Εορδαία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
2.478 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 8 μήνες
μεταφορά από το λήμμα Έορδα, συνεισφορά του 87.203.251.95
(μεταφορά από το λήμμα Έορδα, συνεισφορά του 87.203.251.95)
 
 
Η '''Εορδαία''' είναι περιοχή της [[Αρχαία Μακεδονία|Αρχαίας Μακεδονίας]]. Εντάσσεται ιστορικά στην [[Άνω Μακεδονία]] και αποτελούσε βασίλειο, το οποίο διοικούσε μια τοπική αριστοκρατία, όπως τα υπόλοιπα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, της [[Ορεστίδα]]ς και της [[Ελιμία]]ς.<ref>[http://books.google.com/books?id=qTRBAAAAMAAJ&q=eordaia+macedonian&dq=eordaia+macedonian&lr=&as_drrb_is=b&as_minm_is=0&as_miny_is=1980&as_maxm_is=0&as_maxy_is=&as_brr=0&hl=el&cd=1 Macedonian Institutions Under the Kings]</ref>
 
== Ετυμολογία ==
Η λέξη Εορδαία προέρχεται απ' την [[Πελασγοί|Πελασγική]] Εόρδα που ήταν ανώτατη θεά στην οποία ήταν αφιερωμένο το τοπωνύμιο κοντά στη [[Νάουσα]], Ορδαια. Άλλος τύπος της λέξης "Εόρδα" είναι το όνομα Άρδα. Η Εόρδα αντιστοιχεί προς το [[Σανσκριτικά|σανσκριτικό]] jorda, το Γερμανικό Erda, το [[Λατινικά|Λατινικό]] Terra, και σημαίνει ότι και η "Γαία" η Μητέρα Γη δηλαδή, απ' την οποία αργότερα σχηματίστηκε στην Ιωνική γλώσσα το όνομα Γα - Μάτερ, Δα - Μάτερ, Δήμητηρ, [[Δήμητρα (μυθολογία)|Δήμητρα]]. Η λέξη "Εόρδα" μετατράπηκε αργότερα στο υποκοριστικό 'Ερα και στην Ιωνική διάλεκτο έγινε [[Ήρα (μυθολογία)|Ήρα]] ή 'Ερα και από δω τοπωνύμια, όπως [[Εράτυρα]] ή [[Ερέτρια]]. Και ο καθηγητής Αγαπητός Τσομπανάκης παρατηρεί πως η λέξη Fορδαία είναι πρωτοελληνική. Το F και ως φθόγγος και ως γράμμα έχει πλέον εκπέσει.
 
Κατά τον Προμπονά:
 
ΕορδΙα=FορδΙα σήμαινε την πλούσια σε ρόδα γη. Δηλαδή ο τόπος ονομάστηκε έτσι από τα θαυμάσια ρόδα που ευδοκιμούσαν στην περιοχή. Προς επιβεβαίωση της ερμηνείας αυτής, αναφέρει και το χωρίο του [[Ηρόδοτος|Ηροδότου]] (VI 11138).
 
 
''Όι δε ([[Φρύγες]]) αποικόμενοι εις άλλην γην της Μακεδονίας, οίκησαν πέλας των κήπων των λεγόμενων είναι Μέδεω του Γορδιέω, εν τοίσι φύεται αυτόματα ρόδα, εν έκαστον έχον εξήκοντα φύλλα οσμή τε υπερφέροντα των άλλων. Και ο Σιληνός τοίσιν κήποισι ήλω ως λέγεται υπό Μακεδόνων, Υπέρ δε των κήπων όρος κείται Βέρμιον σύνομα.(''14)
 
== Γεωγραφία ==
84.800

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης