Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: λατινικοί -> ελληνικοί χαρακτήρες, αντικατέστησε: Tο → Το)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
== Όργανα ΠΜΟ ==
Όργανα του Π.Μ.Ο. είναι:
# Το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο του Οργανισμού, καθορίζει την πολιτική. Κάθε κράτος μέλος και επικράτεια εκπροσωπείται από έναν μόνιμο αντιπρόσωπο με τον WMO όταν το Κογκρέσο συνέρχεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το Κογκρέσο εκλέγει τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Οργανισμού και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου. και διορίζει τον Γενικό Γραμματέα.
# Το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο, που συνέρχεται το αργότερο κάθε τέσσερα χρόνια.
# Η Εκτελεστική Επιτροπή που συγκροτείται από 24 Χώρες-μέλη.
# Η Γενική Γραμματεία του Π.Μ.Ο. που μπορεί να υπηρετήσει το πολύ δύο τετραετείς θητείες.<ref>[http://library.wmo.int/pmb_ged/wmo_1161_en.pd]</ref>
Προς διευκόλυνση του έργου, των σκοπών και στόχων του ΠΜΟ, πέραν των παραπάνω, υφίστανται και έξι ακόλουθες επιμέρους "Περιφερειακές Μετεωρολογικές Ενώσεις" (Αφρικής, Ασίας, Ν. Αμερικής, Β. και Κ. Αμερικής, Ευρώπης και ΝΔ. Ειρηνικού).
 
Ιδιαίτερο τμήμα του W.M.O. είναι η «Επιτροπή Ναυτιλιακής Μετεωρολογίας» (''Commission for Maritime Meteorology'') γνωστή και ως M.M. (=Εμ Εμ). Μαζί με το [[UNEP|Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ]] (UNEP) οδήγησε στη δημιουργία της [[Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος|Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος]].
 
== Αναγνωρισιμότητα ==
 
Το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μια κοινή δημιουργία του WMO και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης «για τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν και να διαδώσουν μεγαλύτερη γνώση σχετικά με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να τεθούν οι βάσεις για τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής».<ref>[https://web.archive.org/web/20100109120132/http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2007/press.html "IPCC Nobel Peace Prize".] Nobel Prize Committee. </ref>
 
== Πηγές ==
1.110

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης