Αλχεθίρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
μ Ρομπότ: λατινικοί -> ελληνικοί χαρακτήρες, αντικατέστησε: Kα → Κα
Γραμμή 33: Γραμμή 33:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Η Αλχεθίρας είναι η αρχαία ελληνική πόλη '''Καρτηία''' όπως περιγράφει ο [[Στράβων]] (115, 44 Διδότου). Η πόλη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οναμαζόταν "Πόρτους Άλμπους". Αργότερα κατελήφθη από τους Μαυριτανούς (ή Βερβέρους) [[Άραβες]] (το [[711]]) και αποτέλεσε το ορμητήριό τους για τη ταχεία κατάληψη όλης της Ισπανίας, τότε και ονομάσθηκε Αλ Τζαζίρα αλ Χαντρά, προς διάκριση της Αλ Τζαζίρα ([[Αλγέρι]]), εξ ου και η σημερινή παραφραστική ονομασία της πόλης. Υπό την κυριαρχία των Αράβων παρέμεινε μέχρι το [[1344]], οπότε την ανακατέλαβε ο Βασιλεύς [[Αλφόνσος ΙΑ' της Kαστίλλης]] μετά από μικρή πολιορκία χρησιμοποιώντας πυροβόλα. Ο Αλφόνσος μετά την κατάληψη κατέστρεψε την παλαιά αραβική πόλη. Στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τους Μαυριτανούς όπου και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η Αλχεθίρας είναι η αρχαία ελληνική πόλη '''Καρτηία''' όπως περιγράφει ο [[Στράβων]] (115, 44 Διδότου). Η πόλη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οναμαζόταν "Πόρτους Άλμπους". Αργότερα κατελήφθη από τους Μαυριτανούς (ή Βερβέρους) [[Άραβες]] (το [[711]]) και αποτέλεσε το ορμητήριό τους για τη ταχεία κατάληψη όλης της Ισπανίας, τότε και ονομάσθηκε Αλ Τζαζίρα αλ Χαντρά, προς διάκριση της Αλ Τζαζίρα ([[Αλγέρι]]), εξ ου και η σημερινή παραφραστική ονομασία της πόλης. Υπό την κυριαρχία των Αράβων παρέμεινε μέχρι το [[1344]], οπότε την ανακατέλαβε ο Βασιλεύς [[Αλφόνσος ΙΑ' της Καστίλλης]] μετά από μικρή πολιορκία χρησιμοποιώντας πυροβόλα. Ο Αλφόνσος μετά την κατάληψη κατέστρεψε την παλαιά αραβική πόλη. Στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τους Μαυριτανούς όπου και καταστράφηκε ολοσχερώς.


Η πόλη επανιδρύθηκε από Ισπανούς πρόσφυγες στο [[Γιβραλτάρ]] το [[1704]] και ανοικοδομήθηκε το [[1760]] επί Βασιλέως [[Κάρολος Γ΄|Καρόλου Γ΄]], στο σημερινό υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο.
Η πόλη επανιδρύθηκε από Ισπανούς πρόσφυγες στο [[Γιβραλτάρ]] το [[1704]] και ανοικοδομήθηκε το [[1760]] επί Βασιλέως [[Κάρολος Γ΄|Καρόλου Γ΄]], στο σημερινό υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο.

Έκδοση από την 15:42, 24 Αυγούστου 2021

Συντεταγμένες: 36°07′50″N 5°26′51″W / 36.1306°N 5.4475°W / 36.1306; -5.4475

Αλχεθίρας

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αλχεθίρας
36°7′39″N 5°27′14″W
Χώρα Ισπανία
Αυτόνομη κοινότητα Ανδαλουσία
ΕπαρχίαΚάδιθ
ΚομητείαΠεδιάδα του Γιβραλτάρ
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Κάδιθ
Διοίκηση
Υψόμετρο20 μέτρα
Πληθυσμός117.974
Τηλ. κωδ.956
Ζώνη ώραςUTC+01:00
Ιστότοποςwww.algeciras.es
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλχεθίρας είναι νότια ισπανική παράλια πόλη - λιμένας στην επαρχία του Κάδιθ, στην Ανδαλουσία, στη δυτική πλευρά του κόλπου του Γιβραλτάρ, της αρχαίας ελληνικής Κάλπης.

Η Αλχεθίρας είναι κυρίως εμπορική πόλη με καλή εμπορική κίνηση παρότι επισκιάσθηκε από το Γιβραλτάρ, με το οποίο και επικοινωνεί αρκετές φορές την ημέρα ατμοπλοϊκά και ιδίως τις ώρες ανταπόκρισης των τραίνων Μαδρίτης - Σεβίλης - Κάδιθ και των ατμοπλοϊκών γραμμών Θέουτας και Ταγγέρης Μαρόκου. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ρίο ντελ Μιέλ ο οποίος και την χωρίζει στην παλιά πόλη (Βίγια Βιέχα) και στη νέα πόλη (Βίγια Νουέβα) που συνδέονται με γέφυρες. Η έκτασή της φθάνει τα 85 τ.χλμ. Είναι πλούσια σε επαύλεις κτισμένη με εξωευρωπαϊκό μαυριτανικό ρυθμό με πλούσιους κήπους και πάρκα όπου κυριαρχούν οι ροδιές. Στο λιμάνι της υφίστανται ψυγεία - παγοποιεία και βιομηχανικές μονάδες κονσερβοποιίας. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αλιεία, η πάστωση αλιευμάτων, η κτηνοτροφία και η γεωργία.

Οι κάτοικοι της Αλχεθίρας το 1950 ήταν 20.000. Το 1970 ανήλθαν στις 81.000 και το 1981 έφθασαν τις 86.000. Σήμερα αριθμεί τις 115.000.

Ιστορία

Η Αλχεθίρας είναι η αρχαία ελληνική πόλη Καρτηία όπως περιγράφει ο Στράβων (115, 44 Διδότου). Η πόλη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οναμαζόταν "Πόρτους Άλμπους". Αργότερα κατελήφθη από τους Μαυριτανούς (ή Βερβέρους) Άραβες (το 711) και αποτέλεσε το ορμητήριό τους για τη ταχεία κατάληψη όλης της Ισπανίας, τότε και ονομάσθηκε Αλ Τζαζίρα αλ Χαντρά, προς διάκριση της Αλ Τζαζίρα (Αλγέρι), εξ ου και η σημερινή παραφραστική ονομασία της πόλης. Υπό την κυριαρχία των Αράβων παρέμεινε μέχρι το 1344, οπότε την ανακατέλαβε ο Βασιλεύς Αλφόνσος ΙΑ' της Καστίλλης μετά από μικρή πολιορκία χρησιμοποιώντας πυροβόλα. Ο Αλφόνσος μετά την κατάληψη κατέστρεψε την παλαιά αραβική πόλη. Στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τους Μαυριτανούς όπου και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η πόλη επανιδρύθηκε από Ισπανούς πρόσφυγες στο Γιβραλτάρ το 1704 και ανοικοδομήθηκε το 1760 επί Βασιλέως Καρόλου Γ΄, στο σημερινό υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο.