Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Παρακαλώ όχι παρόμοιες αλλαγές ΧΩΡΙΣ τεκμηρίωση
Ετικέτα: Αναίρεση
Righter16 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ενημέρωση της αριθμητικής μεταβολης των χωρών-μελών.
Γραμμή 12: Γραμμή 12:


==Μέλη==
==Μέλη==
Σήμερα στον ΔΟΜ συμμετέχουν 125 Χώρες μέλη.
Σήμερα στον ΔΟΜ συμμετέχουν 174 Χώρες μέλη.


==Επίσημη γλώσσα==
==Επίσημη γλώσσα==

Έκδοση από την 14:34, 24 Ιανουαρίου 2022

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης
Ίδρυση1951
ΈδραΓενεύη, Ελβετία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ, διεθνώς ΙΟΜ) αποτελεί ένα διακυβερνητικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1951 προκειμένου να ρυθμιστεί σε επίπεδο διεθνούς αγοράς το πρόβλημα της ανθρώπινης μετανάστευσης που άρχισε να γίνεται οξύτατο ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ίδρυση

Έτσι τον Οκτώβριο του 1951 συγκλήθηκε στη Νάπολη το Διεθνές Συνέδριο Μετανάστευσης (ή των Μεταναστεύσεων), του οποίου και ακολούθησε στη συνέχεια η Διάσκεψη των Βρυξελλών (1951), τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Κατά τη διάσκεψη αυτή συμφωνήθηκε η ίδρυση αρχικά με το όνομα Προσωρινή Διακυβερνητική Επιτροπή Μεταφοράς Μεταναστών εξ Ευρώπης, (με αγγλικό αρκτικόλεξο PICMME), η οποία και άρχισε να λειτουργεί από το αμέσως επόμενο έτος 1952 με έδρα τη Γενεύη, (Ελβετία), υπό το όνομα Διακυβερνητική Επιτροπή Μετανάστευσης εξ Ευρώπης (ΔΕΜΕ) και με εγκατάσταση κλιμακίων της σε διάφορα κράτη της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι το 1980 η ΔΕΜΕ άλλαξε όνομα με νεότερο Διακυβερνητική Επιτροπή Μετανάστευσης (ΔΕΜ – ICM), και το 1989 έλαβε το τελευταίο επίσημο όνομα Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσης που ισχύει σήμερα.

Έτσι ενώ αρχικά δημιουργήθηκε προκειμένου να τεθεί τέλος στο χάος που είχε προκαλέσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εδικά στην Ευρώπη, στο πρόβλημα της επανεγκατάστασης στις πατρογονικές εστίες, περίπου 10 εκατομμυρίων ξεριζωμένων ανθρώπων, στη δεκαετία του 1950, οι μετανάστες στην Ευρώπη έφθασαν το ένα εκατομμύριο, που αναζητούσαν νέους τόπους μόνιμης εγκατάστασης.
Στη συνέχεια ο οργανισμός αυτός ανέλαβε επίσης να καλύψει το μεταναστευτικό πρόβλημα που προερχόταν και από άλλες περιπτώσεις όπως πολέμους, επαναστάσεις και φυσικές καταστροφές με συνέπεια να διαμορφωθεί έτσι η σημερινή ονομασία του οργανισμού. Σημαντικότερες τέτοιες περιπτώσεις ήταν εκείνες του ψυχρού πολέμου, της Χιλής το (1973), του Βιετνάμ (1975), του Κουβέιτ (1990), του Κοσσυφοπεδίου (1999), του Ιράκ (Κουρδιστάν), το τσουνάμι στη ΝΑ Ασία (), του σεισμού του Πακιστάν (2005), με τελευταίο το σεισμό της Αϊτής, καθώς και άλλες περιπτώσεις συμβάντων σε χώρες της Αφρικής.

Μέλη

Σήμερα στον ΔΟΜ συμμετέχουν 174 Χώρες μέλη.

Επίσημη γλώσσα

Επίσημες γλώσσες στον ΔΟΜ είναι η Αγγλική, η Γαλλική και η Ισπανική.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Διεθνής ιστότοπος)

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Ελληνικός ιστότοπος)