Κυριάκος Παπαδόπουλος (Κισά Μπατζάκ): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Αναιρέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Αναιρέθηκε
Γραμμή 10: Γραμμή 10:
}}
}}


Ο '''Κυριάκος Παπαδόπουλος''', γνωστός και ως '''Κισά Μπατζάκ''', ήταν Πόντιος τουρκόφωνος οπλαρχηγός, δωσίλογος κατά την [[Κατοχή της Ελλάδας 1941-1944|κατοχή της Ελλάδας]], και ηγέτης ένοπλου τμήματος στη περιοχή της Μακεδονίας. Αυτοκτόνησε το Νοέμβριο του 1944, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του [[Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός|ΕΛΑΣ]].
Ο '''Κυριάκος Παπαδόπουλος''', γνωστός και ως '''Κισά Μπατζάκ''', ήταν Πόντιος τουρκόφωνος οπλαρχηγός, [[δωσίλογος]] κατά την [[Κατοχή της Ελλάδας 1941-1944|κατοχή της Ελλάδας]], και ηγέτης ένοπλου τμήματος στη περιοχή της Μακεδονίας. Αυτοκτόνησε το Νοέμβριο του 1944, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του [[Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός|ΕΛΑΣ]].


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==

Έκδοση από την 09:38, 29 Νοεμβρίου 2021

Κυριάκος Παπαδόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1884
Τσορτουκλή, Μερφιζούντα Πόντου
ΘάνατοςΝοέμβριος 1944
Κιλκίς
Αιτία θανάτουαυτοκτονία
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
ΨευδώνυμοΚισά Μπατζάκ (κοντοπόδης)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣτρατιωτικός
δωσίλογος

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, γνωστός και ως Κισά Μπατζάκ, ήταν Πόντιος τουρκόφωνος οπλαρχηγός, δωσίλογος κατά την κατοχή της Ελλάδας, και ηγέτης ένοπλου τμήματος στη περιοχή της Μακεδονίας. Αυτοκτόνησε το Νοέμβριο του 1944, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του ΕΛΑΣ.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1884 στο χωριό Τσορτουκλή της Μερφιζούντας του Πόντου. Την περίοδο 1911-1912, υπηρέτησε τον τουρκικό στρατό, ενώ στη συνέχεια μετέβη στα βουνά του Πόντου μαζί με τα αδέρφια του, σχηματίζοντας την πρώτη του αντάρτικη ομάδα.[1] Επί Κατοχής ηγήθηκε του ναζιστικού «Εθνικού Ελληνικού Στρατού» και συμμετείχε στη λεηλασία των μεταλλείων χρωμίου στον Αγίο Δημητρίο και στα Φωτεινά Πιερίας. Πολέμησε στο πλευρό των Ναζί εναντίον Ελλήνων ανταρτών. Ο ίδιος με στελέχη του ταξίδεψαν με τους γερμανούς ναζί στη Βιέννη τον Ιούλιο του 1944.[2]

Παραπομπές

  1. Δορδανάς 2006, σελ. 246-247.
  2. Δορδανάς, Στράτος (2006). Έλληνες εναντίων Ελλήνων: Ο κόσμος των Ταγμάτων Ασφαλείας στην κατοχική Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. ISBN 960-6647-31-5.