Όντερ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ετικέτα: επεξεργασία κώδικα 2017
μ ανύπαρκτη χώρα
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
[[Αρχείο:PolandSzczecinPanorama.JPG|μικρογραφία|Ο ποταμός Όντερ στο Στσέτσιν]]
[[Αρχείο:PolandSzczecinPanorama.JPG|μικρογραφία|Ο ποταμός Όντερ στο Στσέτσιν]]


Ο '''Όντερ''' ([[γερμανικά]]: ''Oder'', [[τσέχικα]]/[[πολωνικά]]: ''Odra'') είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης, φυσικό σύνορο [[Πολωνία]]ς και [[Γερμανία]]ς. Πηγάζει από τα [[Σουδητικά όρη]] της [[Τσεχοσλοβακία]]ς και ρέει (κυρίως βόρεια και ΒΔ) μέσα από τη δυτική [[Πολωνία]]. Για 187 χλμ είναι το σύνορο ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Ο ποταμός τελικά ρέει προς τη [[λιμνοθάλασσα Στσέτσιν]] και έπειτα μέσω των τριών καναλιών [[Τζίβνα]], [[Σβίνα]] και [[Πεένεστρομ]] εκβάλλει στη [[Βαλτική Θάλασσα]].
Ο '''Όντερ''' ([[γερμανικά]]: ''Oder'', [[τσέχικα]]/[[πολωνικά]]: ''Odra'') είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης, φυσικό σύνορο [[Πολωνία]]ς και [[Γερμανία]]ς. Πηγάζει από τα [[Σουδητικά όρη]] και ρέει (κυρίως βόρεια και ΒΔ) μέσα από τη δυτική [[Πολωνία]]. Για 187 χλμ είναι το σύνορο ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Ο ποταμός τελικά ρέει προς τη [[λιμνοθάλασσα Στσέτσιν]] και έπειτα μέσω των τριών καναλιών [[Τζίβνα]], [[Σβίνα]] και [[Πεένεστρομ]] εκβάλλει στη [[Βαλτική Θάλασσα]].


== Ονομασίες ==
== Ονομασίες ==

Έκδοση από την 22:06, 21 Αυγούστου 2021

Συντεταγμένες: 49°36′47.9″N 17°31′14.9″E / 49.613306°N 17.520806°E / 49.613306; 17.520806

Όντερ
Πηγέςd:Q110016523
ΕκβολέςΒαλτική Θάλασσα και Λιμνοθάλασσα του Στσέτσιν
Χώρες ΛεκάνηςΤσεχία, Πολωνία και Γερμανία
ΧώραΠολωνία[1], Τσεχία[2] και Γερμανία
Μήκος854 χλμ[3] και 742 χλμ[3]
Μέση εκροή480 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΨίνα, Osobłoga, Oława, Kaczawa, Μπουμπρ, Λουσατιανός Νάιζε, Welse, Βάρτα, Lubina, Widawa river, Cicha Woda, Ilanka, Pliszka, Μπάριτς, Jezierzyca, Zimnica, Ανατολικός Νάισσε, Stradunia, διώρυγα του Κουοντνίτσα, Σλένζα, Opava, Łarpia, Μπύστσυτσα, Όλζα, Οστραβίτσε, Μικρός Πάνεφ, Gunica, Ina, Κουοντνίτσα, Gowienica, Gręziniec, Tywa, Wietlina, Babina, Bukowa (Tributary of Oder), Rurzyca, Słubia, Iński Nurt, Kurowski Canal, Leśny, Krępa, Myśla, Parnica, Przekop Mieleński, Regalica, Luha, Bečva και Střelenský
Χάρτης
Ο ποταμός Όντερ στο Στσέτσιν

Ο Όντερ (γερμανικά: Oder, τσέχικα/πολωνικά: Odra) είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης, φυσικό σύνορο Πολωνίας και Γερμανίας. Πηγάζει από τα Σουδητικά όρη και ρέει (κυρίως βόρεια και ΒΔ) μέσα από τη δυτική Πολωνία. Για 187 χλμ είναι το σύνορο ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Ο ποταμός τελικά ρέει προς τη λιμνοθάλασσα Στσέτσιν και έπειτα μέσω των τριών καναλιών Τζίβνα, Σβίνα και Πεένεστρομ εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.

Ονομασίες

Ο Όντερ είναι γνωστός με πολλές ονομασίες σε αρκετές γλώσσες, αλλά οι σημερινές μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Αγγλικά και Γερμανικά: Όντερ (Oder), Τσέχικα και Πολωνικά: Όντρα (Οdra). Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος δίνει το όνομα Σύηβος για τον εντοπισμό του σημερινού Όντερ. Το όνομα αυτό μοιάζει με τη σημερινή ονομασία Σβίνα, ένα από τα τρία κανάλια που μεταφέρουν τα νερά του ποταμού στη Βαλτική. Οι εκβολές ενός ποταμού που ονομάζεται Οὐιαδούα (ή Οὐιλδούα, λόγω της ομοιότητας των γραμμάτων Α και Λ), που στα λατινικά είναι Viadua ή Vildua, εντοπίζεται στο 1/3 της απόστασης του Σύηβου και του Βιστούλα, πιθανόν είναι ο σημερινός Βιέπτς.[4][5] Στην Αρχαία εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα αναφέρεται ως Βιόντρ (Vjodr).[6]

Γεωγραφικά στοιχεία

Ο Όντερ έχει 854 χλμ μήκος: 112 στην Τσεχία και 742 στην Πολωνία (συμπεριλαμβανομένων των 187 χλμ στα σύνορα με τη Γερμανία) και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Πολωνία μετά τον Βιστούλα. Έχει λεκάνη απορροής 118.861 τ.χλμ, 106.056 των οποίων είναι στην Πολωνία (89%), 7.217 είναι στην Τσεχία (6%)και 5.587 είναι στη Γερμανία (5%). Κανάλια των συνδέουν με τους ποταμούς Χάβελ, Σπρέε,Βιστούλας και Κλοντνίτσα. Διασχίζει τα βοϊβοδάτα Σιλεσία, Οπόλε, Κάτω Σιλεσία και Λούμπους στην Πολωνία καθώς και τα κρατίδια Βραδεμβούργο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη πόλη πάνω στον Όντερ είναι η πολωνική πόλη Βρότσλαβ.

Πλοήγηση

Ο Όντερ είναι πλωτός για μεγάλο μέρος του συνολικού μήκους του. Στην πόλη Κόζλε ο ποταμός ενώνεται με το κανάλι Γκλιβίτσκι. Στη συνέχεια, ο ποταμός ρέει προς τις πόλεις Άισενχουτενσταντ (εκεί ο ποταμός συνδέεται με τον Σπρέε στο Βερολίνο). Στη Φρανκφούρτη ο ποταμός Βάρτα σχηματίζει μια πλωτή σύνδεση με την πόλη Πόζναν για μικρά πλοία. Κοντά στις εκβολλές του ο ποταμός φτάνει στην πόλη Στσέτσιν, ένα σημαντικό λιμάνι.

Πόλεις που διαρρέει

Το κύριο τμήμα του ποταμού διαρρέει τις πόλεις: Οστράβα, Μπόχουμιν, Ρατσίμπους, Κραπκοβίτσε, Οπόλε, Βρότσλαβ, Στσινάβα, Γκουόγκουφ, Νόβα Σουλ, Άιζενχυτενσταντ, Φραγκφούρτη επί του Όντερ, Σουουμπίτσε, Σβεντ, Φιεράντεν, Γκαρτς, Γκριφίνο, Στσέτσιν, Πολίτσε

Παραπόταμοι

Παραπομπές

  1. Ανακτήθηκε στις 19  Νοεμβρίου 2018.
  2. «DIBAVOD» (Τσεχικά) Ανακτήθηκε στις 3  Μαρτίου 2023.
  3. 3,0 3,1 encyklopedia.pwn.pl/haslo/Odra;3949992.html.
  4. Claudius Ptolemaios: Geographike Hyphegesis, Kap. 11: Germania Magna. (altgriech./lat./engl.)
  5. Ralf Loock: Mündungen der Flüsse bestimmt.[νεκρός σύνδεσμος] In: Märkische Oderzeitung, Frankfurt 2008,3 (März); Ralf Loock: Namenskrimi um Viadrus in: Märkische Oderzeitung – Journal. Frankfurt 25./26. Nov. 2006, S. 2; siehe auch Alfred Stückelberger, Gerd Graßhoff (Hrsg.): Ptolemaios – Handbuch der Geographie. Schwabe, Basel 2006, S. 223, ISBN 3-7965-2148-7
  6. «Encyclopædia Britannica's 9th edition 1870–1890: Oder. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι