Χρήστης:Jm/πρόχειρο/Υδραγγωγείο Αρτεμισίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Προχωρημένη επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''Υδραγωγείο της [[Αρτεμισία Μεσσηνίας|Αρτεμισίας]]''' βρίσκεται νότια και σε μικρή απόσταση από το χωριό. Κατασκευάστηκε το [[2008]], μετά τις πυρκαγιές του Ταϋγέτου, του 2007, με δωρεά των εταιρειών του εισηγμένου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ομίλου [[Quest Holdings|Quest Holdings,]] 'Ιnfo Quest ΑΕΒΕ' και 'ACS Courier ΑΕΕ' και έλυσε το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης του δημοτικού διαμερίσματος Αρτεμισίας του δήμου [[Καλαμάτα|Καλαμάτας]].
Το '''Υδραγωγείο της [[Αρτεμισία Μεσσηνίας|Αρτεμισίας]]''' βρίσκεται νότια και σε μικρή απόσταση από το χωριό. Κατασκευάστηκε το [[2008]], μετά τις πυρκαγιές του Ταϋγέτου του 2007, με δωρεά των εταιρειών του εισηγμένου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ομίλου [[Quest Holdings|Quest Holdings]]: 'Ιnfo Quest ΑΕΒΕ' και 'ACS Courier ΑΕΕ' και έλυσε το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης του δημοτικού διαμερίσματος Αρτεμισίας του δήμου [[Καλαμάτα|Καλαμάτας]].


==Θέση Υδραγωγείου==
==Θέση Υδραγωγείου==

Έκδοση από την 20:58, 14 Αυγούστου 2021

Το Υδραγωγείο της Αρτεμισίας βρίσκεται νότια και σε μικρή απόσταση από το χωριό. Κατασκευάστηκε το 2008, μετά τις πυρκαγιές του Ταϋγέτου του 2007, με δωρεά των εταιρειών του εισηγμένου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ομίλου Quest Holdings: 'Ιnfo Quest ΑΕΒΕ' και 'ACS Courier ΑΕΕ' και έλυσε το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης του δημοτικού διαμερίσματος Αρτεμισίας του δήμου Καλαμάτας.

Θέση Υδραγωγείου

  • Θέση γεώτρησης

Το Υδραγωγείο της Αρτεμισίας βρίσκεται στον αγροτικό δρόμο, ο οποίος οδηγεί από το πάνω μέρος του χωριού προς την ιστορική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου (ότι απόμεινε από το παλιό μοναστήρι και διδακτήριο της ιστορικής Σχολής Μελέ, του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Πέτρου Δημάκη). Αφού περάσουμε από τα τελευταία σπίτια του χωριού, μετά από το μικρό γεφύρι (το γεφυράκι, όπως χαρακτηριστικά το γνωρίζουν στο χωριό), συναντάμε αριστερά μας το παλιό νταμάρι με το μικρό καλαίσθητο κτίσμα της γεώτρησης, με την εξωτερική βρύση που δίνει δροσερό πόσιμο νερό, απευθείας από την γεώτρηση.

  • Θέση δεξαμενών

Στον δρόμο προς το Υδραγωγείο και τον Μελέ, πριν βγούμε από το χωριό, αριστερά, σαν επέκταση του δρόμου που ανεβαίνει από τον Άγιο-Βασίλη προς το πάνω μέρος του χωριού, ανηφορίζει τσιμέντο-στρωμένος δρόμος που οδηγεί προς τις δεξαμενές ύδρευσης της Αρτεμισίας. Η τσιμεντόστρωση έγινε σε δεύτερη φάση, μετά την επιτυχημένη γεώτρηση και το ποσό που απέμεινε από το κονδύλι που προσέφεραν οι εταιρείες του ομίλου Quest.

Κατασκευή

Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 2008, στην θέση του παλιού υλοτομείου σε αγροτεμάχιο της οικογένειας του γνωστού ευεργέτη της Αρτεμισίας ομογενή πατριώτη Χρήστου Χανδρινού, με την χορηγία και εποπτεία, εταιρειών του (εισηγμένου στο Χρηματιστήριο) επιχειρηματικού ομίλου Quest, ύψους 50.000€ και παραχώρηση στην Δημόσια Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ).

Την ευαισθητοποίηση των εταιρειών του ομίλου και τη διαχείριση αναθέσεων και παραλαβής του έργου από την ΔΕΥΑΚ, ανέλαβε το ανώτατο στέλεχος του ομίλου Γιάννης Μάλαμας, την μακέτα του κτίσματος προσέφερε δωρεάν η Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΑΠΘ Χριστίνα Μάλαμα, την εκτέλεση του έργου γεώτρησης, μεταφοράς στο αντλιοστάσιο και κατασκευής του κτίσματος ο μειοδότης Ηλεκτρονικός μηχανικός Αναστάσιος Στρούμπος και την τσιμεντόστρωση του δρόμου που οδηγεί στις δεξαμενές, ο επίσης μειοδότης κάτοικος Αρτεμισίας εργολάβος δημοσίων έργων Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Ιστορική αναδρομή

  • Υδρομάστευση πηγών Παππαδέα.

Η έλλειψη πόσιμου νερού στην Αρτεμισία (μέχρι το 1927 ονομαζόταν Τσερνίτσα), υπήρχε από πολύ παλιά. Το 198. στα πρακτικά του ΔΣ των Αρτεμίσιων Αθήνας, συζητείται η έλλειψη νερού και οι προσπάθειες συμπλήρωσής του, ιδιέταιρα τους θερινούς μήνες. Έγινε μια άκαρπη προσπάθεια γεώτρησης κοντά σο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην κορυφή του δρόμου προς το χωριό Λαδά Μεσσηνίας, κατόπιν υπόδειξης ραβδοσκόπου. Η τροφοδοσία της Αρτεμισίας γινότανε από την υδρομάστευση στην περιοχή Παπαδέα. Στη συνέχεια μεταφερόταν νερό από πηγή κοντά στην Ξεροβούνα. Η πρόσβαση γίνεται από τον δρόμο που ξεκινάει απέναντι από το Τουριστικό κατάλυμμα του ΕΟΤ, πάνω από το χωριό Πηγές Μεσσηνίας και την περιοχή Σιλίμποβες και μετά τον Προφήτη Ηλία. Το νερό της περιοχής Παπαδέα με χορηγία του Πατριώτη επιχηρηματία Χρήστου Μασουρίδη (Κοσυφάκου), μεταφέρθηκε στη δεξαμενή άρδευσης στην τοποθεσία Δέση.

  • Μεγάλη πυρκαιά του Ταυγέτου.

Κατά τις μεγάλες κατασροφικές πυρκαιές του Ταυγέτου, της Ηλείας και της Εύβοιας, με αποτέλεσμα την αποτέφρωση μεγάλων εκτάσεων δασικών και καλιεργήσιμων εκτάσεων και σπιτιών, αλλά και με πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα, κινητοποιήθηκαν διάφορες δυνάμεις επιχειρηματιών και ιδιωτών για να βοηθήσουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Μελέτη του ΙΓΜΕ (2007)

Το 2007 πραγματοποιήθηκε από το ΙΓΜΕ ειδική μελέτη αναζήτησης περιοχών κατάλληλων για γεώτρηση και εντοπίστηκαν δύο πιθανά σημεία. Το πρώτο βρισκόταν στον δρόμο προς τον Μελέ, στο παλιό νταμάρι (υλοτομείο κατά την διάρκεια της κατασκευής του επαρχιακού δρόμου Καλαμάτας-Αρτεμισίας-Σπάρτης και το δεύτερο στην περιοχή Αγιάννη πάνω από το ιστορικό, εγκαταλειμένο σήμερα, Ξυλοπριστικό Εργοστάσιο.

  • Γεώτρηση (2008)


  • Δρόμος προς δεξαμενές.

Παραπομπές

  • Δενθελιάτιδα χώρα. Εφημερίδα του Συλλόγου Αρτεμίσιων Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων.
  • Παναλαγονιακά Νέα. Εφημερίδα του Συλλόγου Αρτεμίσιων Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων.
  • Δυτικά στον Ταύγετο. Βιβλίο Γεωργίου Πετράκου.
  • Πρακτικά ΓΣ ΧΧ/ΧΧ/19ΧΧ Συλλόγου Αρτεμίσιων Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων.