής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
-απόψεις γνώμες κλπ
(Νέα σελίδα: Ο Λεωνίδας Ν. Κουρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και από το 1979 ζει στο Πικέρμι. Τελείωσε τη Βαρβάκε...)
 
(-απόψεις γνώμες κλπ)
Το 1986 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων με Δήμαρχο τον Μιλτιάδη Έβερτ και το 1990 με Δήμαρχο τον Αντώνη Τρίτση. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 1987 έως το 1992, αρμόδιος για τεχνικές, διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.
 
Τον Απρίλιο του 1992 εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων. Για την προσφορά του στην πόλη ο διάδοχος του κ. Αβραμόπουλος του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης το 1995.
Τον Απρίλιο του 1992 εκλέγεται Δήμαρχος Αθηναίων. Κατά την διάρκεια της θητείας του υλοποίησε με αποτελεσματικότητα και απόλυτη διαφάνεια ένα ευρύ πρόγραμμα έργων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη διεύρυνση της τεχνικής υποδομής και της κοινωνικής μέριμνας, τη στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού και προάσπισε με δυναμικές παρεμβάσεις τα εθνικά μας δίκαια. Απο τα κεντρικά ζητήματα τα οποία προώθησε ήταν η δημιουργία του τραμ στην Αθήνα, στα πρότυπα που το είχε οραματιστεί ο Αντώνης Τρίτσης, δηλαδή ως ένα ευέλικτο μέσο σταθερής τροχιάς στο κέντρο της πρωτεύουσας με βασικό άξονα το ιστορικό κέντρο της πόλης. Θεωρείται απο πολλούς ένας εκ των πιο επιτυχημένων δημάρχων της πόλης και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δήλωση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη το 2001 πως "Η Αθήνα έχει να δει δήμαρχο απο την εποχη του Μπέη και του Κουρή". Ως εκ τούτου και η απόφαση του Μιλτιάδη Έβερτ να μην του δώσει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για τον δήμο της Αθήνας το 1994 συναντήθηκε με έκπληξη και απορία στους πολιτικούς κύκλους της χώρας, μιας και οι δύο τους ήταν επι μακρόν συνεργάτες τόσο στον δήμο της Αθήνας -όπου ο κ. Κουρής ήταν το δεξί χέρι του κ. Έβερτ- όσο και στα υπουργεία Βιομηχανιας και Ενεργείας αλλά και Οικονομικών όπου ο κ. Κουρής ήταν σύμβουλος του υπουργού κ. Έβερτ. Όμως ο διάδοχος του κ. Αβραμόπουλος αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πόλη του απένειμε το χρυσό μετάλειο της πόλης το 1995.
 
Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ αγωνίστηκε για την κατοχύρωση και διεύρυνση της διοικητικής αυτοτέλειας και της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων και Κοινοτήτων και πέτυχε την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1993-1994). Μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-1995).
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (1997-2000). Εκλέγεται Πρόεδρος της ΟΚΕ Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και ορίζεται ειδικός εισηγητής στον Προϋπολογισμό με αντικείμενο την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετείχε στις Μόνιμες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Μορφωτικών Υποθέσεων.
 
Μετά την αποτυχία του να επανεκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2000 η κοινή γνώμη νόμιζε πως δεν θα ξαναγυρνούσε στην δημόσια ζωή. Όμως μετά απο μια σκληρη παρασκηνιακή μαχη που διήρκησε σχεδον έναν χρόνο την άνοιξη του 2002 πήρε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Τότε θεωρήθηκε απο τον τύπο και αρκετούς συναδέλφους του αποτυχυμένη επιλογή και ιδιαίτερη πίεση ασκούνταν στον πρόεδρο της Νέασ Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή αλλά και στον τότε γενικό γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μειμαράκη πως οι ίδιοι θα υποστούν το πολιτικό κόστος της σίγουρης αποτυχίας της επιλογής τους. Έτσι ο Λεωνίδας Κουρής επέστρεψε στα κοινά διεκδικώντας μια θέση για την οποία είχε δείξει το ενδιαφέρον αποχορώντας απο το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μιας και η αιρετη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελούσε πνευματικό του παιδί και έργο το οποίο επέτυχε ως δήμαρχος Αθηναιων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.
 
Τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη Νομάρχης Ανατολικής Αττικής για την περίοδο 2002-2006 με ποσοστό 50.1% απο τον πρώτο γύρο σε μια εκλογική μαχη που για την πλειονότητα των ΜΜΕ φάνταζε χαμένη. Μετά απο μια δραστήρια πρώτη θητεία, στο δίαστημα της οποιας προώθησε την διοικητική αναδιοργάνωση της νομαρχίας και έδωσετο μάχες εναντίον των κατά καιρούς κυβερνήσεων για τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής αλλά και για τον θεσμό της Νομαρχιακης αυτοδιοίκησης έθεσε2006 ξανά τον ευατό του υποψήφιο για την θέση του Νομαρχη Ανατολικής Αττικής. Και με ξεκαθαρη λαική εντολή της τάξεως τουποσοστό 54.4% απο τον πρώτο γύρο επιβραβεύθηκε απο τους συμπολίτες του και πήρε κουράγιο αλλά και την έγκριση ταυτόχρονα να συνεχίσει το έργο του.
 
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, και μιας και ήταν ο μόνος Νομάρχης της Νέας Δημοκράτιας που εκλέχθηκε στο λεκανοπαίδιο, ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για την προεδρία της ΕΝΑΕ.[[Ένωση ΗΝομαρχιακών είδησηΑυτοδιοικήσεων τωνΕλλάδας|ΕΝΑΕ]], αρχαιρεσιώνόμως ήταναρνήθηκε ότινα δεν έθεσεθέσει υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Νομάρχης, που φερόταν ως ο νέος Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα, επειδή έκρινε ότι δεν συνέτρεξαν οι τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει. Ειδικότερα, είχε ζητήσει την αποτίμηση της παρουσίας όσων συμμετείχαν στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, την εκ των προτέρων οριοθέτηση των στόχων της νέας τετραετίας και τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Η απόφαση του Νομάρχη, ο οποίος πρεσβεύει την αρχή ότι τα συλλογικά όργανα πρέπει να λειτουργούν στη λογική της συναίνεσης, σχολιάστηκε με δηκτικό τρόπο από μερίδα του Τύπου. Απαντώντας στα δημοσιεύματα ο Λεωνίδας Κουρής τονίσε ότι εξ αρχής είχε γνωστοποιήσει στο Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στο ενιαίο παρασκήνιο για τις εκλογές της ΕΝΑΕ.
«Ως εκ τούτου δεν κατανοώ την εμμονή των υποβολέων στην διοχέτευση σεναρίων, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι αρχές που με καθοδηγούν στην μακρόχρονη πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση και στη δημόσια ζωή είναι αδιαπραγμάτευτες. Οι υποβολείς είναι ώρα να το αντιληφθούν και συνετιστούν» καταλήγε η ανακοίνωση του Νομάρχη.
 
Επίσης το όνομα του συνδέθηκε για το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για την υπερ-Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς στις εκλογές του 1998, του 2002 αλλα και του 2006, μιας και θεωρείται στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας ένας πολιτικός τεχνοκράτης, με καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα.
 
Είναι ευρύτερα γνωστός για το γέγονος ότι κραταάει χαμηλό προφίλ, είναι εργασιομανής και ότι δεν θέλει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ανήκει στην κατηγορία πολιτικών που θέλουν να διατηρούν μόνο τις απαραίτητες σχέσεις με τα ΜΜΕ, και προτιμά να ασχολείται με την δουλεία που του έχουν αναθλεσει οι συμπολίτες του απο το να αυτόπροβάλεται στα ΜΜΕ όπως άλλοι συνάδελφοι του. Επίσης ο Λεωνίδας Κουρής ήταν απο τους λίγους χαμένους βουλευτές στην κρίση του ΧΑΑ το 1999, και πιο συγκεκρίμενα δεν έχασε "παίζωντας" όπως οι πέρισσοτεροι χαμένοι, αλλά μην πουλώντας τις προσωπικές μετοχές του ενώ οι τιμές είχαν ανέβει στα ύψη.
 
Είναι παντρεμένος με την Αγγέλα Βασ. Ξηντάρα και έχει 3 παιδιά, την Ειριάννα, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Βασίλη, φοιτητή Πολιτικών Επιστημών και τον Νίκο, μαθητή Λυκείου
35.120

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης