Γουλιέλμος Α΄ της Ακουιτανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
{{Πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Γουλιέλμος Α΄ της Ακουιτανίας''' (''Guillaume Ier d'Aquitaine'') ή '''Γουλιέλμος ο Ευσεβής''' (''Guillaume le Pieux'', [[22 Μαρτίου]] [[875]] - [[6 Ιουλίου]] [[918]]), κόμης της Ωβέρνης ([[885]] - [[918]]) και [[Δούκας της Ακουιτανίας]] ([[893]] - [[918]]) ήταν γιος και διάδοχος του Βερνάρδου Β΄ της Ωβέρνης και της Ερμενγάρδης. Παντρεύτηκε λίγο πριν το 898 την Ενγκελβέργκα κόρη του [[Μπόζο της Προβηγκίας]] και της [[Ερμενγάρδη της Ιταλίας|Ερμενγάρδης της Ιταλίας]].
 
Ο '''Γουλιέλμος Α΄ της Ακουιτανίας''', γαλλ.: (''Guillaume Ier d'Aquitaine'') ή '''Γουλιέλμος ο Ευσεβής''', γαλλ.: (''Guillaume le Pieux'', ([[22 Μαρτίου]] [[875]] - [[6 Ιουλίου]] [[918]]), ήταν κόμης της Ωβέρνης ([[885]] - [[918]]) και [[Δούκας της Ακουιτανίας]] ([[893]] - [[918]]) ήταν γιος και διάδοχος του Βερνάρδου Β΄ της Ωβέρνης και της Ερμενγάρδης. Παντρεύτηκε λίγο πριν το 898 την Ενγκελβέργκα κόρη του [[Μπόζο της Προβηγκίας]] και της [[Ερμενγάρδη της Ιταλίας|Ερμενγάρδης της Ιταλίας]].
Έγινε κυβερνήτης της Ωβέρνης και του Λιμουζίν διαδεχόμενος τον πατέρα του και κατέκτησε την [[Ακουιτανία (πρώην περιοχή)|Ακουιτανία]] και το [[Πουατού-Σαράντ|Πουατού]] για λογαριασμό του [[Εμπλ της Ακουιτανίας]] ο οποίος είχε ανατραπεί από τον Άιμαρ (893). Ο Γουλιέλμος κράτησε το δουκάτο της Ακουιτανίας γαι τον εαυτό του αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση και την κηδεμονία του Εμπλ.
 
==Βιογραφία==
Ίδρυσε το αβαείο [[Τάγμα των Βενεδικτίνων|των Βενεδικτίνων]] του Κλυνύ που εξελίχτηκε στην συνέχεια σε σημαντικό θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο. Ο Γουλιέλμος δεν κράτησε την επικυριαρχία του αβαείου αλλά το κατέστησε υπόλογο μόνο έναντι του πάπα, κάτι ασυνήθιστο για τα αβαεία εκείνης της εποχής που τα είχαν στην κατοχή τους οικογένειες. Πρώτο ηγούμενο διόρισε τον Μπέρνο της Μπωμ.
Ήταν γιος και διάδοχος του Βερνάρδου Β΄ της Ωβέρνης και της Ερμενγάρδης.
 
Έγινε κυβερνήτης της Ωβέρνης και του Λιμουζίν, διαδεχόμενος τον πατέρα του και κατέκτησε την [[Ακουιτανία (πρώην περιοχή)|Ακουιτανία]] και το [[Πουατού-Σαράντ|Πουατού]] για λογαριασμό του [[Εμπλ της Ακουιτανίας]], ο οποίος είχε ανατραπεί από τον Άιμαρ (893). Ο Γουλιέλμος Α΄ κράτησε το δουκάτο της Ακουιτανίας γαιγια τον εαυτό του, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση και την κηδεμονία του Εμπλ.
Δηνάρια που κόπηκαν στην Μπριουντ στο όνομα του Γουλιέλμου ήταν απόδειξη της ανεξαρτησίας του. <ref>Rouche, p 428.</ref> Ο Γουλιέλμος τάφηκε στο μοναστήρι του Αγίου Ιουλιανού στην Μπριουντ. Δεν είχε γιους και τον διαδέχθηκε ο [[Γουλιέλμος Β΄ της Ακουιτανίας]], μεγαλύτερος γιος της αδελφής του Αδελίνδας.
 
Ίδρυσε το αβαείο[[αββαείο του Κλυνύ]] [[Τάγμα των Βενεδικτίνων|των Βενεδικτίνων]] του Κλυνύ, που εξελίχτηκεεξελίχθηκε στην συνέχεια σε σημαντικό θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο. Ο Γουλιέλμος Α΄ δεν κράτησε την επικυριαρχία του αβαείουαββαείου, αλλά το κατέστησε υπόλογο μόνο έναντι του πάπα, κάτι ασυνήθιστο για τα αβαείααββαεία εκείνης της εποχής, που τα είχαν στην κατοχή τους οικογένειες. Πρώτο ηγούμενο διόρισε τον Μπέρνο της Μπωμ.
 
Δηνάρια που κόπηκαν στην πόλη Μπριουντ στο όνομα του Γουλιέλμου Α΄, ήταν απόδειξη της ανεξαρτησίας του. <ref>Rouche, p 428.</ref> Ο Γουλιέλμος Α΄ τάφηκε στο μοναστήρι του Αγίου Ιουλιανού στηνστο Μπριουντ. Δεν είχε γιους και τον διαδέχθηκε ο [[Γουλιέλμος Β΄ της Ακουιτανίας]], μεγαλύτερος γιος της αδελφής του Αδελίνδας.
 
==Οικογένεια==
Νυμφεύτηκε λίγο πριν το 898 την Ενγκελμπέργκα, κόρη του [[Μπόζο της Προβηγκίας]] και της [[Ερμενγάρδη της Ιταλίας|Ερμενγάρδης της Ιταλίας]].
 
==Παραπομπές==
<references />
 
==Πηγές==
 
*Nouvelle Biographie Générale. Paris, 1859.
*Rouche, Michel. "Private life conquers state and society," in A History of Private Life, Vol. I, Paul Veyne, ed. Harvard University Press, 1987.
{{s-aft|μετά=[[Γουλιέλμος Β΄ της Ακουιτανίας|Γουλιέλμος ο Νεώτερος]]}}
{{s-end}}
 
{{authority control}}
 
[[Κατηγορία:Δούκες της Ακουιτανίας]]

Μενού πλοήγησης