Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χρήστης:Projethomere/πρόχειρο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
==Ιστορία ==
[[Αρχείο:António Ribeiro dos Santos.jpg|αριστερά|μικρογραφία|320x320εσ|Ο António Ribeiro dos Santos, ο πρώτος διευθυντής της βιβλιοθήκης.]]
Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε με διάταγμα της 29ης Φεβρουαρίου 1796 <ref>As ''Real Biblioteca Pública da Corte'' (Royal Public Library of the Court)</ref>, με την ονομασία όνομα Βασιλική Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αυλής (στα πορτογαλικά: Real Biblioteca Pública da Corte). Ο σκοπός της βιβλιοθήκης ήταν να επιτρέψει στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση στις συλλογές της αυλής, αντίθετα προς την τάση της εποχής όπου μόνο οι λόγιοι και οι σοφοί μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε θησαυρούς, χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής και βιβλία της βασιλικής αυλής.
 
Στην αυγή της νίκης των φιλελεύθερων μετά τον πορτογαλικό εμφύλιο και την κατάργηση των θρησκευτικών τάξεων (1834), το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Εθνική Βιβλιοθήκη της Λισαβόνας και του ανατέθηκε επίσημα το σύνολο ή μέρος των βιβλιοθηκών πολλών μοναστηριών και μονών. Η άφιξη αυτών των μεγάλων συλλογών κατέστησε απαραίτητη τη μετάβαση σε μεγαλύτερους χώρους και η επιλογή στράφηκε στη μονή του São Francisco.
12.358

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης