Πεδίο χαμηλού βαρομετρικού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Thijs!bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: simple:Cyclone
Idioma-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: id:Siklon Τροποποίηση: uk:Циклон (атмосферний вихор)
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
[[he:ציקלון]]
[[he:ציקלון]]
[[hu:Ciklon]]
[[hu:Ciklon]]
[[id:Siklon]]
[[it:Ciclone]]
[[it:Ciclone]]
[[ja:サイクロン]]
[[ja:サイクロン]]
Γραμμή 51: Γραμμή 52:
[[sr:Циклон]]
[[sr:Циклон]]
[[tr:Siklon]]
[[tr:Siklon]]
[[uk:Циклон]]
[[uk:Циклон (атмосферний вихор)]]
[[zh:气旋]]
[[zh:气旋]]

Έκδοση από την 12:29, 17 Φεβρουαρίου 2008

Πρόκειται για περιοχή όπου επικρατούν χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές. Λόγω του ορισμού του, ένα χαμηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1015 hPa, ενώ ένα υψηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1010 hPa στο κέντρο του.

Ονοματολογία

Ένα χαμηλό βαρομετρικό ονομάζεται επίσης ύφεση κυκλώνας ή, απλά, χαμηλό. Σε μετεωρολογικούς χάρτες επιφανείας, το κέντρο ενός χαμηλού μπορεί να εμφανίζεται στα ελληνικά ως Χ, στα αγγλικά ως L, στα γερμανικά ως Τ, κ.ο.κ.

Άνεμοι γύρω από τα χαμηλά βαρομετρικά

Λόγω του ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό έχει χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση από τις γειτονικές περιοχές (βαροβαθμίδα), ο αέρας κινείται από την περιφέρεια προς το κέντρο του χαμηλού. Όμως, η διεύθυνση των ανέμων γύρω από ένα βαρομετρικό χαμηλό δεν είναι κάθετη προς τις ισοβαρείς καμπύλες. Ο άνεμος, αντίθετα, κινείται στο βόρειο ημισφαίριο αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού, σταδιακά προς το κέντρο του χαμηλού. Έτσι, στα ανατολικά του χαμηλού επικρατούν νότιοι άνεμοι, στα δυτικά του χαμηλού επικρατούν βόρειοι άνεμοι, στα νότιά του επικρατούν δυτικοί άνεμοι και, στα βόρειά του, επικρατούν ανατολικοί άνεμοι. Στο νότιο ημισφαίριο, η διεύθυνση των ανέμων είναι αντίθετη, αλλά πάντα σταδιακά προς το κέντρο του χαμηλού. Η αιτία για αυτή τη σκέδαση στη διεύθυνση του ανέμου είναι η Δύναμη Κοριόλις.

Καιρός που σχετίζεται με τα χαμηλά βαρομετρικά

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, τα χαμηλά βαρομετρικά σχετίζονται εξ ορισμού με κακοκαιρία. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντοτε αλήθεια, καθώς η κακοκαιρία είναι συνήθως το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως:

  • η ύπαρξη του βαρομετρικού χαμηλού
  • η ορογραφία
  • η ύπαρξη αρκετής υγρασίας στην ατμόσφαιρα έτσι ώστε να μπορούν να προκληθούν μετεωρολογικά φαινόμενα.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι αρκετές φορές κάποιες "ζώνες καιρού" εστιάζονται σε μετεωρολογικές οντότητες (ψυχρό μέτωπο, θερμό μέτωπο, συνεσφιγμένο μέτωπο) που απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά στα χαμηλά βαρομετρικά.

Δείτε επίσης