Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Καρλσρούη»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
(Αντικατάσταση της Image:Coat_of_arms_de-bw_Karlsruhe.svg με την Image:DEU_Karlsruhe_COA.svg (από τον CommonsDelinker επειδή: File renamed: Criterion 4 (harmonizing names of file set))
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Προχωρημένη επεξεργασία από κινητό
 
== Ιστορία ==
 
Η Καρλσρούη ήταν στο παρελθόν πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης. Ιδρύθηκε από τον [[μαργράβος|Μαργράβο]] (Μαρκήσιο - Margrave) Κάρολο Γουλιέλμο Γ' της Βάδης το [[1715]]. Κατά την παράδοση, ο Κόμης ονειρεύτηκε την πόλη καθώς μια μέρα αποκοιμήθηκε, κουρασμένος από την αναζήτηση της χαμένης βεντάλιας της συζύγου του. Όταν ξύπνησε, έβαλε να σχεδιάσουν την πόλη κατά το όνειρό του. Κατά την ίδια παράδοση στην πόλη αυτή έβρισκε την ησυχία του από τη σύζυγό του και συνευρισκόταν με τις ερωμένες του, εξ ου και το όνομα της πόλης (Karlsruhe: Karls Ruhe = η ησυχία/ανάπαυση του Καρόλου). Έκτοτε αποτέλεσε την έδρα των Μαργράβων της Βάδης. Η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται υπό την ηγεσία τους. Έτσι, το 1825 ιδρύθηκε ο πρόγονος του σημερινού [[Πολυτεχνείο της Καρλσρούης|Πολυτεχνείου]] της πόλης, το λεγόμενο Polytechnikum, το οποίο ανακηρύχθηκε το 2006 ως ένα από τα τρία καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Γερμανία, λαμβάνοντας τον τίτλο του [[Γερμανικά πανεπιστήμια ελίτ|''Πανεπιστημίου Ελίτ'']].
 
Το [[1918]] η πόλη έγινε η πρωτεύουσα του Ελευθέρου Κράτους της Βάδης, το οποίο παρέμεινε έτσι μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1952 υπάχθηκε στο Ομόσπονδο κρατίδιο της [[Βάδη-Βυρτεμβέργη|Βάδης - Βυρτεμβέργης]] και η πόλη μετατράπηκε σε Νομικό κέντρο της Γερμανίας:
69.632

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης