Χάρι (ποταμός): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γκιώνης (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Αναιρέθηκε
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{ποταμός}}
{{ποταμός}}
[[Αρχείο:Herat Hari Rud bridge.jpg|thumb|Ο ποταμός Χάρι κοντά στο [[Χεράτ]].]]
Ο '''ποταμός Χάρι''' ([[Νταρί (περσική διάλεκτος)|νταρί]]: هری رود ''Harī Rōd'') είναι [[ποταμός]] μήκους 1.100 χιλιομέτρων ο οποίος ρέει από τα όρη του κεντρικού [[Αφγανιστάν]] στο [[Τουρκμενιστάν]], όπου σχηματίζει την όαση Τετζέντ και εξαφανίζεται στην έρημο [[Καρακούμ]].
Ο '''ποταμός Χάρι''' ([[Νταρί (περσική διάλεκτος)|νταρί]]: هری رود ''Harī Rōd'') είναι [[ποταμός]] μήκους 1.100 χιλιομέτρων ο οποίος ρέει από τα όρη του κεντρικού [[Αφγανιστάν]] στο [[Τουρκμενιστάν]], όπου σχηματίζει την όαση Τετζέντ και εξαφανίζεται στην έρημο [[Καρακούμ]].



Έκδοση από την 13:03, 12 Σεπτεμβρίου 2021

Χάρι
Ο Μιναρές Τζαμ δίπλα στον ποταμό Χάρι
ΕκβολέςΚαρακούμ
Χώρες ΛεκάνηςΑφγανιστάν, Ιράν και Τουρκμενιστάν
ΧώραΑφγανιστάν, Ιράν και Τουρκμενιστάν
Μήκος1.150 χλμ
Μέση εκροή30 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιKashafrud River και Jamrud River

Ο ποταμός Χάρι (νταρί: هری رود Harī Rōd) είναι ποταμός μήκους 1.100 χιλιομέτρων ο οποίος ρέει από τα όρη του κεντρικού Αφγανιστάν στο Τουρκμενιστάν, όπου σχηματίζει την όαση Τετζέντ και εξαφανίζεται στην έρημο Καρακούμ.

Στο Τουρκμενιστάν είναι γνωστός ως ποταμός Τετζέν και περνά πλησίον της ομώνυμης πόλης. Ο ποταμός ήταν γνωστός ως Άριος στους αρχαίους Έλληνες.[1] Στα λατινικά ονομαζόταν Τάριος.

Ρους

Ο ποταμός πηγάζει στην οροσειρά Μπάμπα, η οποία είναι τμήμα του συστήματος Χίντου Κους, και ακολουθεί σχετικά ευθεία πορεία προς τα δυτικά.

Περίπου 200 χιλιόμετρα ανάντη από το Χεράτ, ο Χάρι συμβάλει με τον ποταμό Τζαμ εκεί που βρίσκεται ο Μιναρές Τζαμ, ο δεύτερος υψηλότερος μιναρές στον κόσμο με ύψος 65 μέτρων.

Στο δυτικό Αφγανιστάν ο ποταμός Χάρι ρέει νότια του Χεράτ. Η κοιλάδα γύρω από το Χεράτ είναι διαχρονικά γνωστή για την ευφορία της και την πυκνή βλάστησή της. Μετά το Χεράτ, ο ποταμός στρίβει βορειοδυτικά, σχηματίζοντας τη μεθόριο μεταξύ Αφγανιστάν και Ιράν. Ακόμη βορειότερα σχηματίζει το νοτιοανατολικό τμήμα της μεθορίου Ιράν και Τουρκμενιστάν. Το Φράγμα Φιλίας Ιράν-Τουρκμενιστάν βρίσκεται στον ποταμό.[2]

Το Φράγμα Φιλίας Αφγανιστάν-Ινδίας (Φράγμα Σαλμά) είναι υδροηλεκτρικό και αρδευτικό φράγμα επί του ποταμού Χάρι στην επαρχία Τσίστι Σαρίφ της περιφέρειας του Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν.

Το 2000, ο ποταμός στέρεψε λόγω 10μηνης ξηρασίας.[3]

Αρχαίες αναφορές

Στη Ριγκβέντα λέγεται πως ο ποταμός Χάρι αναφέρεται ως ποταμός Σαράγιου.[4] Ο ποταμός Χάρι αναφέρεται επίσης στην Αβέστα.[5] Τις πρώτες δεκαετίες παρουσίας του Βουδισμού υπήρχε σκαλιστό βουδιστικό μοναστήρι στον ποταμό Χάρι. Τα τεχνητά σπήλαια φανέρωσαν πτυχές της καθημερινότητας των Βουδιστών μοναχών.[6]

Παραπομπές

  1. Rawlinson, George (1873). The sixth great Oriental monarchy; or The geography, history, & antiquities of Parthia, collected and illustrated from ancient and modern sources. σελίδες 69, 444(index). 
  2. Shroder, John F. (2016). «Hari Rud – Murghab River Basin». Transboundary Water Resources in Afghanistan: Climate Change and Land-Use Implications. Saint Louis: Elsevier. σελίδες 410–412. ISBN 978-0-12-801861-3. 
  3. «Iran-Turkmen river flowing again after drought». www.payvand.com. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2018. 
  4. Early Aryans of India, 3100-1400 B.C. By S. B. Roy Page 76
  5. Legend of Ram: antiquity to janmabhumi debate By Sanujit Ghose. σελ. 77
  6. Lithuanian archeologists make discovery in Afghanistan, The Baltic Times, 22 Μαΐου 2008; Archaeologists make new discoveries about ancient Afghan cultures, Top News, 23 Μαΐου 2008.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Συντεταγμένες: 34°39′N 66°43′E / 34.650°N 66.717°E / 34.650; 66.717